Česnek zatočí s chřipkou + RECEPTY

Je to opět tady. Sychravý podzim, chrchlající kolegové a spolužáci. Neutrácejte za drahé léky a doplňky stravy. Pomůže vám, když do svého jídelníčku zařadíte přírodní antibiotika, jakým je právě česnek.

Ale pozor, aby česnek opravdu fungoval a pomohl vám zatočit s bacily, musí mít grády. Musí pěkně štípat do očí a pálit na jazyku. Takže žádný čínský nebo španělský česnek, který je vyschlý a česnekový je na něm jen ten tvar.

Česnek a léčivé schopnosti

Česnek je téměř zázračný: pomáhá jako prevence rakoviny žaludku i střev, stimuluje krevní oběh a pomáhá bojovat proti střevním parazitům. Při chřipce a nachlazení podpoří česnek pocení a pomůže vám s odkašláváním a infekcí dýchacích cest. Zajímavé je, že česnek může zničit i bradavice, když si je jím budete pravidelně potírat.

Česnek by se proto měl stát i prevencí před nachlazením a pravidelně se objevovat v našem podzimním a zimním jídelníčku. Jestliže se zároveň s předcházením chřipek zajímaté i o nějaké dobré nápoje, které vás zahřejou, nebo potřebujete detoxikovat tělo, zavítejte na web Nejnápady.cz – najdete zde řadu užitečných rad.

Kde koupit český česnek

Český česnek určitě nekoupíte v supermarketu – většinou zde narazíte jen na česnek ze Španělska nebo z Číny. Pokud na cedulce s cenou nenajdete napsán původ česneku, může vám jako rozlišovací znamení pomoci zabarvení česneku – český česnek má slupky stroužků zbarveny do fialova.

Po českém česneku se ptejte na farmářských nebo cibulových trzích, u zahrádkářů a v menších prodejnách zeleniny.

  • Česneku je přes 600 druhů
  • V ČR se pěstuje asi 12 druhů česneku
  • Česnek je zdrojem vitamínu C a skupiny vitamínu D, obsahuje také prospěšnou kyselinu listovou
  • V česneku najdeme řadu minerálů – hořčík, fosfor, železo, zinek, mangan, sodík, vápník

Pěstování česneku

Pěstování česneku je nenáročné. Stačí mít kousek země – ideálně trochu písečné (anebo ji trochu s pískem promíchat). Česnek se sází na podzim (nejlépe v listopad). V zahrádkářství si můžete zakoupit sadbový česnek. Sází se stroužky, které by měly být zdravé (bez plísně) a nepoškozené. Česnek sázejte do hloubky asi 6–7 cm a stroužky dávejte nějakých 25–30 cm od sebe.

Česnek se sklízí v létě a svazuje se podobně jako cibule. Skladujte ho na suchém a větraném místě. Ideální je například půda.

Česnek a recepty

Jezte česnek, budete zdraví a chřipka se vám vyhne na sto honů. Jenže co z česneku uvařit? Je to jednoduché.

Topinky s česnekem

Na topinky použijte kvalitní asi 3–5 dní starý chleba. Topinky opečte na kapce oleje, posolte a potírejte stroužkem českého česneku. A nešetřete s ním.

Česnekové máslo

Česnekové máslo namazané na čerstvé bagetě poslouží jako předkrm. Asi tři až čtyři lžíce másla dejte do misky, přidejte lisovaný český česnek (3 stroužky postačí). Pěkně rozetřete a podávejte namazané na bagetě.

Česneková polévka aneb česnečka

Česneková polévka je tradiční české jídlo. Dopřejte si ji nejen po opici, ale pravidelně po celý rok a hlavně v zimním období. Jak ji připravit? Je to více než jednoduché. Připravte si jíšku z másla a hladké mouky. Potřebovat budete také zeleninový vývar (stačí vyvařit trochu mrkve, cibule, celer…).

Do vývaru dejte vařit na kostičky nakrájené brambory a přidejte prolisované česnekové stroužky (počet upravte podle chuti). Přidejte trošku kmínu a vše povařte. Nakonec do polévky zamíchejte jíšku a nezapomeňte ji osolit. Podávat ji můžete třeba s chlebovými krutony a doplnit ji můžete také dobrých strouhaným sýrem.

Česneková pomazánka: Rychlá večeře

Stačí vám několik trojúhelníčkových sýrů, troška másla, česnek. Do misky dejte sýr, máslo a prolisované stroužky česneku. Pokud si doma pěstujete pažitku, přidejte také ji. Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Těstoviny s česnekem a zázvorem

Výborný a jednoduchý recept. Kvalitní italské těstoviny uvařte ala dente v osolené vodě. Na olivovém oleji orestujte stroužky česneku (pokud budou moc velké, tak je pokrájejte) a přidejte oloupaný a pokrájený zázvor. Orestovaný česnek a zázvor smíchejte s těstovinami, přidejte trochu bazalky a podávejte sypané parmezánem.

Štítky: český česnek, česnek, recepty, zdraví