Cibulová polévka – recept na jednoduchou cibulačku jako od babičky
Cibulová polévka nebo též cibulačka. Osvědčená klasika, jejíž verze je součástí kuchyně snad každého koutu světa. Zasytí, zahřeje a výborně chutná. Jak připravit jednoduchou cibulovou polévku jako od babičky?
V cibulové polévce se snoubí aroma karamelizované cibule, hřejivého vývaru a lahodného sýrového toastu.
Ikonický pokrm potěší chuťové pohárky a zahřeje v chladných dnech. V klasické francouzské verzi se křupavá bagetka zapeče pod vrstvou Gruyère, zatímco bohatší česká varianta potěší například vaječným žloutkem a krutonky. Cibulová polévka zaručeně potěší a zahřeje, ať už je připravena v jakékoli variantě.
K cibulové polévce se jako druhý chod může hodit např. moravský vrabec.
Cibulová polévka – recept
Vynikající cibulačka, která postaví na nohy, zachutná každému a její příprava nezabere příliš mnoho času.
Cibulová polévka – ingredience
- 6 velkých červených nebo žlutých cibulí
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 lžička cukru
- Sůl
- 2 stroužky česneku, mleté
- 8 šálků hovězího vývaru, kuřecího vývaru nebo jejich kombinace
- 1/2 šálku suchého vermutu nebo suchého bílého vína
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků, několik větviček čerstvého tymiánu NEBO 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 lžíce brandy (nepovinné)
- 8 plátků francouzského chleba nebo bagety
- 1 a 1/2 šálku strouhaného sýra Gruyère
- Strouhaný parmazán na posypání
Cibulová polévka – postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky od kořene ke stonku. Celkem by mělo být asi 10 šálků nakrájené cibule.
- V hrnci se silným dnem o objemu 5 až 6 litrů rozehřejte na středním plameni 3 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a promíchejte ji, aby se pokryla olivovým olejem. Cibuli za častého míchání vařte, dokud nezměkne, asi 15 až 20 minut.
- Přidejte zbývající lžíci olivového oleje a máslo a za častého míchání vařte, dokud cibule nezačne hnědnout, asi 20 až 40 minut. Doba se bude lišit v závislosti na vašem hrnci, sporáku a cibuli.
- Posypte cukrem (abyste napomohli karamelizaci) a 1 lžičkou soli. Pokračujte ve vaření, dokud cibule dobře nezhnědne, přibližně dalších 10 až 15 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě minutu.
- Přidejte do hrnce víno nebo vermut a seškrábejte připečené kousky na dně a stěnách hrnce.
- Přidejte vývar, bobkové listy a tymián. Přiveďte k varu, hrnec přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte asi 30 minut.
- Podle chuti dosolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř. Vyhoďte bobkové listy. V případě potřeby přidejte brandy.
- Zatímco se polévka vaří, vyložte plech pergamenovým papírem nebo fólií a předehřejte troubu na 205 °C s roštem v horní třetině trouby.
- Plátky francouzského chleba nebo bagety lehce potřete z obou stran olivovým olejem.
- Vložte je do trouby a opékejte, dokud lehce nezhnědnou, asi 5 až 7 minut. Vyjměte je z trouby.
- Toasty otočte a posypte je nastrouhaným sýrem Gruyère a parmazánem. Až se bude blížit čas podávání, vraťte je do trouby a pečte, dokud sýr nebude bublat a lehce zhnědne.
- Na talíř polévky naberte polévku a na každou misku polévky přendejte jeden sýrový toast.
Babiččina cibulová polévka
Proč vyzkoušet tradiční cibulovou polévku jako od babičky? Výborně chutná, zahřeje, a navíc nádherně voní domovem.
Babiččina cibulová polévka – ingredience
- 6 cibulí
- 5-6 sušených červených paprik
- Olej
- Sůl
- Černý pepř
Postup přípravy
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na velké půlměsíce.
- Sušené červené papriky dobře omyjte a nakrájejte na velké kousky.
- Zeleninu vložte do hrnce a zalijte ji vodou.
- Přidejte trochu oleje a dochuťte solí a černým pepřem.
- Polévku vařte na mírném ohni, dokud cibule a sušené papriky nezměknou.
- V případě potřeby lze cibulovou polévku mírně zahustit lžící mouky, která se rozpustí ve vodě.
- Při podávání ji lze dále dochutit octem.
Jednoduchá cibulová polévka
Příprava jednoduché cibulové polévky zabere jen chvilku, přesto chutná výborně. Jak na ni?
Jednoduchá cibulová polévka – ingredience
- 3 cibule, nadrobno nakrájené
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 15 g másla nebo oleje
- 2 kostky zeleninového vývaru
- 900 ml vody
- 2 čajové lžičky hnědého cukru – lze použít i bílý
- 2 brambory, nakrájené na kostičky
- 1 mrkev, nakrájená na plátky
- 1 lžíce náhodně namíchaných bylinek – koriandr, petržel, kopr
- Sůl a pepř
Postup přípravy
- Zapněte varnou desku a do pánve nebo pánve wok na zapálený kruh vložte máslo. Oloupejte a nakrájejte cibuli a přidejte ji na pánev.
- Neustále cibulí pohybujte, dokud nezměkne a nezíská zlatohnědou barvu. Když cibule změkne a zhnědne, přidejte rozdrcený česnek a promíchejte.
- Ve velké pánvi svařte vodu, přidejte kostky bujónu, bylinky, cukr, sůl a pepř. Poté přidejte směs cibule a česneku.
- Nakrájejte brambory a přidejte je do pánve, totéž udělejte s mrkví. Na mírném ohni vařte asi hodinu.
- Použijte ruční mixér nebo polévku vložte do samostatného mixéru a mixujte, dokud nezhoustne. Poté ji ještě 10 minut povařte.
- Podávejte s opečeným chlebem a taveným sýrem, pochutnejte si.
Francouzská cibulová polévka
Francouzská cibulová polévka neboli francouzská cibulačka patří mezi ty nejlepší a nejoblíbenější verze. Jak připravit francouzskou cibulovou polévku s jemnou příchutí vína?
Francouzská cibulová polévka – ingredience
- 50 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 kg cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
- 1 lžička cukru
- 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml suchého bílého vína
- 1,3 l horkého silně aromatického hovězího vývaru
- 4-8 plátků bagety (podle velikosti)
- 140 g Gruyère, jemně nastrouhaného
Postup přípravy
- Ve velké těžké pánvi rozpusťte máslo s olivovým olejem. Přidejte cibuli a smažte ji s přikrytou pokličkou 10 minut, dokud nezměkne.
- Přisypte cukr a za častého míchání vařte dalších 20 minut, dokud nezkaramelizuje. Cibule by měla být opravdu zlatavá, plná chuti a měkká, když ji stisknete mezi prsty. Ke konci dávejte pozor, aby se nepřipálila.
- Na posledních pár minut vaření cibule přidejte stroužky česneku, poté přisypte hladkou mouku a dobře promíchejte.
- Zvyšte teplotu a za stálého míchání postupně přidávejte víno a poté hovězí vývar. Přikryjte a vařte 15-20 minut.
- Při podávání zapněte gril a opečte chléb. Naberte polévku do žáruvzdorných misek.
- Na misky s polévkou položte jeden nebo dva plátky toastu a navrch položte Gruyère. Grilujte, dokud se nerozpustí. Případně můžete toasty opéct pod grilem a pak je přidat k polévce při podávání.
Krémová cibulová polévka
Každého, kdo má raději polévky krémové konzistence, zaručeně potěší tento recept na krémovou cibulačku.
Cibulová polévka krémová – ingredience
- ⅓ šálku másla
- 500 g sladké cibule, nakrájené na plátky
- 3 žebra celeru, nakrájená nadrobno
- ⅓ hrnek mouky
- ¼ čajové lžičky sušených tymiánových lístků nebo 1 snítka čerstvého tymiánu
- 3 šálky kuřecího vývaru
- ¾ šálku husté smetany
- sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy
- Máslo rozpusťte v hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a celer a vařte, dokud nezměknou a nezprůsvitní, asi 5-7 minut.
- Vmíchejte mouku a tymián a vařte ještě 1 minutu.
- Po částech vmíchejte vývar a po každém přidání míchejte dohladka.
- Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a vařte odkryté 8-10 minut nebo dokud zelenina není velmi měkká.
- Polévku rozmixujte ručním mixérem, přidejte smetanu a vařte ještě 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete.
- Podle potřeby ozdobte petrželkou a podávejte.
Česká cibulová polévka
Jak uvařit tradiční českou cibulačku? Zde je recept na klasickou českou cibulovou polévku.
Česká cibulová polévka – ingredience
- 500 g cibule, nakrájené na plátky
- 70 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 PL másla
- 2 PL mouky
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- Sůl
- 700 ml vývaru
Postup přípravy
- Cibuli a slaninu osmahněte na másle.
- Přidejte mouku, promíchejte, zalijte vývarem a nechte chvilku povařit.
- Přilijte mléko s rozšlehanými vejci, důkladně promíchejte a osolte.
- Nechte 10-15 minut povařit, stáhněte z ohně, a podávejte s opečeným chlebem.
Cibulová polévka představuje ikonický pokrm s nekonečnou variabilitou chutí. Prezentované recepty slouží jako inspirace a ukazují širokou škálu možností, jak tuto polévku připravit.