Cibulová polévka – recept na jednoduchou cibulačku jako od babičky

Cibulová polévka nebo též cibulačka. Osvědčená klasika, jejíž verze je součástí kuchyně snad každého koutu světa. Zasytí, zahřeje a výborně chutná. Jak připravit jednoduchou cibulovou polévku jako od babičky?

V cibulové polévce se snoubí aroma karamelizované cibule, hřejivého vývaru a lahodného sýrového toastu.

Ikonický pokrm potěší chuťové pohárky a zahřeje v chladných dnech. V klasické francouzské verzi se křupavá bagetka zapeče pod vrstvou Gruyère, zatímco bohatší česká varianta potěší například vaječným žloutkem a krutonky. Cibulová polévka zaručeně potěší a zahřeje, ať už je připravena v jakékoli variantě.

K cibulové polévce se jako druhý chod může hodit např. moravský vrabec.

Cibulová polévka – recept

Vynikající cibulačka, která postaví na nohy, zachutná každému a její příprava nezabere příliš mnoho času.

Cibulová polévka – ingredience

  • 6 velkých červených nebo žlutých cibulí
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička cukru
  • Sůl
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 8 šálků hovězího vývaru, kuřecího vývaru nebo jejich kombinace
  • 1/2 šálku suchého vermutu nebo suchého bílého vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků, několik větviček čerstvého tymiánu NEBO 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce brandy (nepovinné)
  • 8 plátků francouzského chleba nebo bagety
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného sýra Gruyère
  • Strouhaný parmazán na posypání

Cibulová polévka – postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky od kořene ke stonku. Celkem by mělo být asi 10 šálků nakrájené cibule.
  2. V hrnci se silným dnem o objemu 5 až 6 litrů rozehřejte na středním plameni 3 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a promíchejte ji, aby se pokryla olivovým olejem. Cibuli za častého míchání vařte, dokud nezměkne, asi 15 až 20 minut.
  3. Přidejte zbývající lžíci olivového oleje a máslo a za častého míchání vařte, dokud cibule nezačne hnědnout, asi 20 až 40 minut. Doba se bude lišit v závislosti na vašem hrnci, sporáku a cibuli.
  4. Posypte cukrem (abyste napomohli karamelizaci) a 1 lžičkou soli. Pokračujte ve vaření, dokud cibule dobře nezhnědne, přibližně dalších 10 až 15 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě minutu.
  5. Přidejte do hrnce víno nebo vermut a seškrábejte připečené kousky na dně a stěnách hrnce.
  6. Přidejte vývar, bobkové listy a tymián. Přiveďte k varu, hrnec přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte asi 30 minut.
  7. Podle chuti dosolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř. Vyhoďte bobkové listy. V případě potřeby přidejte brandy.
  8. Zatímco se polévka vaří, vyložte plech pergamenovým papírem nebo fólií a předehřejte troubu na 205 °C s roštem v horní třetině trouby.
  9. Plátky francouzského chleba nebo bagety lehce potřete z obou stran olivovým olejem.
  10. Vložte je do trouby a opékejte, dokud lehce nezhnědnou, asi 5 až 7 minut. Vyjměte je z trouby.
  11. Toasty otočte a posypte je nastrouhaným sýrem Gruyère a parmazánem. Až se bude blížit čas podávání, vraťte je do trouby a pečte, dokud sýr nebude bublat a lehce zhnědne.
  12. Na talíř polévky naberte polévku a na každou misku polévky přendejte jeden sýrový toast.

Babiččina cibulová polévka

Proč vyzkoušet tradiční cibulovou polévku jako od babičky? Výborně chutná, zahřeje, a navíc nádherně voní domovem.

Babiččina cibulová polévka – ingredience

  • 6 cibulí
  • 5-6 sušených červených paprik
  • Olej
  • Sůl
  • Černý pepř

Postup přípravy

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na velké půlměsíce.
  2. Sušené červené papriky dobře omyjte a nakrájejte na velké kousky.
  3. Zeleninu vložte do hrnce a zalijte ji vodou.
  4. Přidejte trochu oleje a dochuťte solí a černým pepřem.
  5. Polévku vařte na mírném ohni, dokud cibule a sušené papriky nezměknou.
  6. V případě potřeby lze cibulovou polévku mírně zahustit lžící mouky, která se rozpustí ve vodě.
  7. Při podávání ji lze dále dochutit octem.

Jednoduchá cibulová polévka

Příprava jednoduché cibulové polévky zabere jen chvilku, přesto chutná výborně. Jak na ni?

Jednoduchá cibulová polévka – ingredience

  • 3 cibule, nadrobno nakrájené
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 15 g másla nebo oleje
  • 2 kostky zeleninového vývaru
  • 900 ml vody
  • 2 čajové lžičky hnědého cukru – lze použít i bílý
  • 2 brambory, nakrájené na kostičky
  • 1 mrkev, nakrájená na plátky
  • 1 lžíce náhodně namíchaných bylinek – koriandr, petržel, kopr
  • Sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Zapněte varnou desku a do pánve nebo pánve wok na zapálený kruh vložte máslo. Oloupejte a nakrájejte cibuli a přidejte ji na pánev.
  2. Neustále cibulí pohybujte, dokud nezměkne a nezíská zlatohnědou barvu. Když cibule změkne a zhnědne, přidejte rozdrcený česnek a promíchejte.
  3. Ve velké pánvi svařte vodu, přidejte kostky bujónu, bylinky, cukr, sůl a pepř. Poté přidejte směs cibule a česneku.
  4. Nakrájejte brambory a přidejte je do pánve, totéž udělejte s mrkví. Na mírném ohni vařte asi hodinu.
  5. Použijte ruční mixér nebo polévku vložte do samostatného mixéru a mixujte, dokud nezhoustne. Poté ji ještě 10 minut povařte.
  6. Podávejte s opečeným chlebem a taveným sýrem, pochutnejte si.

Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulová polévka neboli francouzská cibulačka patří mezi ty nejlepší a nejoblíbenější verze. Jak připravit francouzskou cibulovou polévku s jemnou příchutí vína?

Francouzská cibulová polévka – ingredience

  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 kg cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžička cukru
  • 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1,3 l horkého silně aromatického hovězího vývaru
  • 4-8 plátků bagety (podle velikosti)
  • 140 g Gruyère, jemně nastrouhaného

Postup přípravy

  1. Ve velké těžké pánvi rozpusťte máslo s olivovým olejem. Přidejte cibuli a smažte ji s přikrytou pokličkou 10 minut, dokud nezměkne.
  2. Přisypte cukr a za častého míchání vařte dalších 20 minut, dokud nezkaramelizuje. Cibule by měla být opravdu zlatavá, plná chuti a měkká, když ji stisknete mezi prsty. Ke konci dávejte pozor, aby se nepřipálila.
  3. Na posledních pár minut vaření cibule přidejte stroužky česneku, poté přisypte hladkou mouku a dobře promíchejte.
  4. Zvyšte teplotu a za stálého míchání postupně přidávejte víno a poté hovězí vývar. Přikryjte a vařte 15-20 minut.
  5. Při podávání zapněte gril a opečte chléb. Naberte polévku do žáruvzdorných misek.
  6. Na misky s polévkou položte jeden nebo dva plátky toastu a navrch položte Gruyère. Grilujte, dokud se nerozpustí. Případně můžete toasty opéct pod grilem a pak je přidat k polévce při podávání.

Krémová cibulová polévka

Každého, kdo má raději polévky krémové konzistence, zaručeně potěší tento recept na krémovou cibulačku.

Cibulová polévka krémová – ingredience

  • ⅓ šálku másla
  • 500 g sladké cibule, nakrájené na plátky
  • 3 žebra celeru, nakrájená nadrobno
  • ⅓ hrnek mouky
  • ¼ čajové lžičky sušených tymiánových lístků nebo 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 3 šálky kuřecího vývaru
  • ¾ šálku husté smetany
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy

  • Máslo rozpusťte v hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a celer a vařte, dokud nezměknou a nezprůsvitní, asi 5-7 minut.
  • Vmíchejte mouku a tymián a vařte ještě 1 minutu.
  • Po částech vmíchejte vývar a po každém přidání míchejte dohladka.
  • Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a vařte odkryté 8-10 minut nebo dokud zelenina není velmi měkká.
  • Polévku rozmixujte ručním mixérem, přidejte smetanu a vařte ještě 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete.
  • Podle potřeby ozdobte petrželkou a podávejte.

Česká cibulová polévka

Jak uvařit tradiční českou cibulačku? Zde je recept na klasickou českou cibulovou polévku.

Česká cibulová polévka – ingredience

  • 500 g cibule, nakrájené na plátky
  • 70 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 PL másla
  • 2 PL mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • Sůl
  • 700 ml vývaru

Postup přípravy

  1. Cibuli a slaninu osmahněte na másle.
  2. Přidejte mouku, promíchejte, zalijte vývarem a nechte chvilku povařit.
  3. Přilijte mléko s rozšlehanými vejci, důkladně promíchejte a osolte.
  4. Nechte 10-15 minut povařit, stáhněte z ohně, a podávejte s opečeným chlebem.

Cibulová polévka představuje ikonický pokrm s nekonečnou variabilitou chutí. Prezentované recepty slouží jako inspirace a ukazují širokou škálu možností, jak tuto polévku připravit.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang