Prosluněná rajčatová polévka s topinkami

Komu v zimě chybí slunce, může si ho vynahradit prosluněnou rajčatovou polévkou. Zásoby zavařených rajčat se ovšem tenčí, tak nezbývá nic jiného než sáhnout po rajčatové konzervě. Občas není třeba se stydět za to, že použijete v kuchyni konzervu.

Samotná rajčatová polévka každého nezasytí nezasytí, to ale napraví topinky s česnekem, který se k ní skvěle hodí. A k tomu všemu ještě zeleninový salát – lístečky rukoly a polníčku či salát z rukoly s vinným sýrem, chřestem a jahodami celé menu krásně doplní.

Rajčatová polévka – recept

Ingredience:

  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • cibule
  • olivový olej
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek (mletý)
  • tymián
  • rozmarýn
  • oregano
  • parmezán

Postup:

Cibuli oloupejte a nesekejte na malé kousky. Osmahněte na olivovém oleji. Přidejte obsah obou rajčatových konzerv, propláchněte vodou a vlijte zbytek obsahu do hrnce. Jinak vody moc přidávat nemusíte, polévka by měla být hustá. Povařte. Poté přidejte koření.

V průběhu varu můžete rajčata rozmačkat šťouchadlem na brambory. Přidejte lisované stroužky česneku, sůl a pepř a ještě krátce povařte. V případě potřeby můžete dochutit trochou cukru a citrónové šťávy. Na talíři ozdobte parmezánem a lístky rukoly.

Pokud vám samotná polévka nestačí, připravte si k ní topinky. Osmažte je na olivovém oleji. Potřete česnekem a ozdobte domácím kečupem a parmezánem.

Nakonec přichází na řadu salát z rukoly a polníčku. Listovou zeleninu propláchněte, vložte do misky a zalijte zálivkou. Tu velmi jednoduše připravíte z citronu, vody a trochu soli. Použít můžete i oblíbené balsamico.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang