Karlovarský knedlík

Česká kuchyně se pyšní mnoha lahůdkami a jedním z nejoblíbenějších pokrmů jsou určitě nadýchané karlovarské knedlíky. Tato kulinární specialita má své kořeny v krásném lázeňském městě Karlovy Vary a získala si srdce tamních obyvatel a také návštěvníků z celého světa.

Karlovarský knedlík je oblíbenou přílohou k mnoha českým masovým pokrmům, jako je:

Karlovarský knedlík má bohatou historii, která sahá až do 19. století. První zmínky o něm lze najít v kuchařských knihách té doby, a to především díky rostoucí popularitě lázeňského města Karlovy Vary.

Místní kuchaři se inspirovali kulturním směsí různých vlivů, včetně německé, rakouské a české kuchyně, a vytvořili jedinečnou pochoutku, která se stala nedílnou součástí regionální gastronomie.

Karlovarský knedlík je jedním z pokladů české kuchyně, který v sobě nese historii a tradici. Jeho vynikající chuť a jednoduchost přípravy ho činí ideální volbou pro ty, kteří chtějí objevovat autentické lahůdky České republiky. Fanoušci české kuchyně by určitě měli vyzkoušet karlovarský knedlík, který určitě zanechá nezapomenutelný dojem.

Základem dobrých nadýchaných karlovarských knedlíků je dobré pečivo.

Karlovarský knedlík z rohlíků – recept

Česká kuchyně je známá svými chutnými a sytými pokrmy, a mezi nimi vyniká oblíbený recept na karlovarský knedlík z rohlíků.

Ingredience na karlovarský knedlík z rohlíků

  • 4 středně velké rohlíky
  • 1 šálek mléka
  • 2 vejce
  • 1/4 šálku másla (rozpuštěného)
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 kostky kvasnic
  • Hladká mouka pro obalení

Postup na karlovarský knedlík z rohlíků

  1. Rohlíky nakrájet na menší kousky a dát do větší mísy.
  2. Rozpustit kvasnice ve sklenici teplého mléka s cukrem. Nechat vzejít kvásek.
  3. Do mísy s rohlíky přidat mouku, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek. Přidávat mouku postupně a hníst těsto, dokud nedosáhne hladké konzistence.
  4. Zakrýt mísu utěrkou a nechat těsto kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  5. Po vykynutí těsta ho vyklopit na pomoučený povrch a rozdělit na menší kousky. Formovat válečky a nechat je ještě chvíli kynout.
  6. Ve velkém hrnci s osolenou vodou vařit knedlíky asi 20 minut. Občas je pootočit, aby se vařily rovnoměrně.
Karlovarský knedlík vařený v páře je skvělou a oblíbenou přílohou k omáčkám.

Hrníčkový karlovarský knedlík – recept na nadýchané karlovarské knedlíky

Karlovarský hrníčkový knedlík je snadno připravitelný a zvládne ho každý. Tato vynikající příloha skvěle doplní pokrmy jako svíčková na smetaně nebo koprová omáčka.

Ingredience na hrníčkový karlovarský knedlík

  • 5 starších rohlíků (nebo housky)
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku mléka
  • prášek do pečiva
  • nasekaná petrželka
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka muškátového oříšku
  • sádlo na vymazání (lze nahradit olejem)

Postup na hrníčkový karlovarský knedlík

  1. Nejprve vyšlehat tuhý sníh ze 3 bílků.
  2. Nakrájet pečivo na kostky o velikosti 1×1 cm a v míse smíchat s 1,5 hrnkem mléka, 1,5 hrnkem mouky, práškem do pečiva, nasekanou petrželkou, žloutky a špetkou muškátového oříšku. Osolit těsto půl lžičkou soli. Z této směsi vypracovat těsto.
  3. Těsto naplnit do hrnků vymazaných sádlem.
  4. Ve větším hrnci přivést vodu k varu, poté ztlumit plamen, knedlíky by se neměly vařit na přímém varu. Vařit přibliřně 30 minut.
  5. Hotové knedlíky vyklopit a podávat s oblíbeným pokrmem.

Nejlepší karlovarský knedlík bez mouky – recept

Tento recept na lahodný karlovarský knedlík se vyznačuje tím, že neobsahuje žádnou další mouku kromě té z pečiva, na rozdíl od tradičních receptů na karlovarský knedlík. Díky této úpravě získává karlovarský knedlík bez mouky výrazně vylepšenou chuť a vzniknou tak nadýchané karlovarské knedlíky. Jedná se o recept na karlovarský knedlík ve folii.

Ingredience na nejlepší karlovarský knedlík bez mouky

  • 8 rohlíků
  • hrst plocholisté petržele
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 1 menší lžička soli

Postup na nejlepší karlovarský knedlík bez mouky

  1. Rohlíky nakrájet na kostičky.
  2. Žloutky a bílky oddělit, z bílků vyšlehat sníh.
  3. Do 200 ml mléka přidat rozpuštěné máslo, 2 žloutky, zamíchat a nalít na rohlíky.
  4. Přidat menší lžičku soli, hrst nakrájené plocholisté petržele a promíchat. Nakonec jemně vmíchat sníh z bílků.
  5. Po promíchání směs rozdělit na dvě části a plnit do potravinové fólie. Fólii držením za konce a otáčením důkladně utáhnout.
  6. Vařit ve vroucí vodě 20 minut a po 5 minutách otáčet.
  7. Po vyndání z vody nadýchané karlovarské knedlíky rozbalit a nakrájet.
Nejlepší karlovarský knedlík by měl obsahovat nasekanou nať z hladkolisté petrželky, ta se vyjímá na řezu.

Karlovarský knedlík podle Pohlreicha – recept na karlovarský knedlík ve folii

Toto je recept na karlovarský knedlík podle Pohlreicha ve fólii podle známého českého šéfkuchaře.

Ingredience na karlovarský knedlík podle Pohlreicha

  • 800 g pečiva
  • 500 ml mléka
  • 300 g hrubé mouky
  • 5 vajec
  • 30 g čerstvé petrželové nati
  • špetka soli
  • špetka muškátového květu

Postup na karlovarský knedlík podle Pohlreicha

  1. Bílé pečivo nakrájet na malé kousky a nechat je proschnout. Poté namočit kostičky do mléka.
  2. Rozdělit vejce na žloutky a bílky. K žloutkům přidat mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvořit hladké těsto.
  3. Přidat nasekanou čerstvou petrželku k nakrájeným kostičkám, přidat těsto a jemně vše promíchat.
  4. Nakonec opatrně vmíchat sníh z ušlehaných bílků. Vytvořené těsto tvarovat do formy knedlíku pomocí potravinářské fólie.
  5. Fólii propíchnout vidličkou na několika místech a knedlíky vařit ve vroucí vodě po dobu přibližně 18-20 minut.

Recept na karlovarský knedlík vařený v páře

Určitě stojí za to vyzkoušet tento recept na nadýchané karlovarské knedlíky vařené v páře.

Ingredience na karlovarský knedlík v páře

  • 300 g toustového chleba nakrájeného na kostičky
  • 100 ml mléka
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Postup na karlovarský knedlík v páře

  1. Toustový chléb opéct nasucho v troubě či na pánvi dozlatova, dát do mísy a přidat mléko, máslo, žloutky, sůl, petrželku a promíchat.
  2. Pak opatrně zapracovat sníh.
  3. Z těsta tvarovat koule velké jako pěst a skládat je na pařák v hrnci s vroucí vodou. Přiklopit a vařit zhruba 15 minut.
Karlovarský knedlík v páře je po uvaření jemnější.

V závěru lze konstatovat, že karlovarský knedlík není pouze chutným pokrmem, je i symbolem bohaté kulturní a gastronomické tradice. Jeho historie sahá hluboko do minulosti a dodnes si udržuje svou jedinečnou identitu.

Příprava tohoto lahodného pokrmu vyžaduje pečlivost, trpělivost a lásku k tradici. Každý lokální šéfkuchař má svůj vlastní přístup k přípravě těsta a tvarování knedlíků, čímž se zachovává autentičnost receptu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang