Karlovarský knedlík
![](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2023/12/karlovarsky-knedlik-recept.jpg)
Česká kuchyně se pyšní mnoha lahůdkami a jedním z nejoblíbenějších pokrmů jsou určitě nadýchané karlovarské knedlíky. Tato kulinární specialita má své kořeny v krásném lázeňském městě Karlovy Vary a získala si srdce tamních obyvatel a také návštěvníků z celého světa.
Karlovarský knedlík je oblíbenou přílohou k mnoha českým masovým pokrmům, jako je:
- vepřová pečeně
- guláš
- uzené maso
- masové omáčky (luxusní svíčková, či jiné smetanové omáčky)
- dušené masové pokrmy
Karlovarský knedlík má bohatou historii, která sahá až do 19. století. První zmínky o něm lze najít v kuchařských knihách té doby, a to především díky rostoucí popularitě lázeňského města Karlovy Vary.
Místní kuchaři se inspirovali kulturním směsí různých vlivů, včetně německé, rakouské a české kuchyně, a vytvořili jedinečnou pochoutku, která se stala nedílnou součástí regionální gastronomie.
Karlovarský knedlík je jedním z pokladů české kuchyně, který v sobě nese historii a tradici. Jeho vynikající chuť a jednoduchost přípravy ho činí ideální volbou pro ty, kteří chtějí objevovat autentické lahůdky České republiky. Fanoušci české kuchyně by určitě měli vyzkoušet karlovarský knedlík, který určitě zanechá nezapomenutelný dojem.
![](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2024/02/karlovarsky-knedlik-vareny-v-pare.jpg)
Karlovarský knedlík z rohlíků – recept
Česká kuchyně je známá svými chutnými a sytými pokrmy, a mezi nimi vyniká oblíbený recept na karlovarský knedlík z rohlíků.
Ingredience na karlovarský knedlík z rohlíků
- 4 středně velké rohlíky
- 1 šálek mléka
- 2 vejce
- 1/4 šálku másla (rozpuštěného)
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1/2 kostky kvasnic
- Hladká mouka pro obalení
Postup na karlovarský knedlík z rohlíků
- Rohlíky nakrájet na menší kousky a dát do větší mísy.
- Rozpustit kvasnice ve sklenici teplého mléka s cukrem. Nechat vzejít kvásek.
- Do mísy s rohlíky přidat mouku, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek. Přidávat mouku postupně a hníst těsto, dokud nedosáhne hladké konzistence.
- Zakrýt mísu utěrkou a nechat těsto kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsta ho vyklopit na pomoučený povrch a rozdělit na menší kousky. Formovat válečky a nechat je ještě chvíli kynout.
- Ve velkém hrnci s osolenou vodou vařit knedlíky asi 20 minut. Občas je pootočit, aby se vařily rovnoměrně.
![](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2024/02/nadychane-karlovarske-knedliky.jpg)
Hrníčkový karlovarský knedlík – recept na nadýchané karlovarské knedlíky
Karlovarský hrníčkový knedlík je snadno připravitelný a zvládne ho každý. Tato vynikající příloha skvěle doplní pokrmy jako svíčková na smetaně nebo koprová omáčka.
Ingredience na hrníčkový karlovarský knedlík
- 5 starších rohlíků (nebo housky)
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1,5 hrnku mléka
- prášek do pečiva
- nasekaná petrželka
- 3 vejce
- 1/2 lžičky soli
- špetka muškátového oříšku
- sádlo na vymazání (lze nahradit olejem)
Postup na hrníčkový karlovarský knedlík
- Nejprve vyšlehat tuhý sníh ze 3 bílků.
- Nakrájet pečivo na kostky o velikosti 1×1 cm a v míse smíchat s 1,5 hrnkem mléka, 1,5 hrnkem mouky, práškem do pečiva, nasekanou petrželkou, žloutky a špetkou muškátového oříšku. Osolit těsto půl lžičkou soli. Z této směsi vypracovat těsto.
- Těsto naplnit do hrnků vymazaných sádlem.
- Ve větším hrnci přivést vodu k varu, poté ztlumit plamen, knedlíky by se neměly vařit na přímém varu. Vařit přibliřně 30 minut.
- Hotové knedlíky vyklopit a podávat s oblíbeným pokrmem.
Nejlepší karlovarský knedlík bez mouky – recept
Tento recept na lahodný karlovarský knedlík se vyznačuje tím, že neobsahuje žádnou další mouku kromě té z pečiva, na rozdíl od tradičních receptů na karlovarský knedlík. Díky této úpravě získává karlovarský knedlík bez mouky výrazně vylepšenou chuť a vzniknou tak nadýchané karlovarské knedlíky. Jedná se o recept na karlovarský knedlík ve folii.
Ingredience na nejlepší karlovarský knedlík bez mouky
- 8 rohlíků
- hrst plocholisté petržele
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 40 g rozpuštěného másla
- 1 menší lžička soli
Postup na nejlepší karlovarský knedlík bez mouky
- Rohlíky nakrájet na kostičky.
- Žloutky a bílky oddělit, z bílků vyšlehat sníh.
- Do 200 ml mléka přidat rozpuštěné máslo, 2 žloutky, zamíchat a nalít na rohlíky.
- Přidat menší lžičku soli, hrst nakrájené plocholisté petržele a promíchat. Nakonec jemně vmíchat sníh z bílků.
- Po promíchání směs rozdělit na dvě části a plnit do potravinové fólie. Fólii držením za konce a otáčením důkladně utáhnout.
- Vařit ve vroucí vodě 20 minut a po 5 minutách otáčet.
- Po vyndání z vody nadýchané karlovarské knedlíky rozbalit a nakrájet.
![](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2024/02/karlovarsky-knedlik-bez-mouky.jpg)
Karlovarský knedlík podle Pohlreicha – recept na karlovarský knedlík ve folii
Toto je recept na karlovarský knedlík podle Pohlreicha ve fólii podle známého českého šéfkuchaře.
Ingredience na karlovarský knedlík podle Pohlreicha
- 800 g pečiva
- 500 ml mléka
- 300 g hrubé mouky
- 5 vajec
- 30 g čerstvé petrželové nati
- špetka soli
- špetka muškátového květu
Postup na karlovarský knedlík podle Pohlreicha
- Bílé pečivo nakrájet na malé kousky a nechat je proschnout. Poté namočit kostičky do mléka.
- Rozdělit vejce na žloutky a bílky. K žloutkům přidat mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvořit hladké těsto.
- Přidat nasekanou čerstvou petrželku k nakrájeným kostičkám, přidat těsto a jemně vše promíchat.
- Nakonec opatrně vmíchat sníh z ušlehaných bílků. Vytvořené těsto tvarovat do formy knedlíku pomocí potravinářské fólie.
- Fólii propíchnout vidličkou na několika místech a knedlíky vařit ve vroucí vodě po dobu přibližně 18-20 minut.
Recept na karlovarský knedlík vařený v páře
Určitě stojí za to vyzkoušet tento recept na nadýchané karlovarské knedlíky vařené v páře.
Ingredience na karlovarský knedlík v páře
- 300 g toustového chleba nakrájeného na kostičky
- 100 ml mléka
- 20 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- sůl
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup na karlovarský knedlík v páře
- Toustový chléb opéct nasucho v troubě či na pánvi dozlatova, dát do mísy a přidat mléko, máslo, žloutky, sůl, petrželku a promíchat.
- Pak opatrně zapracovat sníh.
- Z těsta tvarovat koule velké jako pěst a skládat je na pařák v hrnci s vroucí vodou. Přiklopit a vařit zhruba 15 minut.
![](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2024/02/karlovarsky-knedlik-v-pare.jpg)
V závěru lze konstatovat, že karlovarský knedlík není pouze chutným pokrmem, je i symbolem bohaté kulturní a gastronomické tradice. Jeho historie sahá hluboko do minulosti a dodnes si udržuje svou jedinečnou identitu.
Příprava tohoto lahodného pokrmu vyžaduje pečlivost, trpělivost a lásku k tradici. Každý lokální šéfkuchař má svůj vlastní přístup k přípravě těsta a tvarování knedlíků, čímž se zachovává autentičnost receptu.