Co uvařit k večeři – zdravě, dětem, recepty

V každodenním shonu se člověk často dostává do situací, kdy hledá odpověď na otázku, co uvařit k večeři. Pak se hodí znát jednoduché a rychlé recepty, které uspokojí každého strávníka. Co bude dnes k večeři?

Nikdo nechce trávit v kuchyni zbytečně moc času. Dobrá zpráva je, že večeře mohou být snadné na přípravu a zároveň plné nutričních hodnot a lahodného zážitku.

OBSAH ČLÁNKU

Co rychlého k večeři

Těstovinový salát s avokádem a rajčaty

Kuřecí kousky s quinoou a zeleninou

Co k večeři pro děti

Kuřecí pánvička s rýží

Palačinky z cukety

Co zdravého k večeři

Kuřecí salát s avokádem a řeckým jogurtem

Losos s kuskusem a pesto z baby špenátu

Co vařit k večeři

Co rychlého k večeři

Večerní příprava jídla může být občas výzvou, zejména když je potřeba najít rovnováhu mezi rychlostí, výživou a chutí. Receptů na rychlou večeři je doslova plný internet, který však vybrat? Výběr z toho, co udělat k večeři rychle, nemusí znamenat jen toast se šunkou a sýrem nebo vejce se sýrem. Za dlouhých letních dní si lze připravit například letní těstoviny. Recept na salát, co uvařit k večeři, je následující:

Těstovinový salát s avokádem a rajčaty

Ingredience:

  • 250 g těstovin, uvařených al dente
  • 1 avokádo, nakrájené na kousky
  • 1 hrst cherry rajčat, rozkrojených
  • 1/2 salátové okurky, nakrájené na plátky
  • 50 g černých oliv, nakrájených na kroužky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • bazalkového pesto
  • sůl, pepř,
  • parmezán

Postup:

Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme vychladnout. V míse smícháme těstoviny, avokádo, cherry rajčata, okurku a olivy. Přidáme olivový olej a bazalkové pesto, dochutíme solí a pepřem podle chuti, kdo má rád, může posypat parmezánem. Necháme vychladnout v lednici a podáváme jako osvěžující letní večeři.

Dalším receptem na něco rychlého k večeři může být teplá varianta s masem:

Kuřecí kousky s quinoou a zeleninou

Ingredience:

  • 250 g kuřecích prsou, nakrájených na menší kousky
  • 1 šálek quinoy
  • 1 paprika (červená nebo žlutá), nakrájená na proužky
  • 1 mrkev, nakrájená na kolečka
  • 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • kari
  • tymián

Postup:

Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájené kuřecí kousky se solí, pepřem a kari dozlatova. Pak přidáme cibuli a po chvíli necháme rozvonět česnek. Až cibule změkne, přidáme nakrájenou papriku, mrkev a chvíli necháme dusit. Mezitím si uvaříme quinou podle návodu, nejčastěji propláchnutou quinou vaříme ve dvojnásobném množství vody po dobu cca 15 min, dokud není měkká.

Po uvaření quinou přidáme k vytvořené směsi z kuřecího masa a zeleniny. Dochutíme sójovou omáčkou a tymiánem, promícháme a necháme vše chvíli projít varem. Dle chuti na závěr ochutíme solí, pepřem a kari. Teplá večeře je hotová za pár minut.

Při shánění správných ingrediencí se vždy hodí vědět, jak ušetřit při nákupu potravin pro celou rodinu.

Barevná zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Večeře by měla zahrnovat např. listovou zeleninu, papriky, rajčata nebo brokolici.

Co k večeři pro děti

Děti potřebují pro správný vývoj a růst dostatek živin, vyvážené stravy a vitamíny. Navíc není snadné vždy potěšit chuťové buňky těchto nejmenších kritiků. Roli hraje i vizuální přitažlivost porce, proto je občas nutné zapojit do vaření i fantazii.

Večerní stravování pro děti může být tedy pořádnou výzvou. Následující recept pestré a hravé pánvičky je skvělý způsob, jak zapojit děti do přípravy večeře a zároveň jim nabídnout chutný a vyvážený pokrm.

Kuřecí pánvička s rýží

Ingredience:

  • 250 g kuřecích prsou
  • 1 šálek vařené rýže
  • 1 červená paprika
  • 1/2 hrstky hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička oleje (olivový nebo rostlinný)
  • sůl, pepř
  • kurkuma (pro barvu)

Postup:

Na oleji osmažíme na nudličky nakrájené kuřecí maso a promícháme se solí, pepřem a kurkumou. Přidáme nastrouhanou mrkev, na kousky nakrájenou papriku a hrášek. Obsah pánve osmažíme do změknutí zeleniny. Pak přidáme vařenou rýži a sójovou omáčku. Vše důkladně promícháme, aby se chutě krásně spojily.

Pokrm podáváme na talíři tak, aby vytvořil „sluníčko“. Děti baví aranžovat jednotlivé části pokrmu do tvarů a forem, např. sluníčko jako rýže s paprsky směsi a ozdobené mrkví místo nosu, 2 plátky okurky na místě očí a k tomu papriková ústa.

Palačinky z cukety

U dětí jednoznačně vítězí sladká jídla jako třeba lívanečky nebo palačinky. Co zkusit palačinky trochu jinak, tedy naslano?

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 60g ovesných vloček
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Necháme děti opatrně nastrouhat cuketu a poté osolíme. Přebytečnou vodu vymačkáme. Nastrouhanou cuketu smícháme s mlékem, ovesnými vločkami a vajíčkem až vytvoříme těsto. Poté palačinkové těsto postupně pečeme na pánvi z obou stran na troše olivového oleje. Palačinky si děti mohou ozdobit třeba zakysanou smetanou nebo pomazat rozpuštěným máslem.

Pokud nevíme, co dětem k večeři, držme se několika zásad. Jídlo by mělo být kreativní a zábavné. Děti milují hravost, při přípravě večeře se mohou zapojit a osvojit si tak základní motorické dovednosti.

Recepty by měly být vyvážené a výživné. Měly by obsahovat bílkoviny, zeleninu, obiloviny a živiny potřebné pro správný růst. Nakonec je důležitý i chuťový zážitek. Barevnost a pestrost chutí učí děti ocenit různorodost pokrmů a pomáhá rozvíjet jejich chuťové buňky.

Dětem bude lépe chutnat a z jídla se budou i více těšit, pokud se budou moci účastnit při jeho přípravě.

Co zdravého k večeři

Večeře jakožto poslední jídlo dne hraje klíčovou roli v celkové výživě. Zdravá večeře by měla být vyvážená, bohatá na živiny a chutná zároveň. Zde jsou některé tipy na to, co připravit zdravého k večeři, a dva recepty – jeden rychlý a druhý trochu náročnější – které potěší chuťové buňky a podpoří celkové zdraví.

Co by měla obsahovat zdravá večeře?

BílkovinyKvalitní bílkoviny, jako jsou kuřecí prsa, ryby, fazole, quinoa nebo tofu. Bílkoviny jsou stavební kameny pro svaly a napomáhají pocitu sytosti.
ZeleninaBarevná zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Večeře by měla zahrnovat např. listovou zeleninu, papriky, rajčata nebo brokolici.
ObilovinyJe dobré zvolit celozrnné varianty, jako je hnědá rýže, celozrnná těstovina nebo quinoa. Ty poskytují komplexní sacharidy a vlákninu.
Zdravé tukyVyhýbat se přebytečným tukům a upřednostňovat zdravé tuky z avokáda, olivového oleje nebo ořechů.
OvoceJe možné si dopřát i lehký dezert v podobě ovoce. Ovoce dodá sladkost a poskytne vitamíny.

Zdravý večerní pokrm může ovlivnit celkovou pohodu a vitalitu. Následující recept je rychlý a zdravý zároveň.

Kuřecí salát s avokádem a řeckým jogurtem

Ingredience:

  • 200 g kuřecích prsou
  • mix listové zeleniny (špenát, rukola, ledový salát)
  • 1 avokádo
  • 1 rajče
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř
  • oregano

Postup:

V míse smícháme grilované nebo na pánvi opečené tenké kuřecí plátky s listovou zeleninou, avokádem nakrájeným na kousky a rajčaty na čtvrtky. V menší míse si připravíme zálivku smícháním řeckého jogurtu, olivového oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a oregana. Zálivkou následně přelijeme směs masa se salátem a důkladně promícháme.

Druhý recept je časově o trochu náročnější, jeho výsledek však určitě stojí za to.

Losos s kuskusem a pesto z baby špenátu

Ingredience:

  • 2 lososí filety
  • 1 šálek kuskusu
  • 1 cuketa (nakrájená na tenké plátky)
  • 1 mrkev (nastrouhaná)
  • 1 červená paprika (nakrájená na proužky)
  • baby špenát
  • olivový olej
  • vlašské ořechy
  • parmezán
  • česnek

Postup:

Losos osolíme a opepříme a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Necháme péci asi 15 minut. Mezitím si připravíme kuskus, který zalijeme horkou vodou a necháme pod pokličkou 15 min nabobtnat. Poté promícháme na pánvi se zeleninou a olivovým olejem.

Pesto připravíme rozmixováním baby špenátu, olivového oleje, vlašských ořechů, parmezánu a česneku dle chuti. Na talíři vytvoříme lůžko z kuskusu se zeleninou, položíme lososa a na vrch přidáme lžíci pesta.

Zdravá večeře není jen o odstranění nezdravých potravin, které mohly způsobovat například podráždění žaludku, nýbrž také o vyváženosti a radosti z jídla. Vyzkoušením těchto receptů lze snadno zjistit, jak může být zdravá strava chuťově bohatá a prospěšná pro celkový stav zdraví.

Zdravá večeře není jen o odstranění nezdravých potravin, ale také o vyváženosti a radosti z jídla.

Co vařit k večeři

S těmito recepty jsou v kapse odpovědi na otázky – co dnes uvařit k večeři. Jsou nejen rychlé, chutné a zdravé, nýbrž také přizpůsobitelné podle chuti celé rodiny. Na své si přijde snad každý. Oblíbené mezi studenými večeřemi jsou i různé druhy pomazánek namazané třeba na kukuřičném nebo rýžovém plátku s nakrájenou zeleninou.

Inspirovat se lze recepty například na pomazánku z vepřového masa, domácí rybí pomazánku nebo tradiční vaječnou pomazánku.

Co připravit rychlého k večeři nemusí znamenat kompromis mezi kvalitou a časem. Může to být klíč k uspokojení všech chuťových pohárků a potřeb těla.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang