Co uvařit k večeři – zdravě, dětem, recepty
V každodenním shonu se člověk často dostává do situací, kdy hledá odpověď na otázku, co uvařit k večeři. Pak se hodí znát jednoduché a rychlé recepty, které uspokojí každého strávníka. Co bude dnes k večeři?
Nikdo nechce trávit v kuchyni zbytečně moc času. Dobrá zpráva je, že večeře mohou být snadné na přípravu a zároveň plné nutričních hodnot a lahodného zážitku.
OBSAH ČLÁNKU
Co rychlého k večeři
Těstovinový salát s avokádem a rajčaty
Kuřecí kousky s quinoou a zeleninou
Co k večeři pro děti
Kuřecí pánvička s rýží
Palačinky z cukety
Co zdravého k večeři
Kuřecí salát s avokádem a řeckým jogurtem
Losos s kuskusem a pesto z baby špenátu
Co vařit k večeři
Co rychlého k večeři
Večerní příprava jídla může být občas výzvou, zejména když je potřeba najít rovnováhu mezi rychlostí, výživou a chutí. Receptů na rychlou večeři je doslova plný internet, který však vybrat? Výběr z toho, co udělat k večeři rychle, nemusí znamenat jen toast se šunkou a sýrem nebo vejce se sýrem. Za dlouhých letních dní si lze připravit například letní těstoviny. Recept na salát, co uvařit k večeři, je následující:
Těstovinový salát s avokádem a rajčaty
Ingredience:
- 250 g těstovin, uvařených al dente
- 1 avokádo, nakrájené na kousky
- 1 hrst cherry rajčat, rozkrojených
- 1/2 salátové okurky, nakrájené na plátky
- 50 g černých oliv, nakrájených na kroužky
- 2 lžíce olivového oleje
- bazalkového pesto
- sůl, pepř,
- parmezán
Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme vychladnout. V míse smícháme těstoviny, avokádo, cherry rajčata, okurku a olivy. Přidáme olivový olej a bazalkové pesto, dochutíme solí a pepřem podle chuti, kdo má rád, může posypat parmezánem. Necháme vychladnout v lednici a podáváme jako osvěžující letní večeři.
Dalším receptem na něco rychlého k večeři může být teplá varianta s masem:
Kuřecí kousky s quinoou a zeleninou
Ingredience:
- 250 g kuřecích prsou, nakrájených na menší kousky
- 1 šálek quinoy
- 1 paprika (červená nebo žlutá), nakrájená na proužky
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- kari
- tymián
Postup:
Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájené kuřecí kousky se solí, pepřem a kari dozlatova. Pak přidáme cibuli a po chvíli necháme rozvonět česnek. Až cibule změkne, přidáme nakrájenou papriku, mrkev a chvíli necháme dusit. Mezitím si uvaříme quinou podle návodu, nejčastěji propláchnutou quinou vaříme ve dvojnásobném množství vody po dobu cca 15 min, dokud není měkká.
Po uvaření quinou přidáme k vytvořené směsi z kuřecího masa a zeleniny. Dochutíme sójovou omáčkou a tymiánem, promícháme a necháme vše chvíli projít varem. Dle chuti na závěr ochutíme solí, pepřem a kari. Teplá večeře je hotová za pár minut.
Při shánění správných ingrediencí se vždy hodí vědět, jak ušetřit při nákupu potravin pro celou rodinu. A pro zdravé mlsání se dá využít Mixit slevový kód.
Co k večeři pro děti
Děti potřebují pro správný vývoj a růst dostatek živin, vyvážené stravy a vitamíny. Navíc není snadné vždy potěšit chuťové buňky těchto nejmenších kritiků. Roli hraje i vizuální přitažlivost porce, proto je občas nutné zapojit do vaření i fantazii.
Večerní stravování pro děti může být tedy pořádnou výzvou. Následující recept pestré a hravé pánvičky je skvělý způsob, jak zapojit děti do přípravy večeře a zároveň jim nabídnout chutný a vyvážený pokrm.
Kuřecí pánvička s rýží
Ingredience:
- 250 g kuřecích prsou
- 1 šálek vařené rýže
- 1 červená paprika
- 1/2 hrstky hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 1 mrkev
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička oleje (olivový nebo rostlinný)
- sůl, pepř
- kurkuma (pro barvu)
Postup:
Na oleji osmažíme na nudličky nakrájené kuřecí maso a promícháme se solí, pepřem a kurkumou. Přidáme nastrouhanou mrkev, na kousky nakrájenou papriku a hrášek. Obsah pánve osmažíme do změknutí zeleniny. Pak přidáme vařenou rýži a sójovou omáčku. Vše důkladně promícháme, aby se chutě krásně spojily.
Pokrm podáváme na talíři tak, aby vytvořil „sluníčko“. Děti baví aranžovat jednotlivé části pokrmu do tvarů a forem, např. sluníčko jako rýže s paprsky směsi a ozdobené mrkví místo nosu, 2 plátky okurky na místě očí a k tomu papriková ústa.
Palačinky z cukety
U dětí jednoznačně vítězí sladká jídla jako třeba lívanečky nebo palačinky. Co zkusit palačinky trochu jinak, tedy naslano?
Ingredience:
- 1 cuketa
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 60g ovesných vloček
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Necháme děti opatrně nastrouhat cuketu a poté osolíme. Přebytečnou vodu vymačkáme. Nastrouhanou cuketu smícháme s mlékem, ovesnými vločkami a vajíčkem až vytvoříme těsto. Poté palačinkové těsto postupně pečeme na pánvi z obou stran na troše olivového oleje. Palačinky si děti mohou ozdobit třeba zakysanou smetanou nebo pomazat rozpuštěným máslem.
Pokud nevíme, co dětem k večeři, držme se několika zásad. Jídlo by mělo být kreativní a zábavné. Děti milují hravost, při přípravě večeře se mohou zapojit a osvojit si tak základní motorické dovednosti.
Recepty by měly být vyvážené a výživné. Měly by obsahovat bílkoviny, zeleninu, obiloviny a živiny potřebné pro správný růst. Nakonec je důležitý i chuťový zážitek. Barevnost a pestrost chutí učí děti ocenit různorodost pokrmů a pomáhá rozvíjet jejich chuťové buňky.
Co zdravého k večeři
Večeře jakožto poslední jídlo dne hraje klíčovou roli v celkové výživě. Zdravá večeře by měla být vyvážená, bohatá na živiny a chutná zároveň. Zde jsou některé tipy na to, co připravit zdravého k večeři, a dva recepty – jeden rychlý a druhý trochu náročnější – které potěší chuťové buňky a podpoří celkové zdraví.
Co by měla obsahovat zdravá večeře?
Bílkoviny | Kvalitní bílkoviny, jako jsou kuřecí prsa, ryby, fazole, quinoa nebo tofu. Bílkoviny jsou stavební kameny pro svaly a napomáhají pocitu sytosti. |
Zelenina | Barevná zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Večeře by měla zahrnovat např. listovou zeleninu, papriky, rajčata nebo brokolici. |
Obiloviny | Je dobré zvolit celozrnné varianty, jako je hnědá rýže, celozrnná těstovina nebo quinoa. Ty poskytují komplexní sacharidy a vlákninu. |
Zdravé tuky | Vyhýbat se přebytečným tukům a upřednostňovat zdravé tuky z avokáda, olivového oleje nebo ořechů. |
Ovoce | Je možné si dopřát i lehký dezert v podobě ovoce. Ovoce dodá sladkost a poskytne vitamíny. |
Zdravý večerní pokrm může ovlivnit celkovou pohodu a vitalitu. Následující recept je rychlý a zdravý zároveň.
Kuřecí salát s avokádem a řeckým jogurtem
Ingredience:
- 200 g kuřecích prsou
- mix listové zeleniny (špenát, rukola, ledový salát)
- 1 avokádo
- 1 rajče
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- olivový olej
- citrónová šťáva
- sůl, pepř
- oregano
Postup:
V míse smícháme grilované nebo na pánvi opečené tenké kuřecí plátky s listovou zeleninou, avokádem nakrájeným na kousky a rajčaty na čtvrtky. V menší míse si připravíme zálivku smícháním řeckého jogurtu, olivového oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a oregana. Zálivkou následně přelijeme směs masa se salátem a důkladně promícháme.
Druhý recept je časově o trochu náročnější, jeho výsledek však určitě stojí za to.
Losos s kuskusem a pesto z baby špenátu
Ingredience:
- 2 lososí filety
- 1 šálek kuskusu
- 1 cuketa (nakrájená na tenké plátky)
- 1 mrkev (nastrouhaná)
- 1 červená paprika (nakrájená na proužky)
- baby špenát
- olivový olej
- vlašské ořechy
- parmezán
- česnek
Postup:
Losos osolíme a opepříme a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Necháme péci asi 15 minut. Mezitím si připravíme kuskus, který zalijeme horkou vodou a necháme pod pokličkou 15 min nabobtnat. Poté promícháme na pánvi se zeleninou a olivovým olejem.
Pesto připravíme rozmixováním baby špenátu, olivového oleje, vlašských ořechů, parmezánu a česneku dle chuti. Na talíři vytvoříme lůžko z kuskusu se zeleninou, položíme lososa a na vrch přidáme lžíci pesta.
Zdravá večeře není jen o odstranění nezdravých potravin, které mohly způsobovat například podráždění žaludku, nýbrž také o vyváženosti a radosti z jídla. Vyzkoušením těchto receptů lze snadno zjistit, jak může být zdravá strava chuťově bohatá a prospěšná pro celkový stav zdraví.
Co vařit k večeři
S těmito recepty jsou v kapse odpovědi na otázky – co dnes uvařit k večeři. Jsou nejen rychlé, chutné a zdravé, nýbrž také přizpůsobitelné podle chuti celé rodiny. Na své si přijde snad každý. Oblíbené mezi studenými večeřemi jsou i různé druhy pomazánek namazané třeba na kukuřičném nebo rýžovém plátku s nakrájenou zeleninou.
Inspirovat se lze recepty například na pomazánku z vepřového masa, domácí rybí pomazánku nebo tradiční vaječnou pomazánku.
Co připravit rychlého k večeři nemusí znamenat kompromis mezi kvalitou a časem. Může to být klíč k uspokojení všech chuťových pohárků a potřeb těla.