Bulgur – jak se vaří, recepty, příprava

Bulgur, který je základem blízkovýchodní a středomořské kuchyně, si získává oblibu po celém světě pro své nutriční výhody, všestrannost a lahodnou chuť. Tato starobylá obilovina, která se vyrábí z rozlámaných celých pšeničných bobulí, jež se spaří a usuší, nabízí jedinečnou strukturu a oříškovou chuť, která dodává hloubku široké škále pokrmů. Co je bulgur? Jak se vaří bulgur? Jak správně uvařit bulgur na sladko?

Bulgur slouží jako zdravý základ pro nespočet receptů, od pikantních pilafů po vydatné saláty, a je tak oblíbenou ingrediencí v tradiční i moderní kuchyni. Díky své bohaté historii, která sahá tisíce let do minulosti, bulgur podporoval civilizace a byl hnacím motorem kulinářských inovací po celém světě.

Obsah článku

Bulgur je zdravá a výživná potravina, bohatá na vlákninu a vitamíny, která se často používá jako základ pro různé saláty a hlavní jídla.

Pro přípravu bulguru stačí přivést k varu dvojnásobné množství osolené vody, přidat bulgur, ztlumit plamen a nechat ho pod pokličkou vařit asi 12-15 minut.

Recepty z bulguru nabízejí rozmanité a chutné možnosti, jak tuto výživnou obilovinu zařadit do jídelníčku, od svěžích salátů po bulgur na sladko.

Co je bulgur?

Bulgur je výživná celozrnná obilovina, která pochází ze Středomoří, zejména ze zemí, jako je Turecko, Libanon a Sýrie, a po celé generace byl základem stravy, ceněný pro svůj vysoký obsah vlákniny, složení bohaté na bílkoviny a rychlou přípravu.

S rostoucím zájmem o celozrnné obiloviny a rostlinnou stravu se bulgur jeví jako výživná a pohodlná volba pro spotřebitele, kteří dbají na své zdraví a snaží se do svých jídel zařadit více zdravých potravin. Vyrábí se z pšeničných zrn, která byla spařena, usušena a poté rozlámána na menší kousky.

Díky minimálnímu zpracování si bulgur zachovává vysokou výživovou hodnotu, obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Bulgur se dodává v různých velikostech, od jemné po hrubou, přičemž každá odrůda nabízí trochu jinou strukturu a dobu vaření.

oříškovou chuť a žvýkací strukturu, což z něj činí oblíbenou volbu pro dodání chuti i textury pokrmům. Bulgur je navíc známý svou rychlou dobou vaření, takže je vhodný pro zaneprázdněné kuchaře, kteří chtějí připravit zdravá jídla v krátkém čase.

Příprava – jak správně uvařit bulgur?

Příprava bulguru je jednoduchý proces, při kterém je získán nadýchaný výživný pokrm, které je ideální pro přípravu různých pokrmů. Zde je návod krok za krokem, jak uvařit bulgur:

  1. Volba správného typu
    Bulgur se vyrábí v různých velikostech, od jemného po hrubé. Jemnější odrůdy se vaří rychleji, zatímco hrubší mají žvýkací strukturu. Typ bulguru je možné vybírat podle receptu a osobních preferencí.
  2. Propláchnutí bulguru
    Před vařením bulgur je dobré jej propláchnout na jemném sítu pod studenou vodou. Tím se odstraní přebytečný škrob a nečistoty, což zajistí čistší chuť a strukturu.
  3. Namočení (volitelné)
    Namočení bulguru na 15-20 minut do vody nebo vývaru sice není nutné, ale pomůže mu uvařit se rychleji a zkřehnout. Tento krok není nutný a je možné ho vynechat, zejména u jemnějších druhů bulguru.
  4. Poměr vaření
    Obecný poměr pro vaření bulguru je 1 díl bulguru na 1,5 dílu vody. Pro vaření je možné použít vodu, vývar nebo kombinaci obojího, pro získání lepší chuti.
  5. Přivedení k varu
    Vodu přivedeme k varu na středním plameni.
  6. Přidání bulgur
    Jakmile se voda začne vařit, je čas do hrnce přidat propláchnutý bulgur.
  7. Vaření
    Hrnec je lepší přikrýt pokličkou a nechat bulgur vařit asi 10-15 minut. Konkrétní doba vaření je uvedena v návodu na obalu, protože se může lišit v závislosti na typu bulguru.
  8. Pěchování vidličkou
    Po uplynutí doby vaření je dobré stáhnout hrnec z ohně a nechat ho několik minut přikrytý. Poté je vhodné bulgur načechrat vidličkou, aby se oddělila zrnka a uvolnila přebytečná pára.
  9. Podávání nebo použití v receptech z bulguru
    Nyní je bulgur připraven k podávání jako příloha nebo k použití v různých bulgurových receptech, jako jsou bulgurové saláty, pilafy, nádivky nebo polévky.

Dodržením těchto jednoduchých kroků je možné bulgur připravit a získat tak lehkou a nadýchanou strukturu s lahodnou oříškovou chutí, která je ideální pro zakomponování do oblíbených pokrmů.

Bulgur je jednoduchý a výtečný pokrm, se kterým se dá připravit mnoho pokrmů.

Bulgur recepty

Bulgur, základní surovina blízkovýchodní a středomořské kuchyně, je všestranná celozrnná obilovina, která dodává texturu, chuť a výživovou hodnotu široké škále pokrmů. Bulgur se získává z pšenice, která byla spařena a usušena, a má oříškovou a žvýkací chuť, která se dobře kombinuje s různými přísadami a kořením.

V této sbírce bulgurových receptů je mnoho rozmanitých způsobů, jak lze tuto výživnou obilovinu zařadit do kulinářského repertoáru. Bulgur slouží jako zdravý základ pro vegetariánské i masové pokrmy, od vydatných bulgurových salátů a chutných pilafů až po výborné polévky a pikantní nádivky, takže se hodí k jakémukoli dennímu jídlu.

Tyto recepty z bulguru nabízejí něco pro každou chuť a příležitost, ať už jde o snadné a rychlé recepty pro náročné všední večery nebo o ohromení hostů živými a kreativními pokrmy.

Bulgur se zeleninou a tempehem

Tento rychlý recept z bulguru je možný podávat i pro hosty, jelikož ohromí svou výbornou chutí.

Ingredience:

  • 1 šálek bulguru
  • 1 balení tempehu nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 paprika nakrájená na kostičky
  • 1 cuketa nakrájená na kostičky
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu
  • citron na podávání

Nejprve je nutné bulgur uvařit podle návodu na obalu. Obvykle je třeba přivést k varu 2 šálky vody, pak přidat bulgur, přikrýt a vařit asi 10-12 minut, dokud se voda nevstřebá a bulgur nezměkne. Bulgur dále rozmačkán vidličkou a odložen stranou.

Zatímco se bulgur vaří, je dobré rozehřát 1 lžíci olivového oleje na velké pánvi na středním plameni. Na rozehřátém oleji je nutné osmažit tempeh nakrájený na kostičky ze všech stran dozlatova, asi 5-7 minut. Tempeh následně vyjmeme z pánve a dáme stranou.

Na stejnou pánev je následně nutné přidat další lžíci oleje, na kterém se bude vařit na kostičky nakrájená cibule asi 3-4 minuty dokud nebude průsvitná. Prolisovaný česnek je dále přidán a vařen stejným způsobem dokud se nerozvoní.

Na pánev je dále přidána na kostičky nakrájená paprika, cuketa a mrkev. Tato zelenina je na pánvi vařena 5-7 minut nebo dokud nezměkne. Poté je k směsi přidán tempeh a celá směs je posypána kmínem, paprikou, solí a pepřem. Vše je nutné dobře promíchat a vařit další 2-3 minuty, aby se chutě dobře spojily.

Jakmile je bulgur uvařený a načechraný, je možné ho přidat na pánev k tempehu a zelenině. Vše je nutné promíchat, dokud se vše dobře nespojí a neprohřeje. V případě potřeby je možné přidat další koření. Bulgur se zeleninou a tempehem se podává ozdobený čerstvou petrželkou nebo koriandrem a s plátky citronu, které je možný na pokrm vymačkat.

Tempeh je v receptu možné nahradit smaženým kuřecím masem, pro více proteinový a výživový bulgur s kuřecím masem, který připomíná bulgurové rizoto a má také výbornou chuť. Bulgurové rizoto může ovšem trvat dále na přípravu. Bulgur s kuřecím masem má výbornou chuť a volba tak závisí na osobních preferencích.

Bulgur se zeleninou a temphem je velmi jednoduchý a výborný pokrm.

Bulgur s houbami

Každý milovník hub si zamiluje tento fantastický pokrm, který je velmi jednoduchý na přípravu.

Ingredience:

  • 1 šálek bulguru
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 225 gramů žampionů nakrájených na plátky
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky nebo koriandru (na ozdobu)
  • plátky citronu (k podávání)

V hrnci je k varu přiveden zeleninový vývar nebo voda, dle volby. Po uvedení do varu je přidán bulgur, vše je dobře promícháno a následně je dobré hrnec přikrýt pokličkou. Bulgur je vhodné vařit 15-20 minut, aby byl změklý a nadýchaný.

Na velké pánvi je mezitím rozehřán olivový olej, ke kterému je přidána a osmažena cibule, dokud nezměkne a není průsvitná, asi 3-4 minuty. Na pánev je dále přidán prolisovaný česnek a vše je asi minutu vařeno, dokud se česnek nerozvoní.

Do pánve jsou přidány na plátky nakrájené houby a za občasného míchání jsou vařeny dokud nepustí vlhkost a nezhnědnou. Houby jsou dále posypány sušeným tymiánem a paprikou a dle chuti osoleny a opepřeny. Směs je nutné dobře promíchat a vařit další 2-3 minuty, aby se chutě spojily.

Do pánve s houbami je přidán uvařený bulgur. Směs je důležité dobře míchat, aby se vše dobře spojilo a prohřálo, asi 2-3 minuty. Pánev je následně odstavena z plotýnky a bulgur s houbami je možné přendat na servírovací mísu.

Celý pokrm je možné ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Pokrm může být podáván jako hlavní jídlo nebo příloha, případně je možné jej dochutit vymačkaným citronem na talíři.

Bulgur s houbami je možné podávat jako hlavní jídlo či přílohu.

Bulgur na sladko

Tato zajímavá variace receptu z bulguru je výtečná a rozhodně stojí za zkoušku.

Ingredience:

  • 1 šálek bulguru
  • 2 šálky vody
  • 1/2 šálku mléka (je možné použít mléko kravské nebo rostlinné)
  • 1/4 šálku medu nebo javorového sirupu (podle chuti)
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku rozinek nebo nasekaného sušeného ovoce
  • nasekané ořechy nebo semínka na ozdobu
  • plátky čerstvého ovoce na ozdobu

V hrnci je nejprve smíchán bulgur a voda, která je přivedena k varu na středním plameni. Po dosažení varu je snížena teplota a hrnec je přikrytý pokličkou. Bulgur vaříme 10-12 minut, dokud není měkký.

Dále je vmícháno mléko, med nebo javorový sirup, mletá skořice, mletý muškátový oříšek a sůl. Vše je dobře promícháno, aby se chuť spojila. Do směsi je možné přidat rozinky nebo nasekané sušené ovoce.

Sladký bulgur je vařen na mírném ohni za občasného míchání dalších 5-7 minut nebo dokud směs mírně nezhoustne a nedosáhne požadované konzistence. Jakmile je sladký bulgur uvařen podle preferencí, je odstaven z ohně a nechán mírně vychladnout.

Sladký bulgur je možné podávat teplý nebo vychlazený, případně ozdobený nasekanými ořechy nebo semínky. Je možné ho také doplnit plátky čerstvého ovoce nebo bobulovitými plody pro větší chuť a sladkost. Je možné si vychutnávat lahodný a výživný bulgur na sladko jako sytý dezert nebo dokonce jako sladkou a zdravou snídani.

Bulgur salát

Salát z bulguru je výtečným letním pokrmem, který zasytí a zároveň v horkých letních dnech osvěží.

Ingredience:

  • 1 šálek bulguru
  • 2 šálky vody
  • 1 okurka nakrájená na kostičky
  • 1 paprika nakrájená na kostičky
  • 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
  • 1/4 šálku červené cibule, nadrobno nakrájené
  • 1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané
  • 1/4 šálku čerstvých mátových lístků, nasekaných
  • 1/4 šálku rozdrobeného sýra feta
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Bulgur je nutné propláchnout v jemném sítku pod studenou vodou pro odstranění přebytečného škrobu. Po okapání bulguru je v hrnci přivedena k varu voda, do které je následně přidán bulgur, který je vařen 10-12 minut. Po změknutí bulguru stáhneme hrnec z plotýnky a necháme vychladnout.

Po uvaření je bulgur přendán do velké mísy, kde vychladne na pokojovou teplotu. Zatímco bulgur chladne je možné připravit a nakrájet na kostičky okurku, papriku a červenou cibuli. Cherry rajčátka rozpůlíme a nasekáme čerstvou petrželku a lístky máty.

Jakmile bulgur vychladne, je přidána do mísy na kostičky nakrájená okurku, paprika, cherry rajčátka, nasekaná červená cibule, petrželka a máta. V malé misce je vyšlehána citronová šťáva a extra panenský olivový olej. Do salátu je přidána zálivka a podle chuti je osolen a opepřen.

Salát je jemně promíchán, aby se všechny chutě dobře spojily a promíchaly. Bulgurový salát je možný posypat drobnými kousky sýru feta. Pokrm je možný podávat ihned jako lehkou a osvěžující přílohu nebo jej nechat v chladničce alespoň 30 minut, aby se chutě před podáváním spojily.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang