Zapečený chřest – nejlepší recept

Chřest je všestranná zelenina, která dodá eleganci každému jídlu. Je plný živin a má jemnou chuť, která se dobře kombinuje s mnoha druhy masa a příloh. Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak si chřest vychutnat, je jeho pečení.

Existuje mnoho způsobů, jak chřest připravit a vychutnat, ale jedním z nejchutnějších a nejsnadnějších je pečení. V tomto článku se dozvíte, jak upéct chřest se sýrem.

Zapečený chřest

Chřest je známý svými mnoha zdraví prospěšnými účinky. Je dobrým zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitaminů A, C a K. Pečení chřestu pomáhá zachovat jeho živiny, takže tento pokrm je výživný a chutný pro celou rodinu. Můžete také přidat další ingredience, jako jsou cherry rajčata, žampiony nebo paprika, a přizpůsobit tak recept a dodat mu více chuti a živin.

Kromě toho lze tento recept přizpůsobit různým dietním omezením nebo preferencím. Pokud jste vegetariáni, můžete vynechat šunku a přidat více zeleniny. Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, můžete použít bezlepkovou mouku. A pokud jste vegani, můžete mléko nahradit rostlinným mlékem a vynechat vejce a sýr.

Tento recept je jednoduchý, a přitom chutný způsob, jak tuto výživnou zeleninu povýšit na lahodný a sytý pokrm. Díky kombinaci čerstvého nebo sterilovaného chřestu, vajec uvařených natvrdo, šunky, mléka, mouky a sýra představuje dokonalou rovnováhu chutí a textur. Vyzkoušejte ho a ohromte svou rodinu a přátele tímto snadným a chutným receptem.

Ingredience

  • 450 g čerstvého chřestu (nebo 1 plechovka sterilovaného chřestu)
  • 4 vejce uvařená natvrdo, oloupaná a nakrájená na plátky
  • 4 plátky šunky nakrájené na malé kousky
  • máslo na vymazání zapékací misky
  • 1/4 šálku mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 šálek strouhaného sýra eidam

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Pokud používáte čerstvý chřest, omyjte ho a odřízněte dřevnaté konce. Pokud používáte sterilovaný chřest, tento krok vynechejte.
  2. Vymažte zapékací misku máslem, aby se chřest nepřichytil.
  3. V malé misce smíchejte mléko, mouku, sůl a mletou sladkou papriku, dokud se dobře nespojí.
  4. Chřest naaranžujte do zapékací misky v jedné vrstvě. Pokud používáte čerstvý chřest, položte ho svisle, špičkami nahoru. Pokud používáte sterilovaný chřest, položte jej do misky vodorovně.
  5. Chřest rovnoměrně zalijte směsí mléka a mouky. Doplňte plátky vajec uvařených natvrdo a nakrájenou šunkou. Vše posypte nastrouhaným sýrem.
  6. Pokrm zakryjte alobalem a pečte 15 minut. Poté fólii odstraňte a zapékejte dalších 10-15 minut nebo dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří bublinky.
  7. Podávejte horké a pochutnejte si na lahodném zapečeném chřestu.

Tento recept je rychlý a snadný, takže je skvělou volbou pro večeři během všedního dne nebo pro zvláštní příležitost. Chřest je dokonale uvařený s krémovou a aromatickou směsí mléka, mouky a koření. Přidání vajec uvařených natvrdo a šunky dodá pokrmu bílkoviny a texturu. A sýr eidam na povrchu dodá chřestu bohatý a požitkářský nádech.

TIP: Vyzkoušejte recept na pečenou zeleninu, zapečené špagety s mletým masem, těstoviny s tuňákem, zapečené francouzské brambory nebo polévku ze zeleného chřestu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang