Aperol Spritz – recept a přípava ikonického koktejlu

V oblasti šumivé elegance a živých chutí se jen málokterý koktejl vyrovná ikonickému Aperol Spritzu. Tento klasický italský aperitiv překonal dobu a svou jedinečnou směsí hořkých, sladkých a bublinkových tónů dráždí chuťové buňky po celém světě. Jaká je příprava tohoto drinku? Odkud pochází originální recept?

Tento šumivý nápoj je víc než pouhý nápoj; je symbolem italského způsobu života – poklidného, družného a živého. Jeho popularitu po celém světě lze přičíst jeho půvabu, který lze sledovat na Instagramu, a osvěžující chuti, díky níž se stal základem společenských setkání, pozdních snídaní a sluncem zalitých večerů.

Historie koktejlu Aperol Spritz

Aperol Spritz vznikl na počátku 20. století v italské Padově a jeho tvůrci byli bratři Barbieriové. Byl vytvořen jako lehčí verze dříve oblíbeného benátského míchaného nápoje Spritz a byl navržen tak, aby byl osvěžující, ale zachoval si hořké vlastnosti svých předchůdců.

Jeho poutává historie začíná v roce 1919, objevili ho bratři Barbieriové, Luigi a Silvio, kteří se snažili vytvořit nový aperitiv. Aperol, klíčová ingredience, byl původně vytvořen jako jemnější alternativa k jeho silnějšímu bratranci Campari. Jeho výrazný oranžový odstín a hořkosladká chuť si rychle získaly oblibu zejména v Benátsku.

Po druhé světové válce se nápoj rozšířil po celé Evropě a nakonec dosáhl mezinárodního uznání jako oblíbený letní nápoj. Dnes je koktejl Aperol Spritz ikonou italské kultury, která se těší celosvětové oblibě pro svůj šumivý půvab a nadčasovou přitažlivost.

Aperol Spritz – recept

Aperol Spritz je harmonická kompozice, která se skládá z následujících ingrediencí.

  • Aperol – zářivě oranžový likér se směsí hořkých a sladkých pomerančů, bylin a kořenů
  • Prosecco – italské šumivé víno známé svou svěžestí a jemnou perlivostí
  • Stříknutí sodové vody – dodává chuti osvěžující jiskru
  • Ozdoba – koktejl aperol spritz korunuje lákavý plátek pomeranče
  • Led

Příprava koktejlu Aperol Spritz je velmi jednoduchá, stačí jen správně odměřit díly každé ingredience.

Aperol spritz – příprava

Původní recept na Aperol Spritz, který se často podává ve sklenici na víno, se skládá ze tří dílů Prosecca, dvou dílů Aperolu a kapky sodové vody a podává se s ledem.

Postup přípravy Aperol Spritzu

  1. Naplnění sklenice – jako první se připraví velká sklenice (nejčastěji se používá sklenice na víno a nebo speciální přímo na koktejl Aperol Spritz)
  2. Nakrájení pomeranče – druhým krokem je rozkrájení plátků pomeranče na pozdější ozdobu
  3. Přidání ledu – do sklenice se přidá led, může se použít několik velkých kostek nebo dokonce speciální ledové koule
  4. Míchání ingrediencí – postupně se přilévají do sklenice 3 díly Prosecca, 2 díly Aperolu a nakonec jen malou špetku sodové vody.
  5. Ozdoba – na okraj sklenice plátek pomeranče, který zároveň dodá nápoji dekorativní vzhled

Poměry lze upravit podle osobních preferencí, ale základní podstata koktejlu Aperol Spritzu zůstává zachována.

Tipy na ten nejlpeší koktejl

  • Měření dílů – Pokud nemáte k dispozici měřící náčiní, můžete použít poměry (3:2) a upravit podle své chuti.
  • Přizpůsobení chuti – Pokud máte rádi nápoje s menší sladkostí, můžete přidat trochu více sodové vody pro osvěžující efekt.
  • Variace – Experimentujte s přídavkem bylin nebo kousků ovoce, jako jsou maliny či plátky citronu, pro osobitější chuťový zážitek.

Pro inspiraci se v dalším článku nachází tip jak a s čím tento koktejl správně párovat při přípravách gastronomických zážitků.

Aperol Spritz je skvělým osvěžením nejen v letních dnech.

Různé varianty receptu na Aperol Spritz

Aperol Spritz je poměrně všestranný a hodí se k různým obměnám a úpravám. Zde je několik kreativních variací, které mohou ještě více osvěžit!

  • Citrusová infuze – Kapka čerstvě vymačkané šťávy z grapefruitu, krvavého pomeranče nebo dokonce citronu a dodá Aperol Spritzu citrusový nádech.
  • Bylinkový nádech – Pro aromatický nádech se může do koktejlu přidat rozmarýn nebo tymián. Ozdobit zle sklenici na Aperol Spritz snítkou bylinky, která zvýrazní jeho chuť i prezentaci.
  • Bublinkové alternativy – Tradiční prosecco se dá nahradit jiným šumivým vínem nebo dokonce šampaňským, aby koktejl získal luxusnější dojem.
  • Ovocný nádech – Pro osvěžení je možné experimentovat s různými ovocnými ozdobami, jako jsou plátky jahod, broskví nebo okurky.
  • Koření – Kapku hořké vody, například Angostury, a dodá nápoji komplexnost a hloubku chuti.
  • Varianta s ginem nebo vodkou – Pro trochu silnější chuť lze prosecco nahradit ginem, pro jemnější chuť vodkou.
  • Náhrada limonády – Místo sodové vody lze použít ochucenou sodovku, například bezinkovou tonikovou vodu, která bude jedinečným zpestřením klasického pokrmu.

Zkoušení drobných změn může otevřít dveře k zajímavým výsledkům. Experimentování s různými ingrediencemi může vést k objevení vlastní, dokonalé verze Aperol Spritzu!

Párování a požitek s receptem na Aperol Spritz

Aperol Spritz překonává roční období a je všestranným společníkem k široké škále kulinářských specialit. Jeho hořkosladký profil pozoruhodně dobře ladí se slanými pochutinami, jako jsou olivy, uzeniny a měkké sýry. Pro dotek sofistikovanosti se může kombinovat s mořskými plody, antipasti nebo lehkými těstovinovými pokrmy, a pozvednout tak zážitek z jídla.

Degustace vína a návštěvy vinic patří mezi oblíbené turistické aktivity. Za průzkum stojí například vinařské regiony evropy.

Sklenice na Aperol Spritz

Sklenice na Aperol Spritz je klíčovým prvkem pro plné vychutnání této ikonické italské lahůdky. Nejčastěji se používá větší sklenice na víno, která umožňuje dostatek prostoru pro šumivé víno a ingredience, které vytvářejí tuto osvěžující směs. Díky svému objemu skvěle zachycuje hravou harmonii mezi třemi hlavními složkami nápoje: Aperolem, Proseccem a sodovkou.

Sklenice na Aperol Spritz díky svému obsahu poskytuje prostor k harmonickému smíchání a nabízí dostatek místa pro ledové kostky, které udržují nápoj chladným po celou dobu. Sklenice pro Aperol Spritz není jen prostředkem k podávání, ale také představuje estetický prvek, zvýrazňující barvy nápoje a dodávající mu vkusnou prezentaci, jež láká k vychutnání každého doušku.

Za vyzkoušení stojí například také Mojito nebo Margarita a další zajímavé alko drinky.

Zajímavosti koktejlu Aperol Spritz


Oranžový odstín a západ slunce – Ikonická oranžová barva odráží odstíny západu slunce a dodává nápoji na vizuální přitažlivosti.
Spritzový rituál – V Itálii není pití Aperol Spritzu pouze o chuti, ale o rituálu – chvíli odpočinku a vychutnávání jednoduchých radostí života.¨
Globální fenomén – Aperol Spritz překročil hranice a stal se oblíbeným kosmopolitním nápojem – od elegantních střešních barů v New Yorku až po malebné kavárny v Paříži.

Osvěžující Aperol Spritz při západu slunce v Miláně.

Kam za nejlepším Aperolem v Itálii?

Tyto města v Itálii mají zvláštní vztah k Aperol Spritz a propojují ho s místními tradicemi a životním stylem, což ho činí nejen lahodným nápojem, ale také součástí kulturního dědictví.

Benátky

V Benátkách je Aperol Spritz téměř povinným prvkem. V těchto kouzelných uličkách se nachází na každém rohu – od stylových barů v blízkosti Canal Grande až po tradiční venkovní kavárny na malých náměstíčkách.

Milán

V Miláně, ikoně módy a moderního stylu, se Aperol Spritz stal nedílnou součástí večerního relaxu a společenských setkání. Elegantní bary a stylové terasy zde nabízejí dokonalé prostředí pro vychutnávání tohoto oblíbeného nápoje.

Verona

Ve Veroně, romantickém městě Shakespearova Romea a Julie, se Aperol Spritz stává nedílnou součástí života. Lokální kavárny a barové zákoutí zde vytvářejí nezapomenutelné kulisy pro užívání tohoto osvěžujícího koktejlu.

Příprava Aperol Spritzu v nealkoholické verzi

Příprava nealkoholického Aperol Spritzu spočívá v nahrazení alkoholických složek chytrými alternativami.

Prvním krokem je výběr nealkoholického aperitivu nebo hořkého sirupu, který napodobí bylinnou hořkost Aperolu a vyváží ji nádechem sladkosti pomocí sirupů nebo přírodních sladidel smíchaných s citrusovými šťávami. Pro šumivý náboj se dá zaměnit prosecco za nealkoholické šumivé víno nebo perlivou vodu. Nápoj se dokončí citrusovými ozdobami, které mu dodají vůni a prezentaci.

Posledním krokem je dostatek ledu pro chlazení a ředění. Poměry se dají uzpůsobit podle vlastních chuťových preferencí. Krása nakonec spočívá v experimentování, které umožní vytvořit osvěžující a chuťově výrazný mokktail připomínající klasický Aperol Spritz.

TIP: Mezi oblíbené nealkoholické letní drinky patří například Kombucha, která má spoustu zdravotních benefitů a je skvělým osvěžením.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang