Voňavé zdobené vánoční stromečky – nejlepší recept

S blížícími se svátky mnozí z nás začínají přemýšlet o slavnostní výzdobě a lahodných dobrotách, které si budou moci vychutnat se svými blízkými. A jak lépe tyto dvě věci zkombinovat než s vánočními perníčky ve tvaru stromečku, které je vyrobeno zcela od základu?

Na této tradiční sváteční pochoutce si pochutnávají již celé generace a každý rok se pekárny a domy zaplní vůní čerstvě upečených perníčků a perníkových chaloupek. A nyní se k tomuto vánočnímu potěšení přidává novinka – perníkové cukroví ve tvaru vánočního stromečku.

Voňavé zdobené vánoční stromečky

Perníčky jsou s Vánocemi spojovány již od 16. století, kdy byly v Evropě poprvé představeny. Kvůli ceně koření byl považován za luxusní zboží a dovolit si ho mohli jen bohatí. Postupem času se však tato směs koření stala dostupnější a brzy si na sladkosti domácích perníčků pochutnával každý.

Cukroví lze vykrojit v různých tvarech.

Perníková chuť je kombinací různých druhů koření, včetně zázvoru, skořice, hřebíčku, muškátového oříšku a nového koření. Tato koření dodávají perníčkům nejen jejich charakteristickou chuť, ale mají také řadu zdraví prospěšných účinků. Například zázvor je známý svými protizánětlivými účinky a napomáhá trávení, zatímco skořice má silné antioxidační vlastnosti. Dopřát si perníkové cukroví ve tvaru vánočního stromečku tedy nejen uspokojí chuť na sladké, ale nabízí i některé potenciální zdravotní výhody.

Perníkové cukroví lze navíc vyrobit v různých příchutích a barvách, což jim dodává osobní nádech. Pro osvěžení lze použít polevu vanilkovou příchutí a kapka červeného nebo zeleného potravinářského barviva je může učinit ještě slavnostnějšími. Někteří pekaři také přidávají na polevu miniaturní posypky nebo bonbony, díky nimž je každý perníček jedinečný a dodá mu barevný nádech.

Tyto perníčky ve tvaru vánočního stromečku jsou univerzální a můžete si je vychutnat různými způsoby. Umístěné v ozdobném sáčku nebo plechovce mohou sloužit jako okouzlující dárek pro přátele a rodinu. Lze je také použít jako ozdoby na dorty nebo na vánoční stromeček.

Ingredience

  • 2 šálky mouky
  • ½ šálku kakaového prášku
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva na perníčky
  • ½ šálku medu
  • 1 vejce
  • ¼ šálku rozpuštěného a vychladlého másla
Perníčky lze ozdobit polevou či posypky.

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, kakaový prášek, moučkový cukr a prášek do pečiva na perník. Dobře promíchejte, dokud se všechny suché přísady zcela nespojí.
  2. V samostatné míse rozšlehejte vejce vidličkou nebo metličkou, dokud se nestane pěnivým. Přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo a med a pokračujte v míchání, dokud se dobře nespojí.
  3. Mokrou směs pomalu vlijte do suché a pomocí dřevěné lžíce nebo rukou je spojte. Výsledné těsto by mělo být hladké a pevné.
  4. Mísu přikryjte plastovou fólií a vložte ji do chladničky alespoň na 30 minut. To umožní těstu ztuhnout a snadněji se vyvaluje.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  6. Vyjměte těsto z lednice a položte ho na pomoučený povrch. Pomocí válečku těsto rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm.
  7. Pomocí vykrajovátek ve tvaru hvězdiček nebo vánočních stromečků vykrojte z rozváleného těsta co nejvíce tvarů. Pro zpestření můžete použít různé velikosti vykrajovátek.
  8. Vykrájené perníkové tvary položte na vyložený plech a mezi jednotlivými tvary nechte trochu místa. V případě potřeby je můžete potřít rozšlehaným vejcem, aby se leskly.
  9. Perníčky pečte 12-15 minut, nebo dokud nejsou okraje mírně pevné. Nepečte déle, protože perníčky budou po vychladnutí dále tuhnout.
  10. Po upečení vyjměte perníčky z trouby a nechte je několik minut vychladnout na plechu, než je přesunete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  11. Po vychladnutí je vánoční stromečkové cukroví připraveno k vychutnání! Můžete je nechat tak, jak jsou, nebo je kreativně ozdobit různými druhy polevy nebo posypky.

Tyto bonbony s vánočním stromečkem jsou zábavným a chutným pohoštěním během svátků. Může to být také skvělá aktivita pro celou rodinu, protože děti budou rády pomáhat s vykrajováním tvarů a zdobením cukroví.

TIP: Vyzkoušejte recept na čokoládovou ganache, Kinder dort (recept), oreo dort, čokoládovou buchtu nebo veganské vánoční cukroví.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang