Vánoční káva – nejlepší recept
Žloutky a cukr společně utřeme do hladké pěny. Mléko svaříme, vychladíme a pomalu přimícháme do žloutkové pěny společně s 500 ml rumu. Tekutinu našleháme elektrickým šlehačem, přecedíme a nalijeme do čisté skleněné lahve s kvalitním víčkem.
Chladíme do druhého dne. Vaječný koňak podáváme samotný nebo s kávičkou. Instantní kávu zalijeme v kastrůlku 200ml vroucí vody, vhodíme skořici, badyán, hřebíček a necháme minimálně 5 minut louhovat. Hotovou kávu osladíme cukrem. Nezapomeneme scedit koření.
Na dno varné sklenky nalijeme 40ml (stopečku) vaječného likéru a poté pomalu přes lžičku přiléváme kávu. Ozdobíme šlehačkou a čokoládovým sypáním.
Suroviny – vaječný koňak
200g cukru moučky, 6 čerstvých žloutků, 450ml mléka, 500ml rumu
Káva
2 badyány, 1 celá skořice, 5 hřebíčků, 2 lžičky cukru, 2 větší lžičky instantní kávy, šlehačka a čokoládové sypání podle chuti na ozdobu
Štítky: káva, káva recept