Vánoční káva – nejlepší recept
Není nad to, když se ráno na Štědrý den probudíte a ucítíte vůni čerstvě uvařené kávy. Zpříjemněte si svátky přidáním koření a ozdobte svůj šálek spoustou šlehačky a posypky.
Suroviny
Vaječný koňak
- 200 g cukru moučky
- 6 čerstvých žloutků
- 450 ml mléka
- 500 ml rumu
Káva
- 2 badyány
- 1 celá skořice
- 5 hřebíčků
- 2 lžičky cukru
- 2 větší lžičky instantní kávy
- šlehačka a čokoládové sypání podle chuti na ozdobu
Postup
- Žloutky a cukr společně utřeme do hladké pěny. Mléko svaříme, vychladíme a pomalu přimícháme do žloutkové pěny společně s 500 ml rumu.
- Tekutinu našleháme elektrickým šlehačem, přecedíme a nalijeme do čisté skleněné lahve s kvalitním víčkem.
- Chladíme do druhého dne. Vaječný koňak podáváme samotný nebo s kávičkou. Instantní kávu zalijeme v kastrůlku 200 ml vroucí vody, vhodíme skořici, badyán, hřebíček a necháme minimálně 5 minut louhovat.
- Hotovou kávu osladíme cukrem. Nezapomeneme scedit koření.
- Na dno varné sklenky nalijeme 40 ml vaječného likéru a poté pomalu přes lžičku přiléváme kávu. Ozdobíme šlehačkou a čokoládovým sypáním.