Vánoční káva – nejlepší recept

Není nad to, když se ráno na Štědrý den probudíte a ucítíte vůni čerstvě uvařené kávy. Zpříjemněte si svátky přidáním koření a ozdobte svůj šálek spoustou šlehačky a posypky.

Suroviny

Vaječný koňak

  • 200 g cukru moučky
  • 6 čerstvých žloutků
  • 450 ml mléka
  • 500 ml rumu

Káva

  • 2 badyány
  • 1 celá skořice
  • 5 hřebíčků
  • 2 lžičky cukru
  • 2 větší lžičky instantní kávy
  • šlehačka a čokoládové sypání podle chuti na ozdobu

Postup

  1. Žloutky a cukr společně utřeme do hladké pěny. Mléko svaříme, vychladíme a pomalu přimícháme do žloutkové pěny společně s 500 ml rumu.
  2. Tekutinu našleháme elektrickým šlehačem, přecedíme a nalijeme do čisté skleněné lahve s kvalitním víčkem.
  3. Chladíme do druhého dne. Vaječný koňak podáváme samotný nebo s kávičkou. Instantní kávu zalijeme v kastrůlku 200 ml vroucí vody, vhodíme skořici, badyán, hřebíček a necháme minimálně 5 minut louhovat.
  4. Hotovou kávu osladíme cukrem. Nezapomeneme scedit koření.
  5. Na dno varné sklenky nalijeme 40 ml vaječného likéru a poté pomalu přes lžičku přiléváme kávu. Ozdobíme šlehačkou a čokoládovým sypáním.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang