Vánoční cukroví: Pečeme zdravě a rychle

(Komerční sdělení) Vánoce se kvapem blíží. Možná, že už máte dokonce nakoupené vánoční dárky, naplánovanou vánoční dovolenou a Silvestra. K Vánocům neodmyslitelně patří také vánoční chutě a vůně. Už se těšíte na cukroví? Přinášíme několik zdravých a rychlých receptů na vánoční pečení.

Vánoční cukroví provoní každý vánoční stůl. Tradičně se pečou vanilkové rohlíčky, pracny nebo plněné ořechy. Pokud celý rok dodržujete dietu a chcete i o Vánocích dbát na zdravý životní styl, dodržte při pečení cukroví několik zásad.

  • Bílou mouku nahraďte špaldovou nebo celozrnnou moukou.
  • Med nebo třtinový cukr nahradí nezdravý bílý cukr.
  • Místo ztuženého tuku použijte máslo anebo kvalitní olej.
  • Jako náplň se místo krémů hodí kvalitní zavařeniny.
  • Tukovou polevu nahraďte polevou z kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Vánoční mandlové pečivo

Potřebujete: 21 dkg jemně roztlučených mandlí, 21 dkg cukru (použijte cukr třtinový – hnědý), trošku vanilky, 4 žloutky

Postup: Z mandlí, cukru, vanilky a žloutků vypracujte těsto. Vyválejte ho a formičkami vykrajujte různé tvary. Pečte v rozehřáté troubě na plechu (použijte pečící papír).

Kokosové kuličky bez pečení

Kokos smíchejte s trochou mléka, 6 lžícemi rumu, přidejte 6 dkg másla a 16 dkg cukru. Vše zpracujete do těsta. Tvarujte z něho malé kulička a obalujte v kokosu.

Ovoce máčené v čokoládě

Potřebovat budete pomeranče, banány, mandarinky, ananas nebo jiné ovoce nakrájené na kousky. V hrnci rozpusťte kvalitní čokoládu a připravte si z ní polevu.  Kousky ovoce v čokoládě máčejte a nechte zaschnout.

Další vánoční inspiraci najdete na http://vanoce-silvestr.cz/