Tatarská omáčka – raw strava
Máte chuť na něco pikantního a krémového? Buďte v kuchyni kreativní a vytvořte si vlastní tatarskou omáčku z kešu oříšků. Tato omáčka je pikantní a lahodná a můžete ji použít na cokoli, od chutného dipu až po lahodné koření na sendviče.
Zatímco tradiční tatarská omáčka se obvykle vyrábí z majonézy a kyselých okurek, tato rostlinná alternativa se vyrábí z kešu oříšků, česneku, citronové šťávy, ume octa, jarní cibulky, soli a vody.
Tatarská omáčka
Hlavní složkou této aromatické tatarské omáčky jsou kešu oříšky. Mají vysoký obsah zdravých tuků, vitamínů a minerálů a jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Kešu ořechy je třeba před použitím do tohoto receptu přes noc namočit, aby byly měkké a krémové.
Česnek a jarní cibulka zvýrazní chuť této omáčky. Česnek je silný antioxidant, který obsahuje mnoho prospěšných látek, jež mohou pomoci posílit imunitní systém. Jarní cibulka má jemnější chuť než běžná cibule a má také mnoho prospěšných vlastností, mimo jiné je dobrým zdrojem železa a vitaminů A a C.
Citronovou šťávou a ume octem lze tatarské omáčce dodat kyselost, která zvýrazní její chuť. Ocet ume má jedinečnou pikantní chuť, která dodává ostatním ingrediencím další hloubku.
Ingredience
- 1 šálek kešu ořechů namočených přes noc
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce ume octa
- 2 lžíce mleté jarní cibulky
- 1/2 lžičky soli
- voda podle potřeby
Postup
- Kešu oříšky namočte přes noc.
- Kešu ořechy, česnek, citronovou šťávu, ume ocet, jarní cibulku, sůl a dostatečné množství vody vložte do kuchyňského robotu. Mixujte, dokud nevznikne krémová omáčka.
- Ochutnejte a v případě potřeby upravte množství soli nebo citronové šťávy.
- Tatarskou omáčku podávejte jako dip, zálivku do salátu nebo do sendvičů.
Tato tatarská omáčka z kešu oříšků se připravuje velmi snadno a můžete si ji přizpůsobit podle vlastní chuti. Podávejte ji ke svým oblíbeným pokrmům, abyste získali pikantní krémovou chuť, po které jste toužili. Hodí se k americkým bramborám, batátovým hranolkům, krevetám na grilu, kukuřici na grilu nebo k vepřové panence na grilu.