Tatarská omáčka – raw strava

Máte chuť na něco pikantního a krémového? Buďte v kuchyni kreativní a vytvořte si vlastní tatarskou omáčku z kešu oříšků. Tato omáčka je pikantní a lahodná a můžete ji použít na cokoli, od chutného dipu až po lahodné koření na sendviče.

Zatímco tradiční tatarská omáčka se obvykle vyrábí z majonézy a kyselých okurek, tato rostlinná alternativa se vyrábí z kešu oříšků, česneku, citronové šťávy, ume octa, jarní cibulky, soli a vody.

Tatarská omáčka

Hlavní složkou této aromatické tatarské omáčky jsou kešu oříšky. Mají vysoký obsah zdravých tuků, vitamínů a minerálů a jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Kešu ořechy je třeba před použitím do tohoto receptu přes noc namočit, aby byly měkké a krémové.

Česnek a jarní cibulka zvýrazní chuť této omáčky. Česnek je silný antioxidant, který obsahuje mnoho prospěšných látek, jež mohou pomoci posílit imunitní systém. Jarní cibulka má jemnější chuť než běžná cibule a má také mnoho prospěšných vlastností, mimo jiné je dobrým zdrojem železa a vitaminů A a C.

Tatarská omáčka je oblíbené koření, které se často používá k dochucení mnoha pokrmů.

Citronovou šťávou a ume octem lze tatarské omáčce dodat kyselost, která zvýrazní její chuť. Ocet ume má jedinečnou pikantní chuť, která dodává ostatním ingrediencím další hloubku.

Ingredience

  • 1 šálek kešu ořechů namočených přes noc
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce ume octa
  • 2 lžíce mleté jarní cibulky
  • 1/2 lžičky soli
  • voda podle potřeby
Nejen k masu či americkým bramborám, tatarská omáčka se také hodí k salátu nebo sendvičům.

Postup

  1. Kešu oříšky namočte přes noc.
  2. Kešu ořechy, česnek, citronovou šťávu, ume ocet, jarní cibulku, sůl a dostatečné množství vody vložte do kuchyňského robotu. Mixujte, dokud nevznikne krémová omáčka.
  3. Ochutnejte a v případě potřeby upravte množství soli nebo citronové šťávy.
  4. Tatarskou omáčku podávejte jako dip, zálivku do salátu nebo do sendvičů.

Tato tatarská omáčka z kešu oříšků se připravuje velmi snadno a můžete si ji přizpůsobit podle vlastní chuti. Podávejte ji ke svým oblíbeným pokrmům, abyste získali pikantní krémovou chuť, po které jste toužili. Hodí se k americkým bramborám, batátovým hranolkům, krevetám na grilu, kukuřici na grilu nebo k vepřové panence na grilu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang