Švestkovo-makovo-ořechový dort – nejlepší recept

Jedná se o jemný, vlhký a chutný ořechový koláč s mákem a švestkami. Příprava tohoto koláče je rychlá a snadná, zabere vám jen pár minut času. Tento koláč podávejte jako sladké pohoštění nebo dezert.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 50 g máku
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 200 g másla
  • 100 g švestkových povidel
  • 100 g švestek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g cukr moučky
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup

  1. Mouku společně s kypřícím práškem nasypeme do mísy. Přidáme krupicový cukr, mák, 1 celé vejce a 1 žloutek, dobře promícháme.
  2. Máslo nejprve přepustíme a poté vmícháme do těsta. Těsto by mělo mít tekutou konzistenci, proto postupně přidáme i mléko.
  3. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme nejlépe strouhankou. Do formy vlijeme polovinu těsta, přidáme vrstvu povidel a zalijeme zbytkem těsta.
  4. Přepůlené švestky naklademe nahoru. Tento dort pečeme v předehřáté troubě na 140-180 °C zhruba 35 minut.
  5. Po upečení dort vyndáme z formy a necháme vychladnout. Jakmile zchladne, polijeme ho cukrovou polevou. Tu připravíme tak, že ze zbylého bílku ušleháme tuhý sníh, do něhož přidáme moučkový cukr a pár kapek citronové šťávy.
  6. Hotový dort dozdobíme ořechy.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang