Slunečný dýňový salát – raw strava

Slunečný dýňový salát

Tento veganský pokrm se vyznačuje řadou barev a textur, z nichž každá potěší vaše chuťové pohárky. Vychutnejte si čerstvé ingredience a lahodné koření v tomto výživném jídle po celý rok – není třeba vařit.

Dýně už není jen na vyřezávání! Tato všestranná potravina je ideální potravinou do řady pokrmů, jako je tento salát. Je plný svěžích sezónních chutí a bylinek obsahuje nádhernou směs zeleniny s pikantním kořením a je posypaný křupavými slunečnicovými semínky.

Slunečný dýňový salát

Tento recept kombinuje chuť dýně a sušených bylinek, jako je bazalka, oregano a medvědí česnek. Přidání vloček nori se dobře hodí k chuťovému profilu tohoto salátu, zatímco pepř a čerstvě vymačkaná limetka dodají salátu šmrnc.

Krása tohoto salátu spočívá v jeho univerzálnosti. Ať už jste vegan nebo jedlík masa, v této směsi si každý najde něco pro sebe. Nemluvě o rozmanitosti obsažené zeleniny – mrkev, rajčata, okurka a červená paprika nakrájená na kostičky poskytují spoustu živin, které jsou pro udržení zdravého životního stylu klíčové.

V receptu můžete použít čerstvou i předpřipravenou zeleninu.

Pokud jde o sestavení pokrmu, můžete být kreativní. Zeleninu můžete použít čerstvou, jak je uvedeno v receptu, nebo ji lehce osmahnout na pánvi a před přidáním do mísy vychladit. Pokud máte málo času, můžete si vždy zakoupit předpřipravenou zeleninu. Zeleninu nakrájejte a poté ji smíchejte v míse s čerstvými bylinkami, kořením, limetkovou šťávou a panenským olivovým olejem.

Ingredience

  • 5 šálků dýně nakrájené na kostičky
  • 2 mrkve nakrájené na plátky
  • 1 šálek cherry rajčátek, rozčtvrcených na čtvrtiny
  • 1/2 okurky nakrájené na kostičky
  • 1/2 červené papriky nakrájené na kostičky
  • ½ avokáda, nakrájeného na kostičky
  • šťáva z ½ limetky
  • 1 polévková lžíce čerstvé petrželky, nasekaná
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • po ½ čajové lžičce bazalky, oregana a medvědího česneku
  • 1 čajová lžička vloček nori
  • ¼ lžičky pepře
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
Salát podávejte samotný nebo jako přílohu.

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte dýni, mrkev, cherry rajčata, okurky, červenou papriku a nakrájené avokádo.
  2. Na salát vymačkejte šťávu z poloviny limetky.
  3. Doplňte petrželkou, slunečnicovými semínky, bazalkou, oreganem, medvědím česnekem, vločkami nori a pepřem.
  4. Pokapejte olivovým olejem a promíchejte, dokud není vše rovnoměrně obaleno.

Zdravý pokrm s příměsí bylinek, zeleniny a koření jistě potěší každého bez ohledu na příležitost. Vyzkoušejte také další saláty: šopský salát, těstovinový salát s tuňákem, rajčatový salát nebo salát Coleslaw.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang