Slaný zeleninový koláč –⁠ recept

Mrkev, celer, petržel, pórek, rajčata, cibule, česnek, cukety, dýně… Božská zelenina ze zahrádky, která inspiruje svojí vůní, barvou, chutí. Co budu zítra vařit k obědu? Možností je spousta. Co takhle slaný zeleninový koláč?

Recept, který mi vnukla sama zelenina. Na pánvičce na kousku oleje orestujeme na kostičky nakrájenou cuketu a na kolečka pokrájený pórek. Nakrájíme rajčata a červenou cibuli na kolečka. Na pekáč rozprostřeme listové těsto.

Na něj přidám orestovanou cuketu s pórkem, které lehce osolíme, položíme rajčata a nakonec cibuli. Navrch přidáme tymián a rozmarýn. V hrnku rozkvedláme vajíčko se smetanou a zalijeme koláč. Nakonec posypeme přiměřenou dávkou parmezánu. Pečeme v troubě asi půl hodiny.

Slaný koláč hraje na talíři všemi barvami, stejně jako babí léto. Dofialova laděná cibule, žlutá cuketa, zelený pórek, červená rajčata. Kdo by se chtěl pustit do něčeho netradičnějšího, může zkusit bezlepkový špenátový quiche nebo slaný koláč s kuřecím masem a zeleninou.