Slaný koláč s bramborami – nejlepší recept

Tento recept využívá brambory a maximálně zvýrazňuje chuť a strukturu celého koláče.
Suroviny
- 400 g malých brambor
- 200 g brokolice
- 1 červená paprika
- 250 g listového těsta
- 4 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 ml zakysané smetany
- špetka soli a pepře
- 100 g strouhaného sýra
- máslo na vymazání formy
Postup
- Brambory omyjeme a v dostatečném množství osolené vody uvaříme do poloměkka. Scedíme je a necháme trochu zchladnout. Pak je oloupeme a překrojíme na půlky. Brokolici pečlivě očistíme a rozebereme na drobné růžičky.
- Spaříme ji vroucí vodou a na sítku necháme okapat. Papriku očistíme, zbavíme jadérek a pokrájíme na středně velké čtverečky.
- Listové těsto rozválíme na tenký plát a opatrně jím vyložíme pečlivě vymazanou koláčovou formu. Nahoru rozložíme brambory, brokolici a papriku.
- Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a při 200 °C zapékáme 10 minut.
- Vejce rozšleháme se smetanou a zakysanou smetanou. Náplň osolíme, opepříme a rovnoměrně rozlijeme do připravené formy. Koláč posypeme sýrem a vrátíme do trouby.
- Při 170 °C ho dopékáme asi 40 minut. Pokud si potrpíš na maso, můžeš do koláče přidat na kostičky pokrájenou šunku.