Slaný koláč s bramborami – nejlepší recept

Tento recept využívá brambory a maximálně zvýrazňuje chuť a strukturu celého koláče.

Suroviny

  • 400 g malých brambor
  • 200 g brokolice
  • 1 červená paprika
  • 250 g listového těsta
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml zakysané smetany
  • špetka soli a pepře
  • 100 g strouhaného sýra
  • máslo na vymazání formy

Postup

  1. Brambory omyjeme a v dostatečném množství osolené vody uvaříme do poloměkka. Scedíme je a necháme trochu zchladnout. Pak je oloupeme a překrojíme na půlky. Brokolici pečlivě očistíme a rozebereme na drobné růžičky.
  2. Spaříme ji vroucí vodou a na sítku necháme okapat. Papriku očistíme, zbavíme jadérek a pokrájíme na středně velké čtverečky.
  3. Listové těsto rozválíme na tenký plát a opatrně jím vyložíme pečlivě vymazanou koláčovou formu. Nahoru rozložíme brambory, brokolici a papriku.
  4. Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a při 200 °C zapékáme 10 minut.
  5. Vejce rozšleháme se smetanou a zakysanou smetanou. Náplň osolíme, opepříme a rovnoměrně rozlijeme do připravené formy. Koláč posypeme sýrem a vrátíme do trouby.
  6. Při 170 °C ho dopékáme asi 40 minut. Pokud si potrpíš na maso, můžeš do koláče přidat na kostičky pokrájenou šunku.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang