Slaninový koláč – nejlepší recept

Pokud jste milovníky slaných a požitkářských pokrmů, pak je pro vás slaninový koláč ideálním receptem. Tento lahodný pokrm je kombinací listového těsta a křupavé slaniny, která se bude líbit všem a po kterém budou všichni chtít další.

Už jen ten název stačí k tomu, aby se vám sbíhaly sliny. Tento požitkářský a slaný pokrm si v posledních letech získává stále větší oblibu, a to z dobrého důvodu. Milovníci slaniny se radují, protože tento koláč je dokonalou pochoutkou pro všechny milovníky slaniny.

Slaninový koláč

Není žádným tajemstvím, že slanina má díky své výrazné kouřové a slané chuti kultovní oblibu. Kombinace textur a chutí slaninového koláče je prostě neodolatelná. Kůrka poskytuje vločkový a máslový základ, zatímco slanina a brambory vytváří krémovou a pikantní náplň.

Na první pohled se koncept slaniny v koláči může zdát netradiční. Tento pokrm je však dokonalou kombinací chutí, po které budete chtít víc. Klíč ke skvělému slaninovému koláči spočívá v kvalitě samotné slaniny. Silně nakrájená, kouřová a aromatická slanina je základem pro dosažení lahodného a bohatého koláče.

Předpokládá se, že slaninový koláč pochází z amerického Jihu, kde byl základem kostelních slavností a rodinných setkání. V průběhu let našel oblibu u lidí po celém světě. Ve skutečnosti se stal tak oblíbeným, že dnes existuje mnoho variant klasického receptu.

Lze ho podávat jako vydatnou snídani, oběd nebo dokonce jako večeři. Je to skutečně jídlo pro každou denní dobu. Je také skvělým jídlem na večírky, protože se dá nakrájet na kousky a podávat jako jednohubky.

Ingredience

  • 1 list listového těsta
  • 4-5 středně velkých brambor oloupaných a nakrájených na tenké plátky
  • 8 proužků slaniny, uvařených a nadrobených
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • čerstvá petrželka, jemně nasekaná
  • mletý pepř
  • mletá paprika
  • sušená majoránka

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
  2. V míse smíchejte prolisovaný česnek a zakysanou smetanu. Přidejte špetku mletého pepře a papriky a dobře promíchejte. To bude chuťový základ našeho slaninového koláče.
  3. Na pomoučeném povrchu rozválejte plát listového těsta na tloušťku asi 0,5 cm. Přeneste ho na připravený plech.
  4. Na listové těsto rozetřete směs česneku a zakysané smetany, přičemž nechte 2,5 cm okraje.
  5. Na směs zakysané smetany navrstvěte na tenké plátky nakrájené brambory a dbejte na to, aby pokryly celé těsto.
  6. Brambory posypte nadrobenou slaninou. Pro zvýraznění chuti přidejte ještě špetku mletého pepře a papriky.
  7. Okraje listového těsta přeložte směrem ke středu, čímž částečně zakryjete náplň.
  8. Okraje těsta potřete vejcem, aby bylo zlatavé a lesklé.
  9. Slaninový koláč pečte v předehřáté troubě 25-30 minut nebo dokud okraje koláče nezezlátnou a brambory nezměknou.
  10. Jakmile je koláč hotový, vyjměte ho z trouby a nechte několik minut vychladnout. Pro osvěžení posypte koláč nasekanou petrželkou a sušenou majoránkou.
  11. Koláč nakrájejte na klínky a podávejte teplý. Pro krémovější a požitkářštější zážitek jej můžete doplnit ještě zakysanou smetanou.

Kombinace máslového listového těsta, křupavé slaniny a jemných brambor, to vše ochucené česnekem, bylinkami a kořením, je prostě neodolatelná. Tento slaninový koláč je ideální na pozdní snídani, oběd nebo večeři s vašimi blízkými. Je to také skvělá volba pro piknik, protože se snadno přepravuje.

TIP: Vyzkoušejte také recept na pizza šneky, žampionovou pizzu a špenátovou pizzu nebo slané muffiny (recept).

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang