Dýňové lasagne s rajčatovým pyré – recept

Rozkrojíme hlavu česneku v polovině, pokapeme trochou olivového oleje a zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě 20 minut na 200 °C.

Nakrájíme si pláty dýně ať už podélně či příčně, a to co nejtenčeji (šířka cca 0,4 cm, avšak snese to i trochu víc). Nahřejeme si pánev a dáme na oleji smažit cibuli, dokud nebude průhledná. Přidáme maso, osolíme, opepříme a smažíme, dokud není hotovo.

Když se dopeče česnek, vidličkou jej vyndáme z hlavy a přesuneme do robota. Přidáme zbytek surovin na omáčku a necháme pořádně promixovat, tak aby byl česnek nasekaný na kaši.

Na dno nádoby, kde budeme dělat lasagne, dáme trochu omáčky a rovnoměrně rozetřeme. Dále budeme kupit po patrech, vždy první dýňové pláty, poté maso a pak omáčku. Poslední patro musí být zakončeno dýňovým plátem, případně lze ještě posypat sýrem.

Pečeme asi 40 minut na stejnou teplotu jako dříve odkryté. Poté vytáhneme, necháme chvíli odstát, než budeme krájet, a podáváme. Kvůli šťávám se doporučuje nechat odstát úplně asi půl hodiny a až poté nakrájet a rozehřát – jen tak vzniknou ty nejlepší lasagne.

Maso se dá použít jakékoliv, chutné jsou i veganské lasagne bez masa.