Oříškové houby

Vánoce jsou za dveřmi a je to období, kdy se vzduchem line vůně čerstvě upečeného cukroví. Od perníčků po ovocné koláče – Vánoce jsou o tom, že si můžeme dopřát lahodné dobroty a podělit se o ně se svými blízkými. Proč si letos o svátcích tradiční cukroví neobohatit a nepřekvapit své hosty ořechovými houbami?

Tyto rozkošné malé sladkosti ve tvaru hub k jsou nejen chutné, ale také skvěle doplní vaši sváteční výzdobu. Vezměte si tedy zástěru, nasbírejte následující ingredience a pusťte se do tohoto lahodného receptu.

Oříškové houby

S blížícími se svátky se nám v mysli vybavují zasněžené krajiny, třpytivá světla a samozřejmě lahodné sladkosti. Vánoce jsou známé množstvím svátečních pochoutek, od perníčků po ovocné koláče, ale existuje jedna konkrétní cukrovinka, která se vám možná hned tak nevybaví – ořechové houby.

Toto lahodné vánoční cukroví je tradiční pochoutkou v mnoha evropských zemích. Jedná se v podstatě o ořechové těsto ve tvaru hub, které se peče a zdobí marcipánem, aby se podobalo skutečným. Výsledek je nejen vizuálně přitažlivý, ale také lahodný požitek pro chuťové pohárky.

Kombinace ořechového těsta a sladkého marcipánu vytváří dokonalou rovnováhu chutí. Nejsou příliš sladké, takže jsou oblíbenou volbou pro ty, kteří dávají přednost jemnějším dezertům. Recept lze přizpůsobit tak, aby vyhovoval různým dietním omezením, a v receptech se používají alternativní přísady, jako je bezlepková mouka nebo veganský marcipán.

Ořechové houby možná nejsou tak známé jako jiné sváteční dezerty, ale jejich jedinečný vzhled a lahodná chuť jim jistě zajistily zvláštní místo na vánočním stole. Ať už se jedná o tradiční recept nebo o moderní úpravu, tyto lahodné pochoutky jistě dodají vašim svátečním oslavám kouzlo. Proč je tedy o letošních Vánocích nevyzkoušet a nepřidat svátečnímu hodování sladký a okouzlující nádech?

Ingredience

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 hrnku másla (změklého)
  • 1 šálek mletých vlašských ořechů
  • 1/4 hrnku moučkového cukru
  • marcipán na ozdobu

Postup

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, změklé máslo, mleté ořechy a moučkový cukr. Všechny ingredience smíchejte dohromady, až vznikne těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka, aby bylo lépe zpracovatelné.
  2. Jakmile je těsto hotové, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do chladničky. To pomůže těstu ztuhnout, aby se s ním lépe manipulovalo a lépe se rozvalovalo.
  3. Zatímco se těsto chladí, předehřejte troubu na 190 °C.
  4. Po hodině vyndejte vychlazené těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučeném povrchu. Pomocí vykrajovátka ve tvaru hub vykrojte co nejvíce tvarů hub. Pokud nemáte vykrajovátko ve tvaru houby, můžete použít i kulaté nebo oválné vykrajovátko a vrcholky pak vytvarovat do tvaru houbové čepičky.
  5. Vložte tvary hub na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě 12-15 minut nebo dokud nezískají zlatohnědou barvu.
  6. Jakmile jsou houby vyndané z trouby a vychladlé, je čas je ozdobit. Na pomoučeném povrchu rozválejte marcipán a malým kulatým vykrajovátkem vykrojte kolečka pro kloboučky hub. Marcipánové čepičky připevněte na upečené houby pomocí trochy moučkového cukru nebo polevy.
  7. Vaše ořechové houby jsou nyní připraveny k podávání a vychutnávání. Tyto malé roztomilé pochoutky se skvěle hodí jako dezert po večeři nebo je můžete také zabalit do krabičky a věnovat je jako vánoční dárek svým přátelům a rodině.

Tento recept je nejen jednoduchý na přípravu, ale je to také skvělý způsob, jak do vánočního pečení zapojit rodinu a přátele. Můžete být také kreativní při zdobení a přidat další detaily, například pomocí barevné polevy nakreslit na kloboučky hub skvrny nebo přidat jedlé třpytky pro slavnostní nádech.

TIP: Vyzkoušejte veganské vánoční cukroví, muffiny se zakysanou smetanou, čokoládovou buchtu, nebo bábovku ze zakysané smetany.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang