Oříškové houby
Vánoce jsou za dveřmi a je to období, kdy se vzduchem line vůně čerstvě upečeného cukroví. Od perníčků po ovocné koláče – Vánoce jsou o tom, že si můžeme dopřát lahodné dobroty a podělit se o ně se svými blízkými. Proč si letos o svátcích tradiční cukroví neobohatit a nepřekvapit své hosty ořechovými houbami?
Tyto rozkošné malé sladkosti ve tvaru hub k jsou nejen chutné, ale také skvěle doplní vaši sváteční výzdobu. Vezměte si tedy zástěru, nasbírejte následující ingredience a pusťte se do tohoto lahodného receptu.
Oříškové houby
S blížícími se svátky se nám v mysli vybavují zasněžené krajiny, třpytivá světla a samozřejmě lahodné sladkosti. Vánoce jsou známé množstvím svátečních pochoutek, od perníčků po ovocné koláče, ale existuje jedna konkrétní cukrovinka, která se vám možná hned tak nevybaví – ořechové houby.
Toto lahodné vánoční cukroví je tradiční pochoutkou v mnoha evropských zemích. Jedná se v podstatě o ořechové těsto ve tvaru hub, které se peče a zdobí marcipánem, aby se podobalo skutečným. Výsledek je nejen vizuálně přitažlivý, ale také lahodný požitek pro chuťové pohárky.
Kombinace ořechového těsta a sladkého marcipánu vytváří dokonalou rovnováhu chutí. Nejsou příliš sladké, takže jsou oblíbenou volbou pro ty, kteří dávají přednost jemnějším dezertům. Recept lze přizpůsobit tak, aby vyhovoval různým dietním omezením, a v receptech se používají alternativní přísady, jako je bezlepková mouka nebo veganský marcipán.
Ořechové houby možná nejsou tak známé jako jiné sváteční dezerty, ale jejich jedinečný vzhled a lahodná chuť jim jistě zajistily zvláštní místo na vánočním stole. Ať už se jedná o tradiční recept nebo o moderní úpravu, tyto lahodné pochoutky jistě dodají vašim svátečním oslavám kouzlo. Proč je tedy o letošních Vánocích nevyzkoušet a nepřidat svátečnímu hodování sladký a okouzlující nádech?
Ingredience
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 hrnku másla (změklého)
- 1 šálek mletých vlašských ořechů
- 1/4 hrnku moučkového cukru
- marcipán na ozdobu
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, změklé máslo, mleté ořechy a moučkový cukr. Všechny ingredience smíchejte dohromady, až vznikne těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka, aby bylo lépe zpracovatelné.
- Jakmile je těsto hotové, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do chladničky. To pomůže těstu ztuhnout, aby se s ním lépe manipulovalo a lépe se rozvalovalo.
- Zatímco se těsto chladí, předehřejte troubu na 190 °C.
- Po hodině vyndejte vychlazené těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučeném povrchu. Pomocí vykrajovátka ve tvaru hub vykrojte co nejvíce tvarů hub. Pokud nemáte vykrajovátko ve tvaru houby, můžete použít i kulaté nebo oválné vykrajovátko a vrcholky pak vytvarovat do tvaru houbové čepičky.
- Vložte tvary hub na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě 12-15 minut nebo dokud nezískají zlatohnědou barvu.
- Jakmile jsou houby vyndané z trouby a vychladlé, je čas je ozdobit. Na pomoučeném povrchu rozválejte marcipán a malým kulatým vykrajovátkem vykrojte kolečka pro kloboučky hub. Marcipánové čepičky připevněte na upečené houby pomocí trochy moučkového cukru nebo polevy.
- Vaše ořechové houby jsou nyní připraveny k podávání a vychutnávání. Tyto malé roztomilé pochoutky se skvěle hodí jako dezert po večeři nebo je můžete také zabalit do krabičky a věnovat je jako vánoční dárek svým přátelům a rodině.
Tento recept je nejen jednoduchý na přípravu, ale je to také skvělý způsob, jak do vánočního pečení zapojit rodinu a přátele. Můžete být také kreativní při zdobení a přidat další detaily, například pomocí barevné polevy nakreslit na kloboučky hub skvrny nebo přidat jedlé třpytky pro slavnostní nádech.
TIP: Vyzkoušejte veganské vánoční cukroví, muffiny se zakysanou smetanou, čokoládovou buchtu, nebo bábovku ze zakysané smetany.