Mrkvová polévka – nejlepší recept

Tento jednoduchý recept na mrkvovou polévku je skvělým způsobem, jak využít sáček mrkve, který jste zapomněli v zásuvce. Mrkev se vaří společně s aromatickými látkami a poté se rozmixuje na hedvábně jemnou polévku, která je vynikající k večeři nebo k obědu.

Suroviny

  • 4 mrkve
  • 2 lžíce světlé jíšky
  • 2 lžíce másla
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 250 ml sladké smetany
  • 1 litr horké vody
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 brambory

Postup

  1. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Mrkev očistíme, omyjeme a nastrouháme najemno. Vložíme do hrnce a krátce restujeme, asi 10 minut na mírném ohni.
  2. Poté mrkev zalijeme horkou vodou a rozdrobíme do ní bujón. Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky.
  3. Vhodíme je do polévky, hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Poté, co brambory změknou, polévku podle chuti osolíme a trochu opepříme.
  4. Vlijeme smetanu na vaření, zamícháme, krátce povaříme a zahustíme jíškou. (může být i instantní). Poté polévku opět mírně povaříme a ihned podáváme.
  5. Polévku v případě potřeby výborně dochutí zeleninový bujón.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang