Mrkvová polévka – nejlepší recept
Tento jednoduchý recept na mrkvovou polévku je skvělým způsobem, jak využít sáček mrkve, který jste zapomněli v zásuvce. Mrkev se vaří společně s aromatickými látkami a poté se rozmixuje na hedvábně jemnou polévku, která je vynikající k večeři nebo k obědu.
Suroviny
- 4 mrkve
- 2 lžíce světlé jíšky
- 2 lžíce másla
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 250 ml sladké smetany
- 1 litr horké vody
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 brambory
Postup
- Ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Mrkev očistíme, omyjeme a nastrouháme najemno. Vložíme do hrnce a krátce restujeme, asi 10 minut na mírném ohni.
- Poté mrkev zalijeme horkou vodou a rozdrobíme do ní bujón. Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Vhodíme je do polévky, hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Poté, co brambory změknou, polévku podle chuti osolíme a trochu opepříme.
- Vlijeme smetanu na vaření, zamícháme, krátce povaříme a zahustíme jíškou. (může být i instantní). Poté polévku opět mírně povaříme a ihned podáváme.
- Polévku v případě potřeby výborně dochutí zeleninový bujón.