Makový koláč – nejlepší recept

Tento recept na makový koláč je jedním z těch klasických receptů, které připravovaly naše babičky a my na ně bohužel často zapomínáme.

Tento druh koláčů, známý pod názvem kuchen, je známým představitelem německého pečiva a tento makový koláč je toho vynikajícím příkladem. Jeho křupavá krusta je korunována hladkou náplní, podobnou malinovému německému kuchen, ale místo malin obsahuje mák.

Mák má jemnou a výraznou chuť připomínající některé ořechy a zároveň si zachovává svou křupavost. Díky tomu je konzistence této makové náplně opravdu úžasná.

Suroviny

  • 70 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 200 g višní
  • 180 g Hery
  • 150 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 kapky mandlového aroma
  • 3 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 60 g mletých mandlí
  • hladká mouka na obalení
  • ovoce
  • máslo a hrubá mouka na pekáček
  • mletý cukr na posypání

Postup

  1. Mletý mák krátce povaříme v mléce. Odstavíme ho z plamene a pod pokličkou necháme stát tak dlouho, dokud úplně nevychladne. Višně očistíme a lehce obalíme v hladké mouce.
  2. Změklou Heru vyšleháme s krystalovým cukrem, vanilkovým cukrem a mandlovým aroma do husté pěny. Po jednom přidáme vejce.
  3. Do hmoty vmícháme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem a mandlemi a nakonec do ní zlehka zapracujeme makovou směs.
  4. Těsto rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Poklademe ho višněmi obalenými v mouce a vložíme do trouby.
  5. Koláč při 170 °C pečeme asi 40 minut. Před podáváním pocukrujeme.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang