Makový koláč – nejlepší recept
Tento recept na makový koláč je jedním z těch klasických receptů, které připravovaly naše babičky a my na ně bohužel často zapomínáme.
Tento druh koláčů, známý pod názvem kuchen, je známým představitelem německého pečiva a tento makový koláč je toho vynikajícím příkladem. Jeho křupavá krusta je korunována hladkou náplní, podobnou malinovému německému kuchen, ale místo malin obsahuje mák.
Mák má jemnou a výraznou chuť připomínající některé ořechy a zároveň si zachovává svou křupavost. Díky tomu je konzistence této makové náplně opravdu úžasná.
Suroviny
- 70 g mletého máku
- 100 ml mléka
- 200 g višní
- 180 g Hery
- 150 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 3 kapky mandlového aroma
- 3 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 60 g mletých mandlí
- hladká mouka na obalení
- ovoce
- máslo a hrubá mouka na pekáček
- mletý cukr na posypání
Postup
- Mletý mák krátce povaříme v mléce. Odstavíme ho z plamene a pod pokličkou necháme stát tak dlouho, dokud úplně nevychladne. Višně očistíme a lehce obalíme v hladké mouce.
- Změklou Heru vyšleháme s krystalovým cukrem, vanilkovým cukrem a mandlovým aroma do husté pěny. Po jednom přidáme vejce.
- Do hmoty vmícháme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem a mandlemi a nakonec do ní zlehka zapracujeme makovou směs.
- Těsto rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Poklademe ho višněmi obalenými v mouce a vložíme do trouby.
- Koláč při 170 °C pečeme asi 40 minut. Před podáváním pocukrujeme.