Makový koláč – nejlepší recept
Mletý mák krátce povaříme v mléce. Odstavíme ho z plamene a pod pokličkou necháme stát tak dlouho, dokud úplně nevychladne. Višně očistíme a lehce obalíme v hladké mouce. Změklou heru vyšleháme s krystalovým cukrem, vanilkovým cukrem a mandlovým aroma do husté pěny. Po jednom přidáme vejce.
Do hmoty vmícháme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem a mandlemi a nakonec do ní zlehka zapracujeme makovou směs. Těsto rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Poklademe ho višněmi obalenými v mouce a vložíme do trouby. Koláč při 170°C pečeme asi 40 minut. Před podáváním pocukrujeme.
Suroviny
70g mletého máku 100ml mléka 200g višní 180g Hery 150g cukru krystal 1 vanilkový cukr 3 kapky mandlového aroma 3 vejce 100g polohrubé mouky 1/2 prášku do pečiva 60 g mletých mandlí hladká mouka na obalení ovoce máslo a hrubá mouka na pekáček mletý cukr na posypání