Lněnky psylliální – raw strava
| 15.2.2014 | Sušené |
len, psyllium, jablko, kiwi
- 2 střední šťavnatá jablka
- 4 vzchovaté lžíce lněných semínek
- 1/2 lžíce psyllia
- 1 dcl vody
- perníkové koření (já použila skořici, hřebíček a nové koření)
- 2 měkká kiwi
- 4 lžíce lnu
- 1/2 lžíce psyllia
- trochu nasekané citronové trávy (není povinné)
- Rozmixujte jablka na pyré, přidejte zbylé ingredience a dobře rozmíchejte. Výsledkem by měla být řídká kašička, která zhoustne díky lnu a psylliu. Takto nechte hodinu odpočinout. Poté rozetřete na pečicí papír a sušte při maximální teplotě 42°C.
- Po rozmixování kiwi a přidání dalších surovin už nebudete nejspíš muset vodu přilévat, protože kiwi má samo o sobě velké množství tekutiny. Nechte odpočinout a poté sušte.
- Celý proces sušení trvá asi 3 hodiny podle výšky vrstvy. Pokud budete chtít experimentovat, můžete zvolit jakékoli jiné ovoce, jen myslete na to, že čím méně má v sobě vody, tím víc jí budete muset ve finále přidat.
- Jedná se o ovocnou variantu klasických lněných chlebíčků. Dnes už je celkem běžně koupíte ve zdravé výživě v kvalitě raw, ovšem za cenu, která je opravdu vysoká. Pokud vlastníte sušičku, máte možnost využít sluníčka nebo horkovzdušné trouby, náklady budou oproti kupované variantě minimální.