Kávový koláček – raw strava

Tento raw kávový koláč je skvělým způsobem, jak si dopřát kofeinovou dávku, aniž byste museli cokoli péct! Kombinace kávového extraktu, mandlového mléka a kakaa dodá kávový náboj, zatímco datle a banány se postarají o lahodnou a bohatou chuť.
Kávový koláček je zakončen krémovou vychlazenou polevou, která je dokonalým doplňkem. Podávejte s posypem kakaových a kávových zrn a získejte svačinu, která se jistě stane hitem.
Kávový koláček
Mnoho milovníků kávy zná sladkost a úžasnou vůni lahodného kávového koláčku. Ale ty, kteří hledají lehčí a zdravější alternativu, možná potěší informace o alternativě k tradičnímu sladkému dezertu: raw kávový koláč. Lahodná a dokonce výživná pochoutka se vyrábí z jednoduchých a zdravých surovin a navíc neobsahuje mléčné výrobky ani ořechy.
Protože se raw kávový koláč nepeče, zůstávají zachovány jeho odhadované zdravotní účinky, což z něj činí skvělou, nízkokalorickou a výživnou svačinu nebo dezert.

Koláč se dobře kombinuje s různými druhy občerstvení a nápojů. Jeho chuť a textura se přirozeně hodí k espressu, cappuccinu, macchiatu a dalším oblíbeným kávovým nápojům, takže se skvěle hodí k přestávkám na kávu.
Výborně se také kombinuje s různými druhy čaje, jako je černý, zelený a heřmánkový. Chcete-li vytvořit dvojici nápoj-desert, podávejte koláč s limonádami nebo řadou horkých čokolád. Dort může být také vydatnou snídaní, pokud se konzumuje s müsli a řeckým jogurtem.
Ingredience
Korpus
- 1 šálek kávového extraktu
- 1/2 šálku mandlového mléka
- 1/4 šálku kakaového prášku
- 1/4 šálku vanilkového prášku
- 1 lžíce skořice
- 1 šálek nasekaných datlí
- 1 čajová lžička mesquite prášku
- 2 zralé banány, rozmačkané
Krém
- 2 plechovky plnotučného kokosového mléka, chlazené
- 2 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu

Postup
- K přípravě dortu smíchejte v mixéru kávový extrakt, mandlové mléko, kakao, vanilkový prášek, skořici, datle a mesquite prášek, dokud se nespojí. Přidejte rozmačkaný banán a mixujte, dokud nebude těsto hladké.
- Vymažte 23centimetrovou kulatou dortovou formu kokosovým olejem a rovnoměrně do ní rozetřete těsto. Vložte do chladničky a nechte chladit alespoň 6 hodin nebo přes noc.
- Plechovky kokosového mléka nalijte do mísy a ručním mixérem mléko vyšlehejte do krémové konzistence.
- Ke šlehačce přidejte med a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Pro sestavení korpusu potřete vychladlý koláč krémem a posypte ho kakaovým práškem a kávovými zrny.
- Nakrájejte na plátky a ihned podávejte.
Díky své rozplývající se konzistenci a lákavé vůni raw kávový koláč jistě potěší chuťové pohárky každého milovníka kávy. Kromě kávového koláčku můžete jako slavnostní dezert podávat např. nepečený dort, nepečený cheesecake, oreo cheesecake, rebarborový koláč a veganský borůvkový koláč.