Karamelový koláč – nejlepší recept

Karamelový koláč je v USA typickým dezertem pro Den díkůvzdání. Tento úžasně sladký domácí koláč je bohatý na karamelovou krémovou náplň, která má tu nejlahodnější hedvábnou konzistenci.

Suroviny

  • 250 g měkkých karamelek
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 8 vajec
  • špetka soli
  • 400 g změklého másla nebo margarínu
  • 20 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 2 zarovnané lžičky kypřícího prášku
  • 200 g čokoládového musli

Na ozdobení

  • 1 balíček tmavé polevy

Postup

  1. Za stálého míchání rozehřejeme v hrnci karamelky se smetanou, zcela je rozpustíme a dáme vychladit. Z bílků a soli vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni sníh dotuha.
  2. Žloutky, máslo nebo margarín a cukr vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny, poté přimícháme karamelovou smetanu.
  3. Mouku smícháme s kypřícím práškem a musli. Vmícháme do karamelové hmoty a nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  4. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, uhladíme, vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.
  5. Vychladlý koláč dozdobíme polevou.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang