Karamelový koláč – nejlepší recept

Karamelový koláč je v USA typickým dezertem pro Den díkůvzdání. Tento úžasně sladký domácí koláč je bohatý na karamelovou krémovou náplň, která má tu nejlahodnější hedvábnou konzistenci.
Suroviny
- 250 g měkkých karamelek
- 200 ml smetany ke šlehání
- 8 vajec
- špetka soli
- 400 g změklého másla nebo margarínu
- 20 g cukru
- 250 g hladké mouky
- 2 zarovnané lžičky kypřícího prášku
- 200 g čokoládového musli
Na ozdobení
- 1 balíček tmavé polevy
Postup
- Za stálého míchání rozehřejeme v hrnci karamelky se smetanou, zcela je rozpustíme a dáme vychladit. Z bílků a soli vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni sníh dotuha.
- Žloutky, máslo nebo margarín a cukr vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny, poté přimícháme karamelovou smetanu.
- Mouku smícháme s kypřícím práškem a musli. Vmícháme do karamelové hmoty a nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.
- Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, uhladíme, vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.
- Vychladlý koláč dozdobíme polevou.