Kapustová polévka s krůtím masem – nejlepší recept

Kapusta, známá také jako „královna zeleně“, je základní složkou mnoha zdravých jídel. Díky vysokému obsahu živin a všestrannosti je ideální surovinou do polévek, dušených pokrmů a salátů. Pokud hledáte vydatné a výživné jídlo, pak nehledejte nic jiného než tento recept na kapustovou polévku s krůtím masem.

Tato polévka z kapustiček je plná bílkovin, vitaminů a minerálů, takže zasytí a udrží ve zdraví. Podívejme se na seznam ingrediencí a návod k přípravě tohoto lahodného a uklidňujícího pokrmu.

Kapustová polévka s krůtím masem

Kapustová polévka s krůtím masem je vydatný a výživný pokrm, který si v posledních letech získal oblibu. Tato polévka kombinuje zdraví prospěšné vlastnosti kapusty s bílkovinami z krůtího masa, což z ní činí výživnou a sytou variantu jídla. Od svých skromných počátků, kdy byla tradiční portugalskou polévkou, se nyní stala základem mnoha domácností a restaurací po celém světě.

Kapusta, hlavní složka této polévky, je zelená listová zelenina, která je známá svou vysokou výživovou hodnotou. Je bohatá na vitaminy A, C a K a na minerály, jako je železo, vápník a draslík. Díky své křupavé struktuře a zemité chuti dodává kapusta této polévce lahodný a zdravý nádech.

Přidáním krůtího masa do této polévky se její výživová hodnota ještě zvýší. Krůtí maso je libovým zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku a kalorií. Je také dobrým zdrojem základních minerálů a vitaminů, takže je zdravější alternativou k jiným druhům červeného masa. Použitím krůtího masa místo jiných druhů masa se tato polévka stává lehčí a zdravější variantou pro ty, kteří si chtějí hlídat příjem kalorií.

Díky kombinaci kapusty a krůtího masa je tato polévka nejen zdravá, ale také chutná. Chuť křehkého krůtího masa a lehce nahořklé kapusty se spojí a vytvoří lahodnou a vyváženou chuť. Polévka má také vývar z pikantních bylinek a aromatických látek, který jí dodává hloubku a komplexnost chuťového profilu.

Ingredience

  • 450 g krůtího masa nakrájeného na malé kostičky
  • 1 svazek kapusty, nahrubo nakrájený
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 oloupané a nakrájené mrkve
  • 1 řapík celeru, nakrájený na kousky
  • 4 šálky kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 2 šálky vody
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
  2. Do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nakrájenou mrkev a celer. Smažte 2-3 minuty, dokud zelenina nezačne měknout.
  3. Do hrnce přidejte na kostky nakrájené krůtí maso a vařte, dokud nezačne hnědnout.
  4. Přilijte kuřecí vývar s nízkým obsahem sodíku a vodu. Vmíchejte rajčata nakrájená na kostičky, sušený tymián a sušené oregano.
  5. Přiveďte polévku k varu, poté snižte teplotu na minimum a hrnec přiklopte. Nechte ji vařit 15-20 minut.
  6. Po 15-20 minutách přidejte do hrnce nahrubo nakrájenou kapustu. Dobře promíchejte a nechte vařit dalších 5-7 minut.
  7. Polévku ochutnejte a podle chuti ji osolte a opepřete.
  8. Kapustovou polévku s krůtím masem podávejte horkou, ozdobenou další nasekanou kapustou nebo nastrouhaným parmezánem navrch.

Tady to máte, lahodná a zdravá kapustová polévka s krůtím masem je připravena k ochutnání. Tato vydatná polévka je ideální pro chladné zimní dny. Je plná živin z kapusty a bílkovin z krůtího masa, což z ní činí vyvážené jídlo.

TIP: Vyzkoušejte recept na rajskou polévku s rýží, klasickou čočkovou polévku, hrstkovou polévku, hrachovou polévku nebo celerovou polévku.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang