Jemná houbová omáčka s domácími noky

Houby jsou snadno dostupné ať už v lese, nebo v obchodě. Pokrmy z hub jsou jednoduché, dobré, navíc k houbám můžete zvolit řadu příloh a tak si houby vychutnat hned na několik způsobů. Nejen omáčky, ale i jiné recepty z hub můžete najít na stránkách houboverecepty.cz.

Ingredience:
100 g čerstvých, nebo sušených hub1 cibule 2 dl mléka 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce cukru a octa 2 lžíce másla

Sůl, pepř, kmín

Houbová omáčka je velmi jednoduchá a její příprava zabere jen pár minut. Houby očistíme, nasekáme na plátky a propereme vodou. Houby necháme okapat a mezi tím si vedle na pánvi připravíme cibulovou jíšku. Na másle osmahneme nasekanou cibulku a zaprášíme hladkou moukou, nakonec naředíme teplou vodou a necháme chvíli povařit. Do vody postupně přidáváme sůl, pepř, kmín a očištěné houby. Vaříme alespoň 20 minut. V mléce rozmícháme hladkou mouku a společně vše vmícháme do omáčky. Nakonec omáčku dochutíme octem, ale můžeme použít i citron.

Houbovou omáčku můžeme podávat s domácím houskovým knedlíkem, nebo vařenými noky. A jak takové dobré domácí noky připravit? K přípravě stačí jen vejce a hrubá mouka. Na jedno vejce je třeba použít 4 lžíce mouky. Stačí jen smíchat mouku s vejcem a po malých nočkách vkládat do vroucí a osolené vody. Noky jsou hotové, když vyplavou na povrch.