Jemná houbová omáčka s domácími noky

Houby jsou snadno dostupné ať už v lese, nebo v obchodě. Pokrmy z hub jsou jednoduché, dobré, navíc k houbám můžete zvolit řadu příloh a tak si houby vychutnat hned na několik způsobů.

Není nad vydatné a uklidňující jídlo za chladných zimních večerů. A jak lépe uspokojit své chutě než miskou lahodné houbové omáčky s domácími noky? Tento pokrm si snadno připravíte doma a kombinace chutí a textur jistě zapůsobí na vaše chuťové pohárky.

Jemná houbová omáčka s domácími noky

Houbová omáčka je bohatým a aromatickým doplňkem každého pokrmu. Tato omáčka dodá každému jídlu hloubku a komplexnost, ať už se přelije přes steak, zamíchá do těstovin nebo se podává ke kuřeti. A ve spojení s domácími noky z čerstvých nebo sušených hub pozvedne pokrm na zcela novou úroveň.

Kombinace domácích noků a houbové omáčky vytváří vydatný, uklidňující pokrm, který je ideální pro podzimní nebo zimní večer. Zemitá chuť hub v kombinaci se smetanovou omáčkou a jemnou strukturou noků vytváří uspokojivé a chutné jídlo.

Tento pokrm je ještě výjimečnější, když víte, že byl připraven z domácích surovin. Gnocchi z bramborové kaše mu dodávají jedinečnou a osobitou chuť, kterou nelze napodobit surovinami zakoupenými v obchodě. A domácí houbová omáčka s jednoduchými, ale chuťově výraznými ingrediencemi povyšuje tento pokrm na zcela novou úroveň.

Takže až budete mít příště chuť na pohodlné jídlo, zvažte přípravu této houbové omáčky s domácími noky. Nejenže to bude chutné a syté jídlo, ale bude to také důkaz vašich kulinářských dovedností a lásky k domácím, chuťově výrazným pokrmům.

Ingredience

Houbová omáčka

  • 2 šálky čerstvých nebo sušených hub (podle toho, čemu dáváte přednost)
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 šálek mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička kmínu

Noky

  • 2 šálky bramborové kaše
  • 1 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce

Postup

  1. Vezměte houby a nakrájejte je nadrobno. Pokud používáte sušené houby, namočte je před nakrájením na 20 minut do vody.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezprůsvitní.
  3. Nyní do pánve přidejte nakrájené houby a smažte je 5-7 minut, dokud nezhnědnou a nepustí šťávu.
  4. V malé misce smíchejte mléko, hladkou mouku, cukr a ocet a vytvořte hladkou pastu.
  5. Mléčnou směs nalijte do pánve s houbami a dobře promíchejte. Nechte 2-3 minuty vařit, dokud omáčka nezhoustne.
  6. Přidejte kmín, sůl a pepř podle svých chuťových preferencí. Dobře promíchejte.
  7. Houbovou omáčku nechte 5-7 minut vařit na mírném ohni za občasného míchání.
  8. Zatímco se omáčka vaří, začněte pracovat na nocích. Můžete použít buď gnocchi zakoupené v obchodě, nebo si připravit vlastní podle tohoto jednoduchého receptu: ve velké míse smíchejte bramborovou kaši, mouku, sůl a vejce, až vznikne těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte více mouky.
  9. Posypte rovnou plochu trochou mouky a těsto rozválejte na dlouhý špalek. Špalek nakrájejte na malé kousky.
  10. Do hrnce s vroucí vodou opatrně vhoďte noky a nechte je 2-3 minuty vařit, dokud nevyplavou na povrch. Děrovanou lžící vyjměte noky z hrnce a přidejte je do houbové omáčky.
  11. Jemně vmíchejte gnocchi do houbové omáčky, dokud nejsou zcela obalené.
  12. Nechte vše společně vařit ještě 2-3 minuty. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat kapku mléka, aby se rozvolnila.
  13. Vaše houbová omáčka s domácími noky je nyní připravena k podávání! Ozdobte ji čerstvými bylinkami nebo strouhaným parmezánem pro větší příval chuti.

Tato lahodná a krémová houbová omáčka s domácími noky je ideální pro vydatné a syté jídlo na útulný večer. Kombinace hub, pikantního octa a voňavého kmínu vytváří harmonii chutí v každém soustu. Až budete mít příště chuť na uklidňující a aromatický pokrm, vyzkoušejte tento recept a dopřejte si dobrotu z hub.

TIP: Houby můžete přidat také do receptu na vepřové kostky na houbách, houbové omáčky, žampionové omáčky nebo do žampionové pizzy.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang