Jak zavařovat okurky?

Okurky se dají použít na mnoho způsobů, zde je návod, jak je zavařit.

Ingredience:

  • okurky
  • mrkev
  • cibule
  • nové koření
  • celý pepř
  • sacharin
  • ocet

Příprava ingrediencí

V prvé řadě je třeb aokurky důkladně umýt od zbytků zeminy a jiných nečistot. Pak si umyjeme dostatek zavařovacích sklenic, očistíme si mrkev s cibulí a nakrájíme je na kolečka.

Nakládáme do sklenic

Na spodek každého z pohárů vložíme několik koleček cibule a mrkve. Na ně namačkáme okurky až téměř po okraj. Když máme okurky ve sklenici, přihodíme k nim i 3 ks nového koření, 3 ks pepře a 3 ks sacharinu. Celé to zasypeme jednou kávovou lžičkou soli a jednou polévkovou lžící cukru. Přilijeme 0,5 dcl octa a zbytek sklenice dolijeme studenou vodou.

Sterilujeme

Sterilujeme nejlépe ve velkém hrnci. Sklenice naskládáme do hrnce s vodou a sterilujeme asi 10 minut od doby, kdy voda začne vřít. Pak sklenice s okurkami opatrně vytáhneme a pod dekou necháme vychladnout.