Houbičky – nejlepší recept

Kdo by nemiloval sladké a křupavé potěšení z čerstvě upečených sušenek? Ale co kdybychom vám řekli, že je můžete připravit ve tvaru hub? Ano, mluvíme o lahodném receptu na sušenky ve tvaru hub, které nejen uspokojí vaše mlsné jazýčky, ale také vnesou na váš stůl špetku rozmarnosti.

Tyto sušenky jsou nejen snadné na výrobu, ale také neuvěřitelně zábavné pro děti, které s nimi mohou pomáhat. Pojďme se tedy podívat na ingredience a kroky k výrobě těchto rozkošných sušenek.

Houbičky

Pokud jste milovníky roztomilých a náladových dezertů, pak jste se pravděpodobně setkali se sušenkami ve tvaru hub zdobenými marcipánem. Tyto rozkošné dobroty jsou nejen vizuálně přitažlivé, ale také výborně chutnají.

Původ těchto sušenek ve tvaru hub lze vystopovat až do Německa. V 18. a 19. století se tyto sušenky běžně vyráběly a pochutnávaly si na nich během vánočního období. V některých oblastech Německa se dokonce věšely na vánoční stromky jako ozdoby. Dnes se tyto sušenky neomezují pouze na Vánoce a v pekárnách a domácnostech je najdete po celý rok.

Při výrobě těchto sušenek začínají pekaři se základním těstem z mouky, cukru, másla a vajec. Některé recepty mohou obsahovat také koření, jako je skořice nebo vanilka, které dodají těstu další chuť. Z těsta se pak vytvarují houbičky a pečou se dozlatova. Jakmile sušenky vychladnou, začíná zábavná část – jejich zdobení!

Tradičním způsobem zdobení těchto sušenek je použití marcipánu. Marcipán je cukrovinka z mandlí, cukru a někdy i bílků. Má poddajnou strukturu, takže se snadno tvaruje do různých vzorů. Pro houbové sušenky se marcipán rozválí do malých kuliček a zploští se do tvaru kloboučku. Přidá se trochu červeného potravinářského barviva, aby získal zářivě červenou barvu. Klobouček se pak položí na vrchol sušenky a na závěr se přidají bílé tečky marcipánu, které napodobují skvrny na skutečné houbě.

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru krystal
  • 1/4 hrnku medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • marcipán na ozdobu

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte 2 hrnky hladké mouky a 1/2 hrnku cukru krystal.
  2. V samostatné míse rozšlehejte 1 vejce do pěny.
  3. Rozšlehané vejce přidejte do moučné směsi a dobře promíchejte.
  4. Dále do směsi přidejte 1/4 šálku medu a 1 lžičku jedlé sody a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  5. Jakmile těsto vznikne, přikryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho hodinu odpočívat v chladničce. Tento krok je nezbytný, protože pomůže těstu, aby bylo pevnější a lépe se s ním manipulovalo.
  6. Po hodině předehřejte troubu na 180 °C.
  7. Vyjměte těsto z chladničky a rozválejte ho na pomoučeném povrchu na tloušťku asi 0,5 cm.
  8. Pomocí vykrajovátka ve tvaru houbičky vykrájejte z těsta tvary houbiček.
  9. Sušenky položte na vyložený plech a pečte je 8-10 minut, dokud okraje nezezlátnou.
  10. Po upečení vyjměte sušenky z trouby a nechte je několik minut vychladnout na plechu, než je přenesete na mřížku, aby zcela vychladly.
  11. Zatímco sušenky chladnou, vyjměte marcipán a rozdělte ho na malé porce.
  12. Každou porci rozválejte na tenké proužky a nakrájejte je na malé kousky, abyste vytvořili stonky hub.
  13. Na vršky hub vyválejte další porci marcipánu a pomocí brčka vykrajujte malá kolečka.
  14. Opatrně nalepte stonky a vršky na sušenky, abyste vytvořili tvar houby.
  15. Stejný postup opakujte u všech sušenek a vaše lahodné sušenky ve tvaru houby jsou připraveny k podávání!

Tyto sušenky jsou nejen poutavé, ale také chutnají božsky s šálkem čaje nebo kávy. Můžete je dokonce skladovat ve vzduchotěsné nádobě až týden. Shromážděte tedy ingredience a připravte se ohromit své blízké těmito kreativními a lahodnými sušenkami, které připomínají roztomilé houbičky.

TIP: Vyzkoušejte recept na čokoládovou buchtu, jahodový cheesecake, jablečné šátečky z listového těsta, jablečný štrůdl nebo veganské vánoční cukroví.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang