Dýňový koláček – raw strava
![Dýňový koláček](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2016/04/dynovy_kolacek_muffiny-1024x734.jpg)
Pokud jste fanoušky dýňových koláčů, ale chcete se vyhnout pečení v troubě, tento recept na raw dýňový koláč je pro vás ideální. Snadno ho připravíte z minimálního množství ingrediencí a výsledkem je lahodná pochoutka, kterou si zamiluje celá vaše rodina.
Dýňový koláč je oblíbeným podzimním a zimním pokrmem po celém světě a je to také skvělý způsob, jak být kreativní s alternativními přísadami v podobě syrové dýně nabízí nejen známé chutě, ale také větší zachování živin.
Dýňový koláček
Raw dýňový koláč je lahodná pochoutka, která je ideální pro ty, kteří hledají alternativu k tradičnímu dýňovému koláči. Tato verze je vyrobena z datlí, mandlové mouky a raw kakaového prášku, které lze snadno sehnat ve většině obchodů s potravinami.
Náplň připravíte smícháním nakrájené dýně, vypeckovaných datlí, nasekané kaki, mleté skořice, mletého zázvoru a muškátového oříšku. Stejně jako u těsta je třeba vše důkladně promíchat, aby se chutě spojily.
Přestože je výroba raw dýňového koláče snadná, stále dokáže nabídnout neuvěřitelně dekadentní chuť. Dýně je vyváženou směsí sladkého a slaného, a když se spojí se sladkými a trpkými datlemi a kaki, je to dokonalá kombinace. A samozřejmě přidání skořice, zázvoru a muškátového oříšku vnáší do pokrmu ještě komplexnější směs chutí.
![](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2023/07/dynovy_kolacek_raw_strava-1024x683.jpg)
Koláč přináší všechny klasické chutě sezóny, aniž byste museli zapínat troubu. Navíc je to skvělý způsob, jak dodat stolu sladkost, aniž byste se museli namáhat. V chladničce vydrží až týden nebo jej lze také zmrazit až na tři měsíce. Chcete-li ze syrového dýňového koláče vytěžit maximum, podávejte ho vychlazený a vychutnejte si ho s kopečkem kokosového jogurtu nebo veganské zmrzliny.
Ingredience
Těsto
- 1 šálek vypeckovaných datlí
- 1 šálek mandlové mouky
- 1/4 šálku raw kakaového prášku
Náplň
- 2 hrnky nakrájené dýně bez semínek
- 2 datle bez pecky, nakrájené na kostičky
- 2 kaki, nakrájené na kostičky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
![](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2023/07/dynovy_kolacek_raw_strava3-1024x683.jpg)
Postup
- Datle vložte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nevznikne těsto.
- Přidejte mandlovou mouku a kakaový prášek a mixujte, dokud nevznikne drobivé těsto.
- Vymažte 23centimetrové koláčovou formu nebo čtyři malé formičky kokosovým olejem.
- Těsto vtlačte do formy/forem a přeneste do mrazáku, kde ho nechte chladit, dokud neztuhne, asi 15 minut.
- Když je těsto pevné, vyjměte ho z mrazničky.
- Ve středně velké míse smíchejte na kostičky nakrájenou dýni, datle, kaki, skořici, zázvor a muškátový oříšek.
- Vyklopte těsto z formy/forem a naplňte ji dýňovou náplní.
- Pomocí nože uhlaďte vrchní část náplně a vložte zpět do mrazničky, aby se zchladila, dokud neztuhne, asi 30 minut.
- Jakmile koláč/koláče ztuhnou, vyjměte je z mrazničky a pochutnejte si.
Tento raw dýňový koláč je skvělým způsobem, jak uspokojit chuť na sladké, aniž byste museli zapínat troubu. Datle a kaki dodávají dokonalou sladkost a muškátový oříšek a další koření perfektní chuť. Tak na co ještě čekáte? Vyzkoušejte tento lahodný recept ještě dnes a pochutnejte si na zdravější dýňové pochoutce.
TIP: Vyzkoušejte recepty hokaido, nepečený cheesecake, rebarborový koláč, piškotový dort, borůvkový koláč, nepečený dort nebo nepečený dort s ovocem.