Dort s jahodovým želé – nejlepší recepty

Ovocný dort je lahodný moučník, na kterém si lidé pochutnávají již po staletí. Milují ho lidé všech věkových kategorií a je základem mnoha oslav a setkání. I když existuje nespočet receptů na dorty, dnes se zaměříme na jeden, který jistě uspokojí vaše mlsné jazýčky – dort s jahodovým želé.
Dort v jakékoli podobě je bezpochyby oblíbeným dezertem lidí všech věkových kategorií. Když však přidáte vrstvu šťavnatého jahodového želé, posune to skromný dort na zcela novou úroveň lahodnosti.
Dort s jahodovým želé
Kombinace dortu a jahodového želé se může zdát jednoduchá, ale chutě a textury spolu dokonale ladí a vytvářejí tak nebeský a návykový dezert. Kousnutí do kousku dortu s jahodovým želé rozvine v ústech příval sladkých a pikantních chutí, po kterých budete mít chuť na další.
Čím je tento dezert tak výjimečný? Za prvé, dort působí jako nadýchaný a máslový základ, který poskytuje dokonalé plátno pro bohatou ovocnou chuť jahodového želé. Hladká a krémová konzistence dortu doplňuje jemnou a šťavnatou strukturu želé a vytváří tak party pro vaše chuťové pohárky.
Ale pojďme si promluvit o hlavní ingredienci – jahodovém želé. Toto sladké a pikantní želé, které se vyrábí ze zralých a šťavnatých jahod, má v každém soustu výraznou chuť. Ať už se použije jako náplň nebo poleva, zářivě červená barva želé dodá dortu výraznou barvu a udělá z něj i pastvu pro oči.
A přestože kombinace dortu a jahodového želé je bezpochyby jako stvořená pro dezert, existuje nekonečné množství variací tohoto klasického dua. Můžete se rozhodnout pro dort s vanilkovou nebo čokoládovou příchutí a želé můžete připravit z čerstvých jahod nebo můžete experimentovat s jiným ovocem, například s malinami nebo borůvkami. Možnosti jsou neomezené a každá kombinace přinese tomuto lahodnému dezertu jedinečný nádech.
Dort s jahodovým želé se však neomezuje pouze na dezert pro zvláštní příležitosti. Může být také dokonalým pohoštěním k odpolednímu čaji nebo rychlé svačině. Je to také skvělý způsob, jak zpestřit své pravidelné pečení. Díky své jednoduché, ale lahodné chuti může tento dezert rozzářit každý den a vykouzlit úsměv na tváři každému.
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 šálek nesoleného změklého másla
- 1 ½ šálku krystalového cukru
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku podmáslí
- 1 šálek jahodového želé
- šlehačka (volitelně)
- čerstvé jahody (nepovinné)
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vymažte a vyložte pečicím papírem 23centimetrovou kulatou dortovou formu.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
- Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře promíchejte.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi, střídavě s podmáslím, dokud se vše dobře nespojí.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy a stěrkou uhlaďte povrch.
- Pečte 35-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě a poté jej přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
- Jakmile je dort zcela vychladlý, opatrně jej pomocí nože na chléb vodorovně rozkrojte na dvě stejné vrstvy.
- Na spodní vrstvu dortu rovnoměrně rozetřete jahodové želé.
- Opatrně položte horní vrstvu dortu zpět na vrstvu želé.
- Pokud chcete, ozdobte dort šlehačkou a čerstvými jahodami.
Tento dort je nejen chutný, ale také snadný na přípravu. Kombinace nadýchaného dortu, pikantního jahodového želé a krémové šlehačky jistě potěší vaše chuťové pohárky. Díky zářivě červené barvě želé je dort vizuálně přitažlivý a ideální pro každou příležitost.
TIP: Vyzkoušejte také recepty na nepečený cheesecake, oreo cheesecake, mechový dort, pařížský dort nebo ovocný dort.