Dort s jahodovým želé – nejlepší recepty

Ovocný dort je lahodný moučník, na kterém si lidé pochutnávají již po staletí. Milují ho lidé všech věkových kategorií a je základem mnoha oslav a setkání. I když existuje nespočet receptů na dorty, dnes se zaměříme na jeden, který jistě uspokojí vaše mlsné jazýčky – dort s jahodovým želé.

Dort v jakékoli podobě je bezpochyby oblíbeným dezertem lidí všech věkových kategorií. Když však přidáte vrstvu šťavnatého jahodového želé, posune to skromný dort na zcela novou úroveň lahodnosti.

Dort s jahodovým želé

Kombinace dortu a jahodového želé se může zdát jednoduchá, ale chutě a textury spolu dokonale ladí a vytvářejí tak nebeský a návykový dezert. Kousnutí do kousku dortu s jahodovým želé rozvine v ústech příval sladkých a pikantních chutí, po kterých budete mít chuť na další.

Čím je tento dezert tak výjimečný? Za prvé, dort působí jako nadýchaný a máslový základ, který poskytuje dokonalé plátno pro bohatou ovocnou chuť jahodového želé. Hladká a krémová konzistence dortu doplňuje jemnou a šťavnatou strukturu želé a vytváří tak party pro vaše chuťové pohárky.

Ale pojďme si promluvit o hlavní ingredienci – jahodovém želé. Toto sladké a pikantní želé, které se vyrábí ze zralých a šťavnatých jahod, má v každém soustu výraznou chuť. Ať už se použije jako náplň nebo poleva, zářivě červená barva želé dodá dortu výraznou barvu a udělá z něj i pastvu pro oči.

A přestože kombinace dortu a jahodového želé je bezpochyby jako stvořená pro dezert, existuje nekonečné množství variací tohoto klasického dua. Můžete se rozhodnout pro dort s vanilkovou nebo čokoládovou příchutí a želé můžete připravit z čerstvých jahod nebo můžete experimentovat s jiným ovocem, například s malinami nebo borůvkami. Možnosti jsou neomezené a každá kombinace přinese tomuto lahodnému dezertu jedinečný nádech.

Dort s jahodovým želé se však neomezuje pouze na dezert pro zvláštní příležitosti. Může být také dokonalým pohoštěním k odpolednímu čaji nebo rychlé svačině. Je to také skvělý způsob, jak zpestřit své pravidelné pečení. Díky své jednoduché, ale lahodné chuti může tento dezert rozzářit každý den a vykouzlit úsměv na tváři každému.

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 šálek nesoleného změklého másla
  • 1 ½ šálku krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ šálku podmáslí
  • 1 šálek jahodového želé
  • šlehačka (volitelně)
  • čerstvé jahody (nepovinné)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Vymažte a vyložte pečicím papírem 23centimetrovou kulatou dortovou formu.
  3. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  4. V samostatné velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
  5. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře promíchejte.
  6. Vmíchejte vanilkový extrakt.
  7. Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi, střídavě s podmáslím, dokud se vše dobře nespojí.
  8. Těsto nalijte do připravené dortové formy a stěrkou uhlaďte povrch.
  9. Pečte 35-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  10. Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě a poté jej přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
  11. Jakmile je dort zcela vychladlý, opatrně jej pomocí nože na chléb vodorovně rozkrojte na dvě stejné vrstvy.
  12. Na spodní vrstvu dortu rovnoměrně rozetřete jahodové želé.
  13. Opatrně položte horní vrstvu dortu zpět na vrstvu želé.
  14. Pokud chcete, ozdobte dort šlehačkou a čerstvými jahodami.

Tento dort je nejen chutný, ale také snadný na přípravu. Kombinace nadýchaného dortu, pikantního jahodového želé a krémové šlehačky jistě potěší vaše chuťové pohárky. Díky zářivě červené barvě želé je dort vizuálně přitažlivý a ideální pro každou příležitost.

TIP: Vyzkoušejte také recepty na nepečený cheesecake, oreo cheesecake, mechový dort, pařížský dort nebo ovocný dort.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang