Domácí vánočka – nejlepší recept
Upečte si na oslavu Vánoc jeden z našich úžasných receptů na domácí vánočku, která k pravým vánocům neodmyslitelně patří.
Suroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 400 g hladké mouky
- 6 dl vlažného mléka
- 70 g droždí
- 1 rozpuštěná Hera
- 2 celá vejce
- 1 žloutek
- 220 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 2 velké panáky rumu
- citron + kůra z 1/2 citronu
- 1 malá lžička soli
- rozinky
- mandle a ořechy podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme kvásek. Dvě naběračky vlažného mléka, 2 špetky cukru, 2 špetky hladké mouky a droždí dáme do hrníčku a necháme vzejít 10 minut na teplém místě.
- Do mísy dáme obě mouky, citronovou kůru, přidáme rozpuštěnou Heru, vlažné mléko s cukrem, vanilku, rozinky, vejce, rum a vzešlý kvásek.
- Vše vypracujeme ve veliké míse vařečkou, pokud je těsto tekuté, přisypeme trošku mouky. Zaděláme a po řádném vymíchání necháme v míse tak hodinu kynout.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 díly. Upleteme dvě vánočky z 8 copanů (3 silné + 3 slabší + 2), dáme na plech a necháme na něm další hodinu kynout.
- Pak pomašlujeme vejcem s mlékem, zpevníme špejlemi, posypeme mandlemi a pečeme při 150 °C cca hodinu.
- Aby nebyly vánočky příliš tmavé, pečeme je přikryté pečícím papírem.