Domácí vánočka – nejlepší recept

Upečte si na oslavu Vánoc jeden z našich úžasných receptů na domácí vánočku, která k pravým vánocům neodmyslitelně patří.

Suroviny

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 400 g hladké mouky
  • 6 dl vlažného mléka
  • 70 g droždí
  • 1 rozpuštěná Hera
  • 2 celá vejce
  • 1 žloutek
  • 220 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 velké panáky rumu
  • citron + kůra z 1/2 citronu
  • 1 malá lžička soli
  • rozinky
  • mandle a ořechy podle chuti

Postup

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Dvě naběračky vlažného mléka, 2 špetky cukru, 2 špetky hladké mouky a droždí dáme do hrníčku a necháme vzejít 10 minut na teplém místě.
  2. Do mísy dáme obě mouky, citronovou kůru, přidáme rozpuštěnou Heru, vlažné mléko s cukrem, vanilku, rozinky, vejce, rum a vzešlý kvásek.
  3. Vše vypracujeme ve veliké míse vařečkou, pokud je těsto tekuté, přisypeme trošku mouky. Zaděláme a po řádném vymíchání necháme v míse tak hodinu kynout.
  4. Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 díly. Upleteme dvě vánočky z 8 copanů (3 silné + 3 slabší + 2), dáme na plech a necháme na něm další hodinu kynout.
  5. Pak pomašlujeme vejcem s mlékem, zpevníme špejlemi, posypeme mandlemi a pečeme při 150 °C cca hodinu.
  6. Aby nebyly vánočky příliš tmavé, pečeme je přikryté pečícím papírem.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang