Domácí vánočka – nejlepší recept

Nejprve si připravíme kvásek. Dvě naběračky vlažného mléka, 2 špetky cukru, 2 špetky hladké mouky a droždí dáme do hrníčku a necháme vzejít 10 minut na teplém místě. Do mísy dáme obě mouky, citronovou kůru, přidáme rozpuštěnou heru, vlažné mléko s cukrem, vanilku, rozinky, vejce, rum a vzešlý kvásek. Vše vypracujeme ve veliké míse vařečkou, pokud je těsto tekuté, přisypeme trošku mouky. Zaděláme a po řádném vymíchání necháme v míse tak hodinu kynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 díly. Upleteme dvě vánočky z 8 copanů (3 silné + 3 slabší + 2), dáme na plech a necháme na něm další hodinu kynout. Pak pomašlujeme vejcem s mlékem, zpevníme špejlemi, posypeme mandlemi a pečeme při 150 °C cca hodinu. Aby nebyly vánočky příliš tmavé, pečeme je přikryté pečícím papírem.

Suroviny

1 kg polohrubé mouky, 400g hladké mouky, 6dl vlažného mléka, 70g droždí, 1 rozpuštěná hera, 2 celá vejce, 1 žloutek, 220g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 2 velké panáky rumu, citron + kůra z 1/2 citronu, 1 malá lžička soli, rozinky, mandle a ořechy podle chuti