Bábovka s kávou a skořicí – nejlepší recepty

Bábovka je klasický dezert, který milují celé generace. Je sytý, máslový a jednoduše se rozplývá v ústech. V průběhu let vzniklo mnoho variant tohoto lahodného dortu, ale nic se nevyrovná kombinaci kávy a skořice.

Káva a skořice jsou dvě chutě, které se navzájem dokonale doplňují a vytvářejí harmonickou směs teplých a zemitých tónů. Když se tyto chutě přidají bábovky, povýší tento jednoduchý dezert na zcela novou úroveň.

Bábovka s kávou a skořicí

V Česku se bábovka často podává jako dezert nebo se k ní podává káva nebo čaj. Je to oblíbená pochoutka, která se často dědí z generace na generaci a každá rodina si do receptu přidává něco svého. Přidání kávy a skořice do tradičního bábovky je sice novější variantou, ale rychle se stala oblíbenou nejen v českých domácnostech.

Bábovka se od tradiční verze liší dvěma ingrediencemi. Do těsta se přidává silná vařená káva, která dodá aromatickou a výraznou chuť. Skořice se obvykle přidává ve formě mleté skořice nebo skořicového cukru.

Bábovku lze posypat moučkovým cukrem nebo polít např. čokoládou.

Při pečení bábovky se kuchyní line vůně kávy a skořice, která vytváří útulnou a příjemnou atmosféru. Bábovka získá zlatohnědou barvu, a jakmile párátko zapíchnuté do středu vyjde čisté, je připravena k vytažení z trouby. Proces pečení je práce plná lásky, protože může trvat i hodinu nebo déle, než se těsto zcela upeče a dosáhne požadované struktury.

Ať už se podává jako dezert ke kávě nebo ke snídani, tato pochoutka jistě uspokojí chuť na sladké. Proč tedy nezkusit přidat kávu a skořici do své příští bábovky a neobjevit nového favorita?

Ingredience

  • 1 šálek (2 tyčinky) nesoleného másla, změklého
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 4 velká vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku silné vařené kávy
  • 1 lžička mleté skořice
  • moučkový cukr na posypání (nepovinné)
Nemáte-li chuť na čokoládovou polevu, můžete přidat jiný druh polevy.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na bábovku.
  2. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
  3. Přidejte vanilkový extrakt a vejce, jedno po druhém, a po každém přidání dobře promíchejte.
  4. Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  5. Pomalu přidávejte suché přísady do mísy a střídavě s nimi přilévejte silnou uvařenou kávu. Dbejte na to, abyste po každém přidání dobře promíchali.
  6. Nakonec přidejte mletou skořici a promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  7. Těsto nalijte do připravené formy na bábovku a stěrkou uhlaďte povrch.
  8. Pečte 45-50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  9. Před vyjmutím na drátěnou mřížku nechte bábovku 10 minut vychladnout ve formě.
  10. V případě potřeby posypte před podáváním bábovku moučkovým cukrem.

Tato lahodná bábovka s kávou a skořicí se hodí pro každou příležitost. Můžete ji podávat jako dezert k šálku kávy nebo jako sladkou pochoutku k odpolednímu čaji. Bohatá chuť kávy v kombinaci s hřejivou pikantností skořice dodává bábovce jedinečnou chuť, takže ji musí vyzkoušet všichni milovníci pečení.

TIP: Kromě bábovky s kávou můžete vyzkoušet i bábovku ze zakysané smetany, babiččina hrníčkovou bábovku, luxusní tvarohovou bábovku, čokoládovou buchtu nebo nepečený cheesecake.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang