Adventní kalendář – nejlepší recept

Med s cukrem vaříme, dokud nezačne kypět. Necháme vychladnout. Do mísy prosijeme mouku a přidáme všechny uvedené suroviny (od skořice po mleté ořechy) a promícháme. Sodu rozpustíme v menším množství vody.

Do mouky za stálého míchání postupně vléváme nejdříve medový roztok. Směs důkladně promícháváme. Potom opět pozvolna za stálého míchání vléváme sodu a znovu vše důkladně promícháme. Hmotu uhněteme do hladkého těsta. Necháme v lednici do druhého dne. Odležené těsto položíme na moukou vysypaný vál a vyválíme do požadované tlošťky, zhruba 1 cm.

Vykrájíme různé typicky vánoční tvary a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 15-20 minut při teplotě asi 180 °C. Po upečení necháme perníčky vychladnout a potom je polijeme čokoládovou polevou. Když zaschne, zdobíme je cukrářskými barvami podle vlastní fantazie.

Suroviny

500g medu, 250g cukru, 1,5kg hladké mouky, 1 lžička skořice, špetka kardamomu, na špičku nože zázvoru, špetka muškátového květu, nastrouhaná kůra z 1 citronu, špetka mletého hřebíčku, 50g mletých lískových ořechů, 20g jedlé sody, 1 balíček bílé čokoládové polevy