Adventní kalendář – nejlepší recept

Odpočítávání do Vánoc začíná. Za dveřmi níže na vás čeká celých 24 dní našich nejlepších svátečních jídel a k tomu se může pojit i možnost vyzkoušet si adventní kalendář jako recept, tedy takový adventní kalendář pro dospělé.

Suroviny

  • 500 g medu
  • 250 g cukru
  • 1,5 kg hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • špetka kardamomu
  • na špičku nože zázvoru
  • špetka muškátového květu
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • špetka mletého hřebíčku
  • 50 g mletých lískových ořechů
  • 20 g jedlé sody
  • 1 balíček bílé čokoládové polevy

Postup

  1. Med s cukrem vaříme, dokud nezačne kypět. Necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku a přidáme všechny uvedené suroviny (od skořice po mleté ořechy) a promícháme. Sodu rozpustíme v menším množství vody.
  2. Do mouky za stálého míchání postupně vléváme nejdříve medový roztok. Směs důkladně promícháváme. Potom opět pozvolna za stálého míchání vléváme sodu a znovu vše důkladně promícháme.
  3. Hmotu uhněteme do hladkého těsta. Necháme v lednici do druhého dne. Odležené těsto položíme na moukou vysypaný vál a vyválíme do požadované tloušťky, zhruba 1 cm.
  4. Vykrájíme různé typicky vánoční tvary a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 15-20 minut při teplotě asi 180 °C.
  5. Po upečení necháme perníčky vychladnout a potom je polijeme čokoládovou polevou. Když zaschne, zdobíme je cukrářskými barvami podle vlastní fantazie.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang