Adventní kalendář – nejlepší recept
Odpočítávání do Vánoc začíná. Za dveřmi níže na vás čeká celých 24 dní našich nejlepších svátečních jídel a k tomu se může pojit i možnost vyzkoušet si adventní kalendář jako recept, tedy takový adventní kalendář pro dospělé.
Suroviny
- 500 g medu
- 250 g cukru
- 1,5 kg hladké mouky
- 1 lžička skořice
- špetka kardamomu
- na špičku nože zázvoru
- špetka muškátového květu
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- špetka mletého hřebíčku
- 50 g mletých lískových ořechů
- 20 g jedlé sody
- 1 balíček bílé čokoládové polevy
Postup
- Med s cukrem vaříme, dokud nezačne kypět. Necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku a přidáme všechny uvedené suroviny (od skořice po mleté ořechy) a promícháme. Sodu rozpustíme v menším množství vody.
- Do mouky za stálého míchání postupně vléváme nejdříve medový roztok. Směs důkladně promícháváme. Potom opět pozvolna za stálého míchání vléváme sodu a znovu vše důkladně promícháme.
- Hmotu uhněteme do hladkého těsta. Necháme v lednici do druhého dne. Odležené těsto položíme na moukou vysypaný vál a vyválíme do požadované tloušťky, zhruba 1 cm.
- Vykrájíme různé typicky vánoční tvary a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 15-20 minut při teplotě asi 180 °C.
- Po upečení necháme perníčky vychladnout a potom je polijeme čokoládovou polevou. Když zaschne, zdobíme je cukrářskými barvami podle vlastní fantazie.