Švestkovo-makovo-ořechový dort – nejlepší recept
Jedná se o jemný, vlhký a chutný ořechový koláč s mákem a švestkami. Příprava tohoto koláče je rychlá a snadná, zabere vám jen pár minut času. Tento koláč podávejte jako sladké pohoštění nebo dezert.
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- 50 g máku
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 200 g másla
- 100 g švestkových povidel
- 100 g švestek
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g cukr moučky
- šťáva z 1/2 citronu
Postup
- Mouku společně s kypřícím práškem nasypeme do mísy. Přidáme krupicový cukr, mák, 1 celé vejce a 1 žloutek, dobře promícháme.
- Máslo nejprve přepustíme a poté vmícháme do těsta. Těsto by mělo mít tekutou konzistenci, proto postupně přidáme i mléko.
- Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme nejlépe strouhankou. Do formy vlijeme polovinu těsta, přidáme vrstvu povidel a zalijeme zbytkem těsta.
- Přepůlené švestky naklademe nahoru. Tento dort pečeme v předehřáté troubě na 140-180 °C zhruba 35 minut.
- Po upečení dort vyndáme z formy a necháme vychladnout. Jakmile zchladne, polijeme ho cukrovou polevou. Tu připravíme tak, že ze zbylého bílku ušleháme tuhý sníh, do něhož přidáme moučkový cukr a pár kapek citronové šťávy.
- Hotový dort dozdobíme ořechy.