Sladká dobrota
Lívance jsou v české kultuře tradiční a chutnou pochoutkou, kterou milují lidé všech věkových kategorií. Tyto nadýchané a měkké lívance je všestranně použitelná a může se podávat k snídani, pozdní snídani nebo i jako dezert. Nejlepší na tomto pokrmu je, že se dá snadno připravit doma jen z několika jednoduchých ingrediencí.
Tento pokrm je oblíbeným snídaňovým jídlem již po staletí. I když mnozí dávají přednost pohodlným hotovým směsím, chuti domácích kynutých lívanců se nic nevyrovná. Tyto nadýchané a vzdušné placky mají jedinečnou strukturu a chuť, které lze dosáhnout pouze použitím droždí jako kypřicího prostředku.
Sladká dobrota
V čem se tedy kynuté lívance liší od tradičních z kypřicího prášku nebo sody? Odpověď spočívá v procesu kynutí. Droždí způsobuje kynutí těsta a jeho lehkou a vzdušnou strukturu. Zatímco tradiční lívance mohou být hutné a těžké, ty kynuté jsou jemné a nadýchané.
Kynuté lívance lze podávat s různými přílohami, například s čerstvým ovocem, džemem, medem, šlehačkou, nebo dokonce se slanými přílohami, jako je šunka a sýr. Můžete si je vychutnat i jako sladký dezert, když do těsta přidáte kousky čokolády nebo ořechy.
Kromě lahodné chuti mají tyto lívance také některé zdraví prospěšné účinky. Proces kvašení kvasnic rozkládá lepek v mouce, což usnadňuje její trávení. Kromě toho jsou tyto lívance dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálních látek.
Závěrem lze říci, že domácí lívance jsou chutnou a tradiční variantou snídaně, kterou byste neměli přehlížet. Jejich příprava je poměrně snadná a nabízejí jedinečnou chuť, kterou nelze napodobit žádnou z předem připravených směsí. Až budete mít příště chuť na lívance, vyzkoušejte tento recept a dopřejte si tradiční kynuté dobroty.
Ingredience
- 1 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička aktivního sušeného droždí
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek teplého mléka
- 1 velké vejce
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- rostlinný olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
- poleva podle vlastního výběru (džem, čerstvé ovoce, šlehačka atd.)
Postup
- V malé misce smíchejte teplé mléko s cukrem a droždím. Nechte 5 minut odstát, dokud se droždí neaktivuje.
- V samostatné větší míse smíchejte mouku a sůl.
- Do moučné směsi přidejte aktivovanou směs droždí, vejce, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se dobře nespojí a nevznikne hladké těsto.
- Mísu přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a těsto nechte 45 minut až hodinu kynout.
- Po uplynutí doby kynutí těsto rychle promíchejte. Těsto bude o něco hustší než tradiční lívancové těsto, ale stále řídké.
- Rozpalte nepřilnavou pánev na středním ohni a lehce ji potřete rostlinným olejem.
- Pomocí naběračky nalijte těsto na pánev. Lívance můžete udělat libovolně velké nebo malé.
- Lívance nechte 2-3 minuty smažit z jedné strany, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bubliny.
- Lívance otočte a nechte ji smažit další minutu nebo dokud nezíská zlatohnědou barvu.
- Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
Domácí kynuté lívance jsou připraveny k podávání. Poprašte je moučkovým cukrem a přidejte oblíbenou polevu, například džem, čerstvé ovoce nebo šlehačku. Můžete si je také vychutnat jen tak. Tyto lívance se nejlépe podávají čerstvé a teplé, ale můžete je také ohřát v troubě nebo mikrovlnné troubě.
TIP: Vyzkoušejte další recepty na lívance a palačinky, např. palačinky z polohrubé mouky, hrníčkové palačinky, lívance s ovesnými vločkami, banánové lívance, francouzské palačinky nebo americké palačinky.