Zmrzlinový průvodce: Kam v Praze na zmrzlinu?

Česko čeká horký víkend. Protože městský člověk se nejlépe cítí v parku na dece a něčím dobrým v ruce levé a něčím výborným v ruce pravé, zde je průvodce po těch nejlepších pražských zmrzlinách, a že se jich v posledních dvou letech opravdu urodilo.

PURO GELATO, Na Hrobci 1

Zmrzlina, tedy pardon gelato, na velmi strategickém místě – přímo u Náplavky, vedle restaurace i skvělé vinárny. Snad tu ještě obsluhuje milý starší pán z Itálie, který gelato dlabe do kornoutku bohatými porcemi a s ladným úsměvem čeká, až si zákazník vybere, i když objednávku změní ještě třikrát.

Puro má příjemný interiér, ve kterém je sladěno vše: od proužků na výloze až po ubrousky, kterými si místní zmrzlináři omotávají čela. A pořádná zmrzlina bude konečně i v centru. Puro otevírá novou pobočku jen pár kroků od metra Staroměstská!

www.purogelato.cz

ZMRZLINÁŘ, Slezská 15

Nejnovější přírůstek mezi kopečkovou zmrzlinou, který sází na minimalismus, ať už mluvíme o zařízení provozovny, instagramovém účtu nebo porci zmrzliny. Ale ta chuť!

Vyzkoušet lze tradiční příchutě (mňam čokoládová, mňam karamelová), anebo si zaexperimentovat a poručit si skořicovou. Nečím výjimečným je údajně maková zmrzlina. A šušká se i o bezlepkových kornoutcích.

Ale bacha na peněženku! Až vám podají vaší vysněnou zmrzlinovou skládačku ve vychlazené skleněné mističce, už budete plánovat, čím ji naplníte podruhé.

www.zmrzlinar.cz

ANGELATO, Rytířská 27 a Újezd 24

Vůbec první pražská vlaštovka mezi zmrzlinami, kde mají systém prodeje na porce, tzn. 1 porce = 1 příchuť, 2 porce = 2 příchutě. To mnoho zákazníků odrazuje. A někteří kladně nehodnotí ani chuť.

Obsluha na Újezdě je mnohem příjemnější, ale místo přeslazeného slaného karamelu je lepší raději ochutnat jejich měsíční speciály – rýžovou, pomeranč s ibiškem nebo avokádovou s kokosem.

TIP: Jak na domácí avokádovou zmrzlinu?

www.angelato.eu

PARLOR, Křižíkova 37

Karlínští se mají opět čím chlubit – tentokrát zmrzlinovými sendviči, které nazývají něžně „parlorky“. Domácí zmrzlinu spolu s topingem podávají mezi dvěma americkými sušenkami cookies. Prý zmrzlinový hit letošního léta.

www.facebook.com/parlorcafe

IF CAFÉ, Belgická 30 a Tylovo náměstí 2

Cukrárna Ivety Fabešová, která samozřejmě nezapomněla ani na kopečkovou zmrzlinu a umístila ji do venkovního stánku před podnikem. Kromě kelímku plného vynikajících příchutí lze ochutnat i mignon – jeden kopeček na klacku s polevou a posypem.

www.ivetafabesova.cz