Vyvážená snídaně bez éček

Není tajemstvím, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Ne nadarmo existuje rčení: snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli. Takto úplně by se s jídelníčkem nakládat nemělo, ale na snídani by se nemělo zapomínat nikdy. Jak si připravit vyváženou snídani bez éček?

Existují různé poučky, kolik by člověk měl za den sníst sacharidů, kolik tuků a bílkovin, že v jídelníčku nesmí chybět ovoce a zelenina, že jsou důležité vitamíny i vláknina. Nejlepší je řídit se zdravým selským rozumem a poslouchat, co říká tělo.

Zásady vyvážené snídaně

  • Snídaně je zdrojem energie a startem dne. Proto v ní nesmí chybět kvalitní sacharidy (celozrnné pečivo, ovesné vločky).
  • Součástí snídaně by měly být i bílkoviny – například mléčný výrobek nebo libová šunka s vysokým obsahem masa.
  • Důležité je doplnit tekutiny. Kromě kávy (nebo ještě lépe bílé kávy či bylinkového čaje) by na stole po ránu neměla chybět sklenice vody pro doplnění tekutin.
  • Zapomínat by se nemělo ani na ovoce a zeleninu.

Sladká zdravá snídaně – ovesné vločky a domácí müsli

Na pánvi nasucho osmahněte dvě hrsti ovesných vloček (můžete si připravit večer), vložte je do misky, přidejte ovoce (sezónní čerstvé nebo sušené v zimě), trochu oříšků a zalijte plnotučným mlékem nebo přidejte lžíci kysané smetany. K pití si připravte bylinkový čaj nebo bílou kávu z melty.

Výhody této snídaně: Doma připravené müsli není tak sladké jako to koupené v obchodě. Navíc je mnohem levnější a připravené z kvalitních surovin. Tato snídaně je bohatá na vlákninu.

Obměna: Místo vloček si lze připravte jinou sladkou snídani – do kysané smetany je možné přidat hrst čerstvého nebo mraženého ovoce, popř. domácí zavařeniny. Přikusujte celozrnné pečivo.

Slaná zdravá snídaně – celozrnné pečivo a sýr

Dva plátky celozrnného chleba potřete lučinou, posypte nasekanou pažitkou nebo jinou čerstvou bylinkou. Rajče nebo papriku nakrájejte na plátky a položte na chleba. K pití si připravte čaj nebo bílou kávu.

Výhody této snídaně: Celozrnný chleba, lučina i zelenina jsou bohaté na vlákninu a navíc zasytí, takže vydržíte až do svačiny, kdy člověk zakousne třeba jablko. Příprava této snídaně je rychlá a chleby se dají zabalit i do práce, pokud snídáte tam.

Obměna: Místo lučiny je možné na chleba položit plátky kvalitní šunky s vysokých obsahem masa, uvařit si vajíčko nebo sníst sýr cottage.