Novináři by zpívat neměli

Tak nevím, jestli to redaktor magazínu Dnes Tomáš Poláček myslí vážně, nebo jestli je to jen nějaká recese. Pokud to opravdu je jenom fór, pak zcela jistě nemám smysl pro humor. Já v tom totiž žádný fór nejsem schopná najít.

Jde o písničku Hitmejkeři sváteční. Podle článku na iDnes.cz vznikla proto, že Poláček si potřebuje přivydělat na vánoční dárky, a tak se rozhodl složit skladbu „s hitovými ambicemi“ a vydělat na ní milión.

Velmi odvážné. Skladba vznikala čtrnáct hodin a podle toho vypadá. Hudba: nic neříkající odrhovačka s kytarou, do které občas zazní nějaká ta rolnička nebo xylofon. Aby to bylo jako že vánoční. Text: naprosto zoufalý. Splácat dohromady odkazy na různé vánoční hitovky není vůbec blbý nápad. Mohlo to být skvělé. Jenže se z toho povedlo vytvořit dokonalou frašku. Už první věty mě vážně vyděsily:

Tahle píseň se rodiilááááá v ohromných bolestech tak jako ty, 

s pláčem a křikem nám přináší zázraků miliony…. Refrén je podobně nápaditý:

Teď jsme tu my, 

noste dary, 
přes koruny po dolary. 

Když se k tomu přidají ještě rýmy typu purpura za bůra, gloria z rádia a jiné nápaditosti, naskakují mi pupínky na obličeji.

Zpěv: strašný. Marně přemýšlím, jestli jsem slyšela někdy něco horšího. Myslím, že ne. Tomáš Poláček by měl zpívat pouze v sebeobraně a to ještě jen v případě, že se mu podaří získat na svůj zpěv zbrojní pas.

No a klip? Tak ten to totálně dorazil. První část se odehrává ve studiu. Přestože je Poláček v záběru často a neustále otevírá pusu, zpěv a hudba jsou úplně mimo. Ani ve chvíli, kdy před kamerou ťuká do xylofonu, žádný xylofon není slyšet. Pak najednou sedí v kočáru se spícím dítětem, nejspíš dcerkou, v náruči. Vzápětí se přesouvá do Pařížské ulice, ve které se svým potomkem okukuje výlohy.

Později se spolu vydají do jednoho z obchodů, chvíli si prohlížejí vystavené zboží a pak jsou najednou zase zpátky u kočáru, do kterého Poláček nastupuje se znaveným dítkem a vzápětí z něj zas vystupuje. Nebohou dcerku přitom několikrát drží tak blbě, že jí vykasá bundičku na zádech. Snad pro ni natáčení neskončilo zánětem ledvin…

Shrnuto a podtrženo: Pokud je to recese, pak mi asi něco uniklo. Mám za to, že recese by měla bavit, měla by být vtipná. Když vidím tohle, chce se mi spíš plakat. Ale jestli je to myšleno vážně, myslím, že ten milión Poláček brzy vydělá. Určitě se najde nějaký mecenáš, který mu ho věnuje, aby už proboha nikdy nic dalšího nenazpíval. Novináři by prostě neměli zpívat.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang