Co by nemělo chybět v jarním jídelníčku?
Po zimě je vhodné stávající jídelníček odlehčit, aby se tělo znovu nabylo potřebnou sílou a energií. Chybět by tak rozhodně neměly pokrmy obsahující v prvé řadě ovoce, zeleninu a bylinky. Zvýšený přísun vitaminů sníží obávanou jarní únavu a podpoří oslabenou lidskou imunitu.
Jak bojovat proti jarní únavě
Zatímco příroda všude kolem nás se probouzí k životu, lidské tělo je po dlouhých, chladných měsících vyčerpané. Spousta jedinců se tak setkává s jarní únavou, která negativně ovlivňuje celodenní výkon. Oslabenému organismu je tak nutné poskytnout dostatek vitaminů a zvolit odlehčenou stravu. Nesmí se zapomenout ani na přísun minerálních látek. Vhodně zvolená strava v doplnění s pobytem na čerstvém vzduchu a pěší turistikou je tím nejúčinnějším bojovníkem proti jarním únavám.
Základem jídelníčku jsou vitaminy
Zelenina se skvěle postará o přílohu k lehce stravitelnému masu, jako je krůti či kuřecí, ale stejně tak může být využita pro uvaření hlavního chodu. Obzvlášť na jaře výživoví odborníci doporučují krémové polévky z hrachu, ředkve nebo špenátu. Právě ty jsou bohaté na vitaminy, obzvlášť skupiny B, a potřebné minerály. Kvalitní zeleninu vypěstovanou na území České republiky najdou zákazníci například v prodejnách supermarketu Albert. V letáku Albert jsou navíc často k dostání akční nabídky vztahující se mimo jiné i na zeleninový sortiment.
Stejně důležitou úlohu jako zelenina plní i ovoce. Konzumace ovoce je vhodná v dopoledních hodinách, protože plody obsahují kromě vitaminů a dalších prospěšných látek i spoustu cukrů. Skvělou energetickou bombu představují čerstvé šťávy nebo smoothies. Pro zlepšení chuti i konzistence doporučujeme do smoothies přilít Alpro kokosové mléko. Za výhodné ceny je příležitostně Alpro kokosové mléko v letáku supermarketu Albert. Výhodou rostlinných mlék je bez pochyb fakt, že je mohou bezproblémově konzumovat i vegani nebo jedinci s intolerancí laktózy.
Další vhodné potraviny
Ideální jarní jídelníček by měl obsahovat i luštěniny, které jsou významným zdrojem bílkovin, právě ty jsou mimo jiné zdrojem potřebné energie. Pro zlepšení chuti jídla se místo soli doporučuje zvolit bylinky, které právě začínají růst. Jedná se například o bazalku, pažitku nebo petrželku. Kromě toho, že se postarají o lepší chuť pokrmů, se jedná i o přírodní léčitele, které například podpoří detoxikaci organismu.
V neposlední řadě je důležitý pravidelný pitný režim, o který se nejlépe postará voda doplněná plátkem citronu a ochucená například lístky máty.