Tipy, jak nezapomínat léky

Pravidelné užívání léků je zásadní pro to, aby byl diabetes dobře léčen. Udržování hladiny cukru v normálních hodnotách po co nejdelší část dne chrání tělo před vznikem pozdějších komplikací na srdci, cévách, ledvinách, nervech a očích.

Ruku na srdce: užívat léky každý den přesně podle doporučení lékaře není vždy jednoduché, člověk někdy zkrátka zapomene, někdy není vůbec čas a někdy se necítí tak dobře, že se léky zkrátka brát nechce a chce si aspoň na chvíli vychutnat pocit, že léky nepotřebuje.

Někdo zase svádí boj s plnou hrstí tabletek na různé neduhy, které se během života nashromáždily, takže se v tom někdy nevyzná a lék na cukr nevezme. Mezi pacienty jsou i tací, kteří lékům nebo svému lékaři zkrátka nevěří. Přesto je pravidelné užívání léků spolu s dodržováním správné životosprávy to nejlepší, co může člověk pro sebe udělat, pokud již nějaké onemocnění má.

Studie a průzkumy ukazují, že až 50 % pacientů neužívá své léky správně, zapomíná nebo úmyslně vynechává dávky. Na ukázněnost v braní léků má vliv délka a povaha choroby – člověk má tendenci nebrat léky u chronických nemocí a nemocí, které nebolí – tedy například cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol v krvi a podobně.

Vliv má i případný výskyt nežádoucích účinků léčby (např. ospalost, nevolnost) nebo jen samotné obavy, že by se nežádoucí účinky mohly dostavit. Nemálo pacientů odrazuje vyšší počet užívaných léků nebo způsob a frekvence podávání (pilulka versus injekce, jednou denně versus víckrát denně). Možná třetina pacientů v průzkumech také přiznává, že nezná názvy všech svých léků a neví, k čemu slouží a jak pracují. 

Znát názvy svých léků, předepsané dávkování a způsob užívání je přitom velice důležité – proto, aby člověk neužíval nižší než předepsané, a tedy málo účinné dávky, nebo naopak vyšší, které by mohly způsobit nežádoucí účinky. 

Mít přehled o lécích se vyplatí i v případě, že člověk navštěvuje více lékařů současně, například praktika, internistu, diabetologa, odborníka na ledviny – může tak lékaři pomoct předejít tomu, aby předepsal lék, který už předepsal někdo jiný. 

Znalost principu účinku léku pomůže pochopit, jak lék v těle pracuje a člověk tak bude léčbě více důvěřovat. Dodržování způsobu užití léku je zase klíčové pro to, aby lék správně fungoval – pokud má člověk lék užít po jídle, nebrat jej nalačno a dodržovat také co nejvíce předepsané denní doby užití. 

Zásady pro správné užívání léků

  • Ptát se, ptát se, ptát se – lékaře, sestry, lékárníka. Správně informovaní pacienti mohou ze své léčby získat maximum.
  • Pokud něčemu nerozumíte, nebo máte sklony zapomínat, vezměte s sebou na kontrolu někoho z rodiny, kdo s vámi žije v domácnosti a kdo bude moct poradit, připomenout, pomoci. 
  • Pamatujte si nebo si přehledně napište, které léky užíváte (název) a na co (cukrovka, tlak, cholesterol), jak v jaké dávce a kdy (např. 1 tableta 3 mg ráno po snídani).
  • Seznam léků, které berete a v jaké dávce, s sebou raději stále noste. 
  • Pokud máte o vaší léčbě jakékoli pochybnosti nebo se vyskytnou příznaky, které se vám nezdají, mluvte o tom při nejbližší kontrole se svým lékařem.
  • Máte-li na lékaře více otázek, napište si je, ať je při kontrole nezapomenete položit.
  • Pokud se vám změnily denní návyky a užívání léků vám to komplikuje, domluvte se s lékařem, jak léčbu upravit nebo změnit, aby vás co nejméně omezovala. V naprosté většině případů to lze.
  • Vytvořte si denní rutinu – lék každý den ve stejnou dobu, abyste si na to zvykli. Spojte užívání léků s denní aktivitou – např. lék užívaný ráno nalačno si můžete položit k zubnímu kartáčku apod., mějte poblíž také sklenici vody.
  • Seznam léků si můžete nalepit na lednici, abyste ji měli na očích.
  • Používejte denní či týdenní krabičky, kam si léky můžete předem připravit na každý den či části dne, seženete je v lékárně.
  • Nastavte si upomínky do mobilního telefonu (zvukový signál v určitý čas vám užití léku připomene).

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang