Fenomén kratom: Co byste o něm měli vědět?

Pokud sledujete současné dění, nemohl vaší pozornosti utéct pojem kratom a diskuze, které se o něm vedou. Co je tento prášek zač a jak na něj pohlíží legislativa v Česku i ve světě? Ať už si ho plánujete koupit nebo ne, určitě se o něm vyplatí vědět pár zásadních věcí.

Původ kratomu

Kratom se prodává ve formě prášku, který vzniká z rozemletých listů stromu Mitragyna Speciosa rostoucího v jihovýchodní Asii. Existují i jiné odrudy stromu Mitragyna, ze které lze kratom získávat, odrůda Speciosa však výrazně převažuje. Dostupné druhy prášku se neliší v tom, že se listy sbíraly z různých stromů, ale obdobím sběru a následným zpracováním.

Nejčastěji se na trhu setkáte s označením podle barev. Existuje například červený kratom, ale také bílý, zelený, žlutý či hnědý. Tyto varianty se liší podílem alkaloidů, kterých může být v listech až 40 různých druhů. To má vliv také na vlastnosti a působení jednotlivých prášků na lidský organismus.

Jak na něj pohlíží Česká legislativa?

Právě kvůli výše zmiňovaným látkám, které kratom obsahuje, je v mnoha zemích konzumace kratomu zakázaná.

V České republice má zvláštní postavení. Oficiálně není zařazen mezi návykové látky, na první pohled by se tedy mohlo zdát, že je u nás plně povolen. Není tomu tak. Můžete jej prodávat i nakupovat, nesmíte jej ale konzumovat. Dle naší legislativy totiž není považován za potravinu ani doplněk stravy. Pokud si ho tedy chcete koupit, tak jen jako sběratelský předmět.

Situace v jednotlivých zemích se ale liší a hlavně se často mění. Kratom se totiž do Evropy a světa dostal z jihovýchodní Asie poměrně nedávno, takže pohled na něj není jednotný. V některých zemích jej můžete zakoupit na lékařský předpis, v jiných se nesmí prodávat ani kupovat. A pak existují takové, kde jej naopak můžete i konzumovat.

Ve kterých zemích ho můžete legálně vyzkoušet?

Pokud si kratom zakoupíte, tak se jistě nabízí otázka, zda si můžete vzít svůj kratom do letadla a cestovat s ním. Zde neexistuje jednotná odpověď, vždy si musíte nastudovat současnou situaci v zemích, mezi kterými ho chcete převážet.

Nikoho asi nepřekvapí, že země, odkud kratom pochází, proti němu žádnou přísnou legislativu nemají. Pokud se tedy chystáte do Asie, máte velkou šanci se k němu legálně dostat.

Z našich bližších sousedů vás svou benevolencí potěší Holandsko. V této zemi, která je známá také legální konzumací marihuany, můžete s kratomem obchodovat a také jej konzumovat. Další evropské země, kde je kratom plně legální, jsou například Albánie a Řecko. Pokud byste měli předpis od lékaře, pak jej můžete konzumovat také ve Finsku, Dánsku a Norsku.

Zdroj foto: Unsplash

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang