Rekonstrukce svépomocí se vyplatí! Proč tomu tak je a kde můžete ušetřit?

Ne nadarmo se říká, že řemeslo má zlaté dno – ve stavebnictví se točí neskutečné množství peněz. V současné době je akutní nedostatek řemeslníků, a proto je jejich práce téměř vyvažována zlatem. Celková cena služby často odpovídá trojnásobku ceny materiálu, ale může se vyšplhat i výš. 

Jestli vás tedy v nejbližší době čeká rekonstrukce, vyplatí se zvážit, zda si objednat profesionální služby nebo se do práce pustit takzvaně svépomocí. Můžete totiž výrazně ušetřit – jak na to?

Nářadí si nemusíte kupovat

Většina mužů sice touží po vlastním nářadí, je však třeba rozlišovat mezi tím, co skutečně potřebujete mít doma, a co naopak využijete jen v rámci rekonstrukce. Pořizování vlastních stavebních strojů je nejen nákladné, nýbrž často i zcela zbytečné – a proto se bude hodit půjčovna stavebních strojů, která nabízí i elektrické nářadí.

Můžete si snadno na pár dní vypůjčit stavební stroje, které právě potřebujete, a posléze je zase vrátit. Z toho pak plyne řada výhod. Jednak nemusíte investovat do techniky, kterou později nevyužijete, zároveň ale stroje nemusíte nikde skladovat ani se o ně starat

Pokud navíc narazíte na dobře vybavenou půjčovnu, jako je třeba Boels, máte vyhráno. V jejich nabídce totiž nenajdete pouze stavební techniku, ale i vysokozdvižné pracovní plošiny, různé druhy nářadí a dokonce i sanitární vybavení nebo buňky pro bydlení na stavbách.

Nenakupujte bez rozmyslu

Prosedět několik hodin u internetu se vám zvlášť u větších rekonstrukcí bezesporu vyplatí. I desetiprocentní úspora je v celkové částce rekonstrukce velmi znát, a proto se nenechte omezovat nabídkou vašeho obvyklého hobbymarketu. Je totiž velký rozdíl, zda kupujete jedno balení sádrokartonu, nebo dvacet

Ceny na internetu bývají zpravidla výhodnější než ceny v kamenných prodejnách, je však potřeba zvážit několik faktorů.

  • Kolik stojí doprava? Zvažte celkové náklady. Pokud si musíte pro materiál přijet, započítejte nejen cenu pohonných hmot, ale i vašeho času.
  • Vyplatí se mi vzít víc kusů za nižší cenu? Mnoho e-shopů se stavebninami poskytuje cenové zvýhodnění při odběru celé palety zboží. Pokud však tolik materiálu nespotřebujete, je dobré si spočítat, zda se vám vyplatí vzít víc kusů, nebo se držet původního množství i za vyšší cenu.
  • Co když se přepočítám? Je obchod schopný a ochotný dodat vám chybějící kusy nebo případně vzít zpět to, co koupíte navíc? Většina hobbymarketů tuto „službu“ totiž poskytuje, ale není to pravidlem.
  • Jak dlouho budu na zboží čekat? Co naplat, zboží z e-shopu nedostanete ihned a u stavebnin to platí dvojnásob. Proto zvažte, zda si můžete dovolit na své zboží čekat. Jestliže vám totiž má zítra přijít dělník, nedá se nic dělat a pro materiál si budete muset chtě nechtě přijet sami.

Přemýšlejte a plánujte

Rekonstrukce se dá dělat kompletní, nebo částečná. Ani kompletní rekonstrukce však neznamená, že musíte vše kupovat nové. Jestliže máte například v domě nebo bytě krásné dřevěné parkety, vyplatí se je nechat zrenovovat, a poté položit zpátky na místo. Nemusíte tak řešit zcela novou podlahu.

A podobně můžete postupovat i nábytkem – zejména ten dřevěný je pro zrekonstruování jako dělaný. I jiným materiálům však lze vrátit jejich „novotu“. 

Přemýšlejte proto o vaší rekonstrukci komplexně. Nejenže ušetříte životní prostředí, ale zároveň uspoříte i nemalé množství finančních prostředků. A právě z těchto důvodů se rekonstrukce svépomocí může vyplatit, i když může někdy trošku „bolet“.

I když je rekonstrukce hotová, můžou občas vzniknout praskliny v omítce nebo praskliny ve zdi. Ani k jejich odstranění není třeba hned volat odborníka. Opravu prasklin v omítce i menší prasklin ve zdi zvládne člověk svépomocí.

Zdroj obrázku: bulentbaris / Adobe.com

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang