Poradíme, jak vybrat dětský luk

Pokud zvažujete dítku pořídit opravdový luk, ne nějakou dětskou atrapu, tak si pojďme říci podle čeho dětský luk vybírat. U dětských luků už nejde o žádné hračky, je potřeba znát zásady bezpečného zacházení s lukem, aby nikdo ze zúčastněných nepřišel k úhoně.

V kolika letech může dítě s lukostřelbou začít?

Každé dítě je velmi individuální a rozdílné, takže vhodnost lukostřelby musí posoudit rodič, případně trenér. Nicméně obecně lze říci, že úplně první krůčky s lukem a šípem může dělat už čtyřleté dítě. Pro velmi talentované děti existují i turnaje v lukostřelbě, kde mohou změřit své síly. Těchto soutěží se mohou účastnit děti až od cca jedenácti let.

Podle čeho vybrat dětský luk

Zaměřte se na provedení luku

Máte doma praváka nebo leváka? Pravák natahuje pravou rukou, zaměřuje pravým okem a luk drží v levé ruce. U leváka je tomu naopak. Při koupi si pozorně prostudujte dostupné informace o provedení, abyste zvolili správně. Každý luk je totiž jinak uzpůsobený. Existují ale i univerzální typy luků pro praváky i leváky. 

Tip: Dětské luky, ale také luky pro zkušené lučištníky pořídíte třeba v e-shopu Outfit4Events, kde vám s výběrem nejen luků poradí.

Berte v potaz napínací sílu luku

Napínací síly vyjadřuje úsilí, které musíte vynaložit při natahování tětivy. Měří se v librách (1 lb = 0,454 kg). Připravili jsme tabulku s jejíž pomocí se zorientujete v hodnotách rozsahu u dětských luků.

Orientační napínací síla luku dle věku dítěte:

Věk dítěteNapínací síla
4–7 let5–10 lbs
7–10 let10–20 lbs
11–14 let15–30 lbs

Dejte pozor také na délku luku, tu změříte od jednoho konce ke druhému, změřte i napínací délku. Tu jednoduše zjistíte s pomocí metru. Jeden konec metru přiložte k bradě a druhý konec natáhněte. Výsledný rozměr určí napínací délku. Oba rozměry se udávají v palcích (1 palec = 2,54 cm). Čím je dítě vyšší, tím větší luk potřebuje. Obecně můžeme říci, že pro děti do 14 let vybírejte luky do délky cca 64 palců a nátah do délky cca 25 palců.

Dejte přednost odolnějším materiálům

Vybírejte spíš luky vyrobené z odolnějších materiálů jako je ratan či umělá hmota vyztužená karbonem nebo skelným vláknem, aby déle vydržely. Motorika dětí se postupně vyvíjí a časem se zlepší. V začátcích ale může docházet k častějšímu poškození luku. Podstatné je malého lukostřelce neodradit.

Myslete i na šípy 

V začátcích počítejte s vyšší spotřebou šípů, protože začínající lukostřelci je častěji ztratí nebo poškodí. Klidně pořiďte levnější šípy. S časem se děti propracují ke kvalitnějším a dražším šípům. Velikost šípu volte podle délky nátahu luku. Existuje pravidlo, že ideální délka šípu je lehce delší než délka nátahu.

Co když dětský luk nestačí

Pokud vašemu dítku už nestačí dětský luk a lukostřelba ho baví a chtělo by se střelbou pokračovat, tak můžete volit mezi kladkovými nebo sportovními luky pro začátečníky. Ovládání těchto luků zvládnou i děti se základními zkušenostmi s lukostřelbou.

Sportovní luky

Sportovní luky mají pevný střed a dvě vrhací ramena, jejichž konce směřují dopředu tak, že tětiva k nim v napnutém stavu přiléhá. S tímto lukem mohou děti mířit i za pomocí zaměřovače nebo instinktivně.

Kladkové luky

Kladkový luk  je pojmenovaný podle dvou kladek ukotvených na jeho koncích. Kladkové luky umožňují zpřevodování napínací síly, proto jsou nejlepší začínající lukostřelce, kteří nemusí při napínání tolik namáhat svaly.

Bezpečné zacházení s lukem

  • Nikdy nemiřte na člověka či zvíře ani ze srandy!
  • Luk se používá jen ke střelbě k ničemu jinému.
  • Před střelbou luk vždy pozorně zkontrolujte. S poškozeným lukem nestřílejte.
  • Dbejte na bezpečnost dostřeliště, abyste neohrozili zdraví osob a zvířat, nebo jiný majetek.
  • Nikdy se nevrtejte v konstrukci luku ani do něj nijak jinak nezasahujte.
  • Střílejte pouze s šípy doporučené délky.

Zdroj fotek: unsplash.com

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang