Josta je hitem léta: Recepty nejen na zavařování

Vedle rybízu nám roste velký keř. Zrovna na něm dozrály větší modročerné bobule, které mají sladkokyselou chuť a jsou plné vitamínu C. Z josty je možné připravit výbornou zavařeninu, ale prozradíme vám i další recepty z tohoto úžasného ovoce.

Když jsme o víkendu grilovali, použila jsem jostu do oblíbeného letního piškotového dezertu. „Máte kanadské borůvky?“ zeptala se kamarádka. „Ne, to je josta,“ usmála jsem se. A řekla si, že bude fajn představit toto možná poněkud opomíjené ovoce.

Josta původem z NDR

Josta je křížené ovoce, které není zase tak staré. Je mu třicet šest let – přesně před takovou dobou spatřily plody světlo světa dnes už bývalé Německé demokratické republice. Konkrétně jde o křížence černého rybízu a angreštu.

Z každého ovoce má josta něco – bobule se velikostí podobají angreštu a mají dole i podobnou šťopičku. Barva je černomodrá a ovoce má sladkokyselou, velmi příjemnou chuť. Pokud nemusíte rybíz, protože je na vás moc kyselý, je právě josta vítanou alternativou.

Recepty: Aneb co s jostou?

Když zalévám zeleninové záhony, procházím kolem keře s jostou – baví mě jen tak uzobávat drobné plody plné vitamínu C, které jsou ještě troch rozpálené odpoledním sluncem. Josta najde v kuchyni mnoho užitku – stejně jako maliny nebo jahody ji můžete jen tak rozmačkat s cukrem a zalít kysanou smetnou. Nebo ovoce přidat na palačinky, do jogurtu, müsli…

Bublanina s jostou

Bublanina je oblíbený letní dezert – už jste ji možná letos pekli s jahodami nebo malinami. Zkuste nyní jostu!

  • Potřebovat budete: Hrnek cukru krystal, dva hrnky polohrubé mouky, hrnek mléka, dvě vejce, prášek do pečiva, 12 dkg másla, hrnek a půl josty.
  • Postup: Z mouky, cukru a másla připravte drobenku a jeden hrnek si schovejte stranou. Do směsi přidejte vejce, mléko a prášek do pečiva a připravte hladké těsto. Plech vymažte máslem, vlijte těsto a posypte jostou. Navrch přidejte drobenku. Pečte při cca 180°.

Listový salát s jostou

Jostu je možné kombinovat i se zeleninou! Jestliže chystáte rodinnou oslavu nebo grilování, překvapte své hosty netradičním salátem.

  • Potřebovat budete: Mix listových salátů (ledový salát, mangold, rukola..), hrst oříšků, hrnek josty, kuřecí nebo krůtí maso, pepř, sůl, olivový olej. Na zálivku ocet, cukr a vodu.
  • Postup: Nejprve si drůbeží maso nakrájejte na nudličky, posolte, opepřete a orestujte na pánvi. Do mísy dejte mix listových salátů a zalijte sladkokyselou zálivkou z cukru a octa (cca 5 lžic cukru a lžíce octa, voda). Promíchejte, aby se zálivka dostala na každý list. Přidejte oříšky a jostu – znovu promíchejte. Navrch salátu přidejte grilované maso.

Zavařenina (marmeláda) z josty

Josta je výborným ovocem pro přípravu zavařeniny. Kombinovat ji můžete i s jiným ovocem. Například minulý rok jsme připravovali výtečnou rybízovo-jostovou zavařeninu a chystáme se na ni i letos. Výhodou je, že rybíz obsahuje pektin, takže si vystačíte skutečně jen s ovocem a cukrem a nemusíte zahušťovat. Zavařenina je skvělá na chléb nebo na drobné čajové (např. linecké) pečivo.

Tip: Ze zavařeniny dekorace – jak na to?

  • Potřebovat budete: 1 kg ovoce (josta a rybíz), asi 0,5 kg cukru (použít můžete i třtinový – cukr přidávejte podle kyselosti ovoce a požadované chuti zavařeniny).
  • Postup 1: Ovoce odšťavněte v odšťavňovači (nemusíte tak zbavovat šťopek…). Šťávu vařte s cukrem, až bude houstnout, vyzkoušejte kápnutím na talířek, zda již tuhne. Zavařeninu nalijte do vymytých a čistých sklenic. Uzavřete, otočte dnem dolů a nechte vychladnout.
  • Postup 2: Když nemáte odšťavňovač, ovoce zbavte stopek, lístků apod., vložte do hrnce a vařte s cukrem (samo pustí šťávu). Postup je poté stejný jako v předchozím případě.

Štítky: bublanina, josta, recept, salát, zavařenina