Co upéct sladkého? 3 recepty na nejoblíbenější klasické moučníky

boruvkovy-kolac

Co upéct dobrého na slavnostní událost nebo jen tak pro radost? Třeba jeden z moučníků, které zná úplně každý – krtkův dort na plech, svatební koláčky nebo kynutý borůvkový koláč. Jak na to?

Někdy se namísto experimentování a vymýšlení nových receptů vyplatí vsadit na klasiku. V případě níže zmíněných moučníků to platí dvojnásob.

1. Recept na krtkův dort na plech

Recept na krtkův dort je bezesporu dobře známý a velmi oblíbený, alespoň pokud jde o jeho klasickou verzi. Méně známý je recept na krtkův dort na plech, který je na přípravu možná ještě jednodušší, zvláště pokud se do něj plánuje pustit někdo, kdo v kuchyni není dvakrát zručný. Místo krtiny se upečou krtkovy řezy, které stačí nakrájet.

Ingredience na korpus:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • tuk + hrubá mouka (popř. mleté ořechy nebo piškoty) na vysypání plechu

Ingredience na náplň:

  • 350 g mascarpone
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml zakysané smetany
  • 4 banány
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g hořké čokolády

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 160 °C. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny postupně ručním mixérem zašleháme olej a mléko. Mouku, prášek do pečiva a kakao smícháme zvlášť. Sypkou směs po částech přidáme ke žloutkům a ručně (tzn. již ne za použití mixéru) promícháme. Nakonec opatrně vmícháme také sníh.

Dno plechu standardní velikosti si vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem (nebo jiným tukem) a vysypeme hrubou moukou (popř. mletými piškoty nebo ořechy). Pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut, průběžně stav korpusu kontrolujeme pomocí špejle.

Hotový korpus necháme vychladnout a poté ho v polovině podélně rozřízneme. Řez určitě nemusí být dokonalý. Přece jen se jedná o krtinu na plechu, a ta bývá perfektní jen málokdy. Horní odříznutou část pomocí prstů rozdrobíme do misky a poté ji použijeme na finální posyp.

Nyní je na řadě příprava náplně. Čokoládu dáme na chvíli do mrazáku a poté ji nahrubo nastrouháme. Mascarpone, obě smetany a oba cukry smícháme v misce a šleháme, dokud nezískáme hustou směs. Poté do ní vmícháme nastrouhanou čokoládu.

Banány podélně rozkrojíme a položíme je na korpus. Poté na ně rozprostřeme krém, který na závěr posypeme rozdrobenou částí korpusu. Hotový krtkův dort na plech dáme na pár hodin, ideálně však na celou noc do lednice, aby se všechny chutě dokonale propojily.

2. Recept na svatební koláčky (šátečky)

Recept na svatební koláčky přijde vhod hlavně při pečení na nadcházející svatební hostinu. Určitě to však neznamená, že by se malinké kynuté koláčky, známé jako svatební, nedaly upéct například jako víkendový moučník. Jsou vynikající a mohou obsahovat různé druhy náplní, proto si na nich ochutná v podstatě úplně každý.

Ingredience na těsto:

  • 30 g droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli

Ingredience na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Ingredience na makovou náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • strouhané piškoty podle potřeby (na zahuštění)

Ingredience na povidlovou náplň:

  • 400 g povidel
  • 4 lžíce rumu
  • špetka mletého badyánu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • strouhaný perník podle potřeby (na zahuštění)

Na dokončení:

  • 150 g másla
  • 5 lžic rumu
  • moučkový cukr

Postup přípravy:

Nejlepší je začít náplněmi, aby se stačily odležet a vychladit. Bez problému je lze připravit i den předem. Rovněž je potřeba předem vyndat máslo z lednice, aby změklo.

Tvarohová náplň: Všechny ingredience smícháme a ručním mixérem vyšleháme dohladka.

Maková náplň: Mléko svaříme s cukrem, rumem a skořicí. Přisypeme mák a necháme chvilku vařit. Na závěr náplň dochutíme citronovou šťávou a pokud je příliš tekutá, přidáme strouhané piškoty dle potřeby.

Povidlová náplň: Smícháme povidla, rum, cukr a badyán a podle potřeby přidáme strouhaný perník.

Poté je na načase připravit kynuté těsto. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech standardní velikosti vymažeme máslem.

Do dostatečně velké mísy rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a počkáme 2 minuty. Přilijeme vlažné mléko a vše společně rozmícháme. Nakonec přidáme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto.

Pomoučíme si vál a těsto na něm rozválíme na plát silný cca 5 mm. Poté ho nakrájíme na čtverečky cca 4×4 cm. Doprostřed každého čtverečku dáme libovolnou náplň a nakonec čtvereček zabalíme jako šáteček. Rohy se k sobě musí pořádně přitisknout, aby se v troubě neodlepily.

Připravené koláčky dáme na plech a pečeme asi 15 minut dorůžova. Hotové koláčky necháme pár minut vychladnout a poté je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Na závěr je posypeme moučkovým cukrem.

3. Recept na borůvkový koláč s drobenkou

Nekynutý borůvkový koláč s drobenkou je neuvěřitelně jednoduchá a přitom výtečná záležitost. Bez problému ho zvládnou i ti, kteří s pečením zatím nemají zkušenosti.

Ingredience na koláč:

  • 4 vejce
  • 2 hrnky borůvek
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky (+ na vysypání plechu)
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 ml oleje (+ na vymazání plechu)

Ingredience na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g polohrubé nebo hrubé mouky

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce utřeme s oba cukry. Přidáme tvaroh a postupně také mléko, olej a mouku s práškem do pečiva. Nejlepší je vzít si na pomoc ruční mixér, se kterým lze takřka bez námahy vytvořit hladké těsto.

Dno plechu vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme olejem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a posypeme ho borůvkami a nakonec také drobenkou, kterou připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí.

Borůvkový koláč pečeme cca 35 až 45 minut, přičemž jeho stav průběžně kontrolujeme pomocí špejle. Jakmile na ní nezůstávají drobečky, je hotovo.