Co upéct sladkého? Nejlepší moučníky na plech – recepty

Co upéct dobrého na slavnostní událost nebo jen tak pro radost? Třeba jeden z moučníků, které zná úplně každý – krtkův dort na plech, svatební koláčky, jednoduché máslové sušenky, kynutý borůvkový koláč nebo koblihy. Pokud chcete zapůsobit na vaši návštěvu či přátele připravte jiný netradiční moučníky na plech nebo koláče, které jen tak neochutnají.

Někdy se namísto experimentování a vymýšlení nových receptů vyplatí vsadit na klasiku. Už si nemusíte pokládat otázky jako Co upéct na víkend?, jak upéct super rychlý dezert nebo Co upéct sladkého, zde máme pro Vás řešení.

Recept na lehký dezert – krtkův dort na plech

Recept na krtkův dort je bezesporu dobře známý a velmi oblíbený, alespoň pokud jde o jeho klasickou verzi. Méně známý je recept na krtkův dort na plech, který je na přípravu možná ještě jednodušší, zvláště pokud se do něj plánuje pustit někdo, kdo v kuchyni není dvakrát zručný. Místo krtiny se upečou krtkovy řezy, které stačí nakrájet.

Ingredience na lehký dezert krtkův dort

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • Tuk + hrubá mouka (popř. mleté ořechy nebo piškoty) na vysypání plechu

Na náplň krtkova dortu

  • 350 g mascarpone
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml zakysané smetany
  • 4 banány
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g hořké čokolády

Postup lehkého dezertu

  1. Troubu předehřejeme na 160 °C.
  2. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny postupně ručním mixérem zašleháme olej a mléko.
  3. Mouku, prášek do pečiva a kakao smícháme zvlášť.
  4. Sypkou směs po částech přidáme ke žloutkům a ručně (tzn. již ne za použití mixéru) promícháme. Nakonec opatrně vmícháme také sníh.
  5. Dno plechu standardní velikosti si vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem (nebo jiným tukem) a vysypeme hrubou moukou (popř. mletými piškoty nebo ořechy).
  6. Pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut, průběžně stav korpusu kontrolujeme pomocí špejle.
  7. Hotový korpus necháme vychladnout a poté ho v polovině podélně rozřízneme.
  8. Řez určitě nemusí být dokonalý. Přece jen se jedná o krtinu na plechu, a ta bývá perfektní jen málokdy. Horní odříznutou část pomocí prstů rozdrobíme do misky a poté ji použijeme na finální posyp.
  9. Nyní je na řadě příprava náplně.
  10. Čokoládu dáme na chvíli do mrazáku a poté ji nahrubo nastrouháme.
  11. Mascarpone, obě smetany a oba cukry smícháme v misce a šleháme, dokud nezískáme hustou směs. Poté do ní vmícháme nastrouhanou čokoládu.
  12. Banány podélně rozkrojíme a položíme je na korpus.
  13. Poté na ně rozprostřeme krém, který na závěr posypeme rozdrobenou částí korpusu.
  14. Hotový krtkův dort na plech dáme na pár hodin, ideálně však na celou noc do lednice, aby se všechny chutě dokonale propojily.

TIP: Pokud nemáte čas na přípravu moučníku v troubě, můžete vyzkoušet rychlou a snadnou buchtu z hrníčku.

Moučníky na plech
K dezertům patří neodmyslitelně čokoláda v kombinaci s ořech nebo ořechovými másly si zaručeně pochutnáte.

Nejlepší moučník na plech – svatební koláčky – recept

Recept na svatební koláčky přijde vhod hlavně při pečení na nadcházející svatební hostinu. Určitě to však neznamená, že by se malinké kynuté koláčky, známé jako svatební, nedaly upéct například jako skořicoví šneci během víkendu.

Jsou vynikající a mohou obsahovat různé druhy náplní, proto si na nich ochutná v podstatě úplně každý.

Ingredience na těsto svatebních koláčků

  • 30 g droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • Špetka soli
  • 150 g másla
  • 5 lžic rumu
  • Moučkový cukr

Na tvarohovou náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Postup moučníku na plech – svatební koláčky

  1. Nejlepší je začít náplní. Všechny ingredience smícháme a ručním mixérem vyšleháme dohladka.
  2. Do dostatečně velké mísy rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a počkáme 2 minuty.
  3. Přilijeme vlažné mléko a vše společně rozmícháme. Nakonec přidáme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto.
  4. Pomoučíme si vál a těsto na něm rozválíme na plát silný cca 5 mm.
  5. Poté ho nakrájíme na čtverečky cca 4×4 cm. Doprostřed každého čtverečku dáme libovolnou náplň a nakonec čtvereček zabalíme jako šáteček.
  6. Rohy se k sobě musí pořádně přitisknout, aby se v troubě neodlepily.
  7. Připravené koláčky dáme na plech a pečeme asi 15 minut dorůžova.
  8. Hotové koláčky necháme pár minut vychladnout a poté je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Na závěr je posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Na plechu si můžete připravit také koláč s arašídovým máslem.

Recept na borůvkový koláč s drobenkou

Nekynutý borůvkový koláč s drobenkou nebo koláč s krémem je neuvěřitelně jednoduchá a přitom výtečná záležitost. Bez problému ho zvládnou i ti, kteří s pečením zatím nemají zkušenosti. Výborným podobným dezertem je i pečený vegan cheesecake s čerstvými borůvkami.

Ingredience na borůvkový koláč s drobenkou

  • 4 vejce
  • 2 hrnky borůvek
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky (+ na vysypání plechu)
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 ml oleje (+ na vymazání plechu)

Recept na drobenku

  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g polohrubé nebo hrubé mouky

Postup na borůvkový koláč s drobenkou

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce utřeme s oba cukry.
  2. Přidáme tvaroh a postupně také mléko, olej a mouku s práškem do pečiva.
  3. Nejlepší je vzít si na pomoc ruční mixér, se kterým lze takřka bez námahy vytvořit hladké těsto.
  4. Dno plechu vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  5. Vlijeme těsto a posypeme ho borůvkami a nakonec také drobenkou, kterou připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí.
  6. Borůvkový koláč pečeme cca 35 až 45 minut, přičemž jeho stav průběžně kontrolujeme pomocí špejle. Jakmile na ní nezůstávají drobečky, je hotovo.

Čokoládo-arašídový moučník na plech – recept

Dokonalá kombinace rozpuštěné čokolády a arašídového těsta, která vás zaručeně zasytí, a to nemusíte použít ani troubu.

Ingredience na čokoládo-arašídový moučník na plech

  • 3/4 hrnku grahamových sušenek
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1/2 hrnku arašídového másla
  • 1 šálek polosladké čokolády ch

Postup čokoládo-arašídového moučníku na plech

  1. V míse smíchejte arašídové sušenky a máslo.
  2. Vmíchejte cukr a arašídové máslo.
  3. Vtlačte do vymazané čtvercové formy.
  4. V mikrovlnné troubě nebo ve dvojitém kotli rozpusťte čokoládové lupínky a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
  5. Rozetřete na vrstvu arašídového másla. Chlaďte 30 minut a nakrájejte na čtverce. Chlaďte, dokud neztuhnou, asi 30 minut. Uchovávejte v chladničce.
Rybízový koláč
Rybízový koláč je lehkým a rychlým dezertem, který oceníte zejména na podzim.

Jednoduchý dezert – rybízový koláč – recept

Koláč plný sezónních bobulí červeného rybízu s křehkou sladkou krustou. Tento recept je veganský, bezlepkový, bez oleje a bez rafinovaného cukru.

Ingredience na rybízový koláč

  • ¾ šálku bílé rýžové mouky
  • ¼ šálku kešu másla
  • ¼ šálku tmavého javorového sirupu
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • ¾ šálku bobulí červeného rybízu (zbavených stonků)
  • 3 lžíce tmavého javorového sirupu
  • 1 lžíce tapiokového škrobu
  • Šťáva z poloviny citronu
  • ½ lžičky skořice

Postup rybízového koláče

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte olejem koláčovou formu.
  2. Všechny ingredience na koláčovou krustu zpracujte v kuchyňském robotu, dokud se nespojí v těsto.
  3. Těsto shromážděte, vytvarujte z něj kouli a lehce ji prohněťte. Toto těsto rozdělte na polovinu a každou polovinu rozválejte do kuličky.
  4. Vezměte jednu z kuliček a rukama ji zploštěte do tvaru disku. Vložte ho do připraveného koláčového talíře, rukama ho přitlačte a vytvarujte do koláčové formy a těstem pokryjte dno a boky talíře. Odložte stranou.
  5. Připravte koláčovou náplň smícháním všech ingrediencí vidličkou v malé misce. Tuto směs přeneste do připraveného koláčového korpusu a uhlaďte ji do rovnoměrné vrstvy.
  6. Zbylou polovinu těsta na koláč vložte mezi dva listy pečicího papíru a rozválejte. Vykrájejte proužky těsta a přikryjte jimi koláč.
  7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut dokud nejsou okraje pěkně zlatavé a náplň nebublá a neztuhne.
  8. Nechte vychladnout na mřížce a pochutnejte si.
Víkendové pečení
Lehoučký dezert ze smetany a jeho je skvělý během horkých letních dnů.

Lehký dezert z jahod – recept

Tuto jahodovou pěnu připravíte z pouhých tří ingrediencí. Základem je pyré, na které navazuje krémová pěna a vzniká tak úžasný, ale jednoduchý letní dezert.

Ingredience na lehký dezert z jahod

  • 400 g jahod
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 ml dvojité smetany

Postup na lehký dezert z jahod

  1. Vyberte čtyři nejhezčí jahody a dejte je stranou na dokončení pěny, ostatní jahody pak oloupejte a nahrubo nakrájejte.
  2. Spolu s cukrem je vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
  3. Vyšlehejte smetanu do tuhých vršků.
  4. Zhruba 4 polévkové lžíce jahodového pyré si nechte v malé misce a zbytek přimíchejte do šlehačky, dokud nezíská rovnoměrný odstín růžové barvy.
  5. Vyhrazené pyré rozdělte do čtyř malých skleniček.
  6. Lžící na ně naneste pěnu a nechte je chladit alespoň 1 hodinu. V chladu vydrží až jeden den.
  7. Těsně před podáváním rozpulte schované jahody a použijte je k ozdobení pěny.
Rychlé moučníky na plech
Klasické brownies jsou skvělým dezertem z jednoho plechu.

Rychlý moučník na plech? Brownies – recept

Nejlepší recept na koláčky. Tyto domácí brownies s křupavými okraji, rozplývavým středem a bohatou čokoládovou chutí zmizí během chvilky stejně jako moučník Panettone.

Ingredience na rychlý moučník na plech

  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2/3 šálku kakaového prášk
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1/2 šálku hořké čokolády
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku řepkového oleje nebo extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1/2 lžičky vanilky

Postup přípravy rychlého moučníku na plechu

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Misku na pečení lehce postříkejte sprejem na pečení a vyložte pečicím papírem.
  2. Ve středně velké míse smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, moučkový cukr, čokoládové lupínky a sůl.
  3. Ve velké míse vyšlehejte vejce, olivový olej, vodu a vanilku.
  4. Suchou směs nasypte na mokrou a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Nalijte těsto do připravené formy (bude husté – to nevadí) a stěrkou uhlaďte povrch.
  6. Pečte 40 až 48 minut, nebo dokud na párátku nezůstane jen pár drobků.
  7. Před krájením zcela vychladněte.
  8. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang