Ryngle – recepty – marmeláda, koláč a další
![](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2021/09/ryngle-recepty.jpg)
Ryngle jsou zeleno-žluté nebo červenofialové kulaté plody se sladkou a osvěžující chuť. Říká se jim také renkloda či renklóda, což vychází z francouzského Reine Claudie (královna Claudie). Obsahují vitamín C, A, E a také minerály jako draslík, fosfor, železo a vápník. Jak z rynglí připravit marmeládu?
Ryngle strom
Ryngle strom je poměrně běžnou součástí nejen českých zahrad a sadů. Vysazuje se nejčastěji na podzim, a to poměrně mělko. Ryngle strom je dobré při výsadbě podepřít opěrným kůlem, který by jej měl zároveň chránit před přímým a silným slunečním zářením.
Ryngle strom by neměl být vystaven příliš vysokým mrazům, které mohou v některých případech poškodit jeho kořeny. Plody ryngle jsou bohaté na vitamíny a minerály, a v závislosti na odrůdě mohou mít také výrazně sladkou chuť.
Ryngle se hodí do marmelád, džemů, ovocných směsí, ale využít je můžete také pro ovocné smoothie recepty.
![Ryngle recepty](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2022/11/Ryngle-recepty-3.jpg)
Ryngle ovoce
Ryngle ovoce se pozná podle kulatě oválného tvaru a hladké, světle zelené dužiny; jsou v průměru menší než kulaté švestky, ale větší než mirabelky (obvykle mají průměr 2 až 4 cm).
Barva slupky se pohybuje od zelené po nažloutlou, u některých odrůd s bleděmodrým „ruměncem“, některé odrůdy rynglí, jako například Graf Althanns, jsou díky křížení s jinými švestkami červenofialové.
Ryngle ovoce pochází z Blízkého východu, postupně se rozšířilo do Evropy i na americký kontinent. V současnosti se ryngle ovoce pěstuje převážně na západě Evropy, a své využití nachází převážně v marmeládách.
V některých oblastech se ryngle například několikrát vaří v cukrovém sirupu po dobu několika týdnů, aby se pak uchovaly celé v sirupu nebo sušené, obalené v cukru.
Ryngle recepty – marmeláda z rynglí
Koho už meruňkové a jahodové marmelády nebaví, může vyzkoušet něco netradičního – třeba angreštovou marmeládu nebo rybízovou marmeládu. Ještě větší výzvou je marmeláda z rynglí, která chutná výborně třeba s americkými lívanečky. Jak ji připravit?
Ryngle vyloupeme a vložíme do hrnce. Posypeme trochou cukru (hnědý je lepší), vložíme 2 až 3 snítka meduňky a přivedeme k varu. Když jsou ryngle trochu povařené, prošťouchneme je šťouchadlem na brambory.
Přihodíme cukr a vaříme, vaříme, vaříme. Sbíráme pěnu. Dál vaříme, vaříme, vaříme. Chce to trpělivost. Občas ochutnáme, a pokud je šťáva moc kyselá, přidáme cukr. Ke konci vaření přidáme pektin. Vyndáme snítky meduňky a povaříme, až hmota ještě více zhoustne.
Nakonec můžeme do marmelády z rynglí přilít trochu rumu a ještě lehce povařit. Marmeládou z rynglí plníme vymyté sklenice, které můžeme propláchnout rumem. Zavíčkujeme a postavíme asi na 1 hodinu dnem vzhůru.
Marmeládu si můžeme k snídaní mazat na chleba nebo třeba na celozrnné lívanečky s ovesnými vločkami. Skvěle se hodí i do některých pečených receptů, například do mrkvového dortu, kde spolehlivě nahradí sladidlo.
TIP: Pokud máte rádi sezónní ovoce, určitě si zamilujete marmeládu z josty.
![Ryngle recepty](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2022/11/Ryngle-recepty-1.jpg)
Pečený čaj z rynglí – recept
Mezi oblíbené a méně tradiční ryngle recepty patří také pečený čaj z rynglí. Pečený čaj z rynglí můžete ochutit vaším vlastním výběrem koření.
Pečený čaj z rynglí – ingredience
- 2 kg rynglí
- 0,5 kg cukru, ideálně třtinového
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- Směs koření dle výběru – hřebíček, skořice, vanilka a další
Pečený čaj z rynglí – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vypeckované a nakrájené ryngle vyskládejte na vhodný plech.
- Posypejte ryngle cukrem, přidejte směs koření, a nakonec zapracujte citronovou šťávu.
- Pečte a průběžně kontrolujte – jakmile ryngle pustí šťávu, troubu vypněte.
- Směsí plňte čisté a suché zavařovací sklenice a nechte vychladnout víčkem dolů.
Koláč z rynglí recept
Připravit si můžete také báječný rynglový křehký koláč podle tradičního francouzského receptu.
Koláč z rynglí – ingredience
- 1 balení křehkého koláčového těsta
- 1,2 kg rynglí
- 4 lžíce mandlové mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
Koláč z rynglí – postup
- Ryngle omyjte a vypeckujte.
- Rozváleným těstem vyložte máslem vymazanou formu. Může být poměrně husté, protože nasákne šťávu ze švestek.
- Dno propíchejte vidličkou.
- Těsto rovnoměrně posypejte mandlovou moukou.
- Ryngle rozkrojte napůl a naaranžujte je na těsto slupkou nahoru.
- Posypejte třinovým cukrem.
- Pečte asi 30 minut. Hotovo je, když vidíte, že ryngle na povrchu zkaramelizovaly.
Ryngle marmeláda recept
Urodily se vám ryngle, případně jste je od někoho dostali, a chtěli byste si z nich připravit marmeládu? Máme pro vás vynikající recept.
Marmeláda z rynglí ingredience
- 1,2 kg rynglí
- 850 g cukru
- Šťáva z půlky citronu
Postup na marmeládu z rynglí
- První den ryngle opláchněte a osušte. Poté je rozpulte a vyjměte pecku. Rozkrojte je na 4 čtvrtky.
- Smíchejte ryngle s cukrem a citronovou šťávou. Mísu přikryjte plastovou fólií a nechte ji alespoň hodinu namočenou.
- Směs přelijte do hrnce a nechte vařit, jemně promíchejte.
- Nechte vychladnout a pánev (zakrytou) dejte na jednu noc do lednice.
- Druhý den pánev znovu zahřejte a jemně promíchejte. Vařte asi 5 až 10 minut a pečlivě odstavte.
- Konzistenci ověřte přidáním několika kapek na zmrzlý talířek, měla by jen malinko téct.
- Odstavte pánev z ohně a džem ihned plňte do čistých sklenic.
![Ryngle recepty](https://www.vmagazin.cz/wp-content/uploads/2022/11/Ryngle-recepty-4.jpg)
Bublanina s rynglemi recept
Kdo by nemiloval starou dobrou bublaninu? Přinášíme vám recept na dokonalou bublaninu z rynglí.
Ingredience na bublaninu
- 1 kg rynglí
- 800 g bílého jogurtu
- 250 g krupicového cukru
- 500 g mouky
- 250 ml oleje
- 2 vejce
- 1 balení prášku do pečiva
Na drobenku
- 150 g mouky
- 100 g másla
- 100 g cukru
Rynglová bublanina – postup
- Předehřejte troubu na 185 °C.
- Ryngle vypeckujte a dejte stranou. Plech vymažte a vysypejte, případně vyložte pečicím papírem.
- Smíchejte ingredience na těsto a těsto opatrně vlijte na plech.
- Smíchejte ingredience na drobenku.
- Na těsto nejprve položte nakrájené ryngle, a poté štědře posypejte drobenkou.
- Pečte 35-40 minut, průběžně kontrolujte.