Ryngle – recepty – marmeláda, koláč a další

Ryngle recepty

Ryngle jsou zeleno-žluté nebo červenofialové kulaté plody se sladkou a osvěžující chuť. Říká se jim také renkloda či renklóda, což vychází z francouzského Reine Claudie (královna Claudie). Obsahují vitamín C, A, E a také minerály jako draslík, fosfor, železo a vápník. Jak z rynglí připravit marmeládu?

Ryngle strom

Ryngle strom je poměrně běžnou součástí nejen českých zahrad a sadů. Vysazuje se nejčastěji na podzim, a to poměrně mělko. Ryngle strom je dobré při výsadbě podepřít opěrným kůlem, který by jej měl zároveň chránit před přímým a silným slunečním zářením.

Ryngle strom by neměl být vystaven příliš vysokým mrazům, které mohou v některých případech poškodit jeho kořeny. Plody ryngle jsou bohaté na vitamíny a minerály, a v závislosti na odrůdě mohou mít také výrazně sladkou chuť.

Ryngle se hodí do marmelád, džemů, ovocných směsí, ale využít je můžete také pro ovocné smoothie recepty.

Ryngle recepty
Rynglím se v našich končinách daří.

Ryngle ovoce

Ryngle ovoce se pozná podle kulatě oválného tvaru a hladké, světle zelené dužiny; jsou v průměru menší než kulaté švestky, ale větší než mirabelky (obvykle mají průměr 2 až 4 cm).

Barva slupky se pohybuje od zelené po nažloutlou, u některých odrůd s bleděmodrým „ruměncem“, některé odrůdy rynglí, jako například Graf Althanns, jsou díky křížení s jinými švestkami červenofialové.

Ryngle ovoce pochází z Blízkého východu, postupně se rozšířilo do Evropy i na americký kontinent. V současnosti se ryngle ovoce pěstuje převážně na západě Evropy, a své využití nachází převážně v marmeládách.

V některých oblastech se ryngle například několikrát vaří v cukrovém sirupu po dobu několika týdnů, aby se pak uchovaly celé v sirupu nebo sušené, obalené v cukru.

Ryngle recepty – marmeláda z rynglí

Koho už meruňkové a jahodové marmelády nebaví, může vyzkoušet něco netradičního –⁠ třeba angreštovou marmeládu nebo rybízovou marmeládu. Ještě větší výzvou je marmeláda z rynglí. Jak ji připravit?

Ryngle vyloupeme a vložíme do hrnce. Posypeme trochou cukru (hnědý je lepší), vložíme 2 až 3 snítka meduňky a přivedeme k varu. Když jsou ryngle trochu povařené, prošťouchneme je šťouchadlem na brambory.

Přihodíme cukr a vaříme, vaříme, vaříme. Sbíráme pěnu. Dál vaříme, vaříme, vaříme. Chce to trpělivost. Občas ochutnáme, a pokud je šťáva moc kyselá, přidáme cukr. Ke konci vaření přidáme pektin. Vyndáme snítky meduňky a povaříme, až hmota ještě více zhoustne.

Nakonec můžeme do marmelády z rynglí přilít trochu rumu a ještě lehce povařit. Marmeládou z rynglí plníme vymyté sklenice, které můžeme propláchnout rumem. Zavíčkujeme a postavíme asi na 1 hodinu dnem vzhůru.

Marmeládu si můžeme k snídaní mazat na chleba nebo třeba na celozrnné lívanečky s ovesnými vločkami. Skvěle se hodí i do některých pečených receptů, například do mrkvového dortu, kde spolehlivě nahradí sladidlo.

Ryngle recepty
Marmeládu z rynglí můžete servírovat na čerstvém chlebu i na palačinkách.

Pečený čaj z rynglí – recept

Mezi oblíbené a méně tradiční ryngle recepty patří také pečený čaj z rynglí. Pečený čaj z rynglí můžete ochutit vaším vlastním výběrem koření.

Pečený čaj z rynglí – ingredience

  • 2 kg rynglí
  • 0,5 kg cukru, ideálně třtinového
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • Směs koření dle výběru – hřebíček, skořice, vanilka a další

Pečený čaj z rynglí – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Vypeckované a nakrájené ryngle vyskládejte na vhodný plech.
  3. Posypejte ryngle cukrem, přidejte směs koření, a nakonec zapracujte citronovou šťávu.
  4. Pečte a průběžně kontrolujte – jakmile ryngle pustí šťávu, troubu vypněte.
  5. Směsí plňte čisté a suché zavařovací sklenice a nechte vychladnout víčkem dolů.

Koláč z rynglí recept

Připravit si můžete také báječný rynglový koláč podle tradičního francouzského receptu.

Koláč z rynglí – ingredience

  • 1 balení křehkého koláčového těsta
  • 1,2 kg rynglí
  • 4 lžíce mandlové mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru

Koláč z rynglí – postup

  1. Ryngle omyjte a vypeckujte.
  2. Rozváleným těstem vyložte máslem vymazanou formu. Může být poměrně husté, protože nasákne šťávu ze švestek.
  3. Dno propíchejte vidličkou.
  4. Těsto rovnoměrně posypejte mandlovou moukou.
  5. Ryngle rozkrojte napůl a naaranžujte je na těsto slupkou nahoru.
  6. Posypejte třinovým cukrem.
  7. Pečte asi 30 minut. Hotovo je, když vidíte, že ryngle na povrchu zkaramelizovaly.

Ryngle marmeláda recept

Urodily se vám ryngle, případně jste je od někoho dostali, a chtěli byste si z nich připravit marmeládu? Máme pro vás vynikající recept.

Marmeláda z rynglí ingredience

  • 1,2 kg rynglí
  • 850 g cukru
  • Šťáva z půlky citronu

Postup na marmeládu z rynglí

  1. První den ryngle opláchněte a osušte. Poté je rozpulte a vyjměte pecku. Rozkrojte je na 4 čtvrtky.
  2. Smíchejte ryngle s cukrem a citronovou šťávou. Mísu přikryjte plastovou fólií a nechte ji alespoň hodinu namočenou.
  3. Směs přelijte do hrnce a nechte vařit, jemně promíchejte.
  4. Nechte vychladnout a pánev (zakrytou) dejte na jednu noc do lednice.
  5. Druhý den pánev znovu zahřejte a jemně promíchejte. Vařte asi 5 až 10 minut a pečlivě odstavte.
  6. Konzistenci ověřte přidáním několika kapek na zmrzlý talířek, měla by jen malinko téct.
  7. Odstavte pánev z ohně a džem ihned plňte do čistých sklenic.
Ryngle recepty
Do marmelády můžete použít ryngle všech možných odrůd.

Bublanina s rynglemi recept

Kdo by nemiloval starou dobrou bublaninu? Přinášíme vám recept na dokonalou bublaninu z rynglí.

Ingredience na bublaninu

  • 1 kg rynglí
  • 800 g bílého jogurtu
  • 250 g krupicového cukru
  • 500 g mouky
  • 250 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 balení prášku do pečiva

Na drobenku

  • 150 g mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru

Rynglová bublanina – postup

  1. Předehřejte troubu na 185 °C.
  2. Ryngle vypeckujte a dejte stranou. Plech vymažte a vysypejte, případně vyložte pečicím papírem.
  3. Smíchejte ingredience na těsto a těsto opatrně vlijte na plech.
  4. Smíchejte ingredience na drobenku.
  5. Na těsto nejprve položte nakrájené ryngle, a poté štědře posypejte drobenkou.
  6. Pečte 35-40 minut, průběžně kontrolujte.