Recept: jahodová marmeláda s mátou a jahodová zavařenina bez cukru

Jahodová sezóna vrcholí. To je jahoda sem tam do pusy, jahody se šlehačkou, se zakysanou smetanou… Snad se jich ani nemůžeme přejíst! A co si takhle uchovat trochu toho jahodového potěšení na zimu? Domácí jahodovou zavařeninu nic nenahradí. Navíc těch kombinací – vůni Provence připomene marmeláda s levandulí a české léto zase zavařenina s mátou.

Je to jako u každého jiného receptu. Polovičním základem úspěchu jsou výborné suroviny. Takže žádné jahody ze supermarketu, i když jsou v akci! Takové jahody jsou bez chuti a bez výrazu. Zajděte si k českým pěstitelům. Je jich čím dál víc a jejich jahody nemají prostě chybu.

My jedeme ve velkém. Včera jahodová marmeláda s mátou. Dnes „obyčejná“, prostě jen z jahod. Protože jsou jahody samy o sobě dost sladké, není třeba příliš cukru. Výhoda tohoto skvělého sezónního ovoce. Když už cukr, tak raději třtinový. A ještě je tady otázka pektinu. Včera jsem vařila s pomocí agaru, ale dnes sáhnu po klasickém pektinu ze samoobsluhy. Obě zahušťovadla fungují. Je na vás, jaké zvolíte.

Recept na klasickou jahodovou marmeládu

Potřebovat budete jahody – třeba kilo, dvě, tři… Třtinový cukr (dle chuti – přisladit můžete vždy!), citrón a pektin (agar).

Jahody opláchněte, vhoďte do hrnce a zasypte cukrem a zakápněte citronem. Přiveďte k varu. Jahody můžete „prošťouchnout“ šťouchadlem na kaši – rychleji pustí šťávu, přesto vám v hrnci zůstanou slušné kousky jahod, které budou v marmeládě dělat úžasnou ozdobu. Nezapomeňte v průběhu vaření sebrat pěnu a dát ji do mističky. Je dobrá. Můžete ji sníst jen tak.

A v kuchyni to voní, jak se ty jahody vaří! Přidejte pektin, trpělivě vařte a občas zamíchejte. Mezitím si vymyjte sklenice. Až marmeláda začne houstnout, vložte sklenice do horké vody. Vyndejte je a naplňte marmeládou (že je připravena zjistíte jednoduchým testem – trošku jí kápněte na talířek, a pokud začne hned tuhnout – po naklonění talířku nestéká – máte vyhráno). Okraje sklenice otřete čistou utěrkou a zavíčkujte. Otočte dnem vzhůru a nechte tak několik hodin uležet.

Recept na jahodovou marmeládu s mátou

Je stejný jako ten předchozí. Jaké překvapení že. Jen ke konci vaření vhoďte do marmelády nasekané kousky máty. A kolik? Podle chuti a intenzity máty samotné. Je to o zkušenosti a vašich chuťových pohárcích.

Tak, máte hotovo. Možná, že to ve vaší kuchyni vypadá jako po výbuchu jahodové bomby. Možná, že jste se jako já popálili. Ale na to se zima ptát nebude. A počkejte na tu slast, až zakousnete kus chleba s máslem a marmeládou!

Štítky: jahodová marmeláda, jahodová zavařenina, pektin, recept, s mátou, třtinový cukr, zavařování