Přípravky proti vypadávání vlasů

Málokdo se seriózně zajímá o to, jak se vypadávání vlasů bránit. A přitom rady a doporučení od lékařů nebo zkušenějších přátel, jak účinně zabránit plešatění, samozřejmě existují.

Tento článek se zaměřuje především na mužský typ vypadávání vlasů. Tome se odborně také říká androgenní nebo androgenetická alopecie (AGA). Tento typ vypadávání vlasů tvoří cca 95 % všech případů, kdy vlasy začnou vypadávat. Za zbytek případů se skrývá přirozené vypadávání vlasů, které souvisí s růstovými fázemi člověka.

Vypadávání vlasů se týká podle různých odhadů 50 až 80 % mužů. Jde ovšem o problém, se kterým se potýkají také ženy, zhruba 20 až 40 % žen trpní rovněž vypadáváním vlasů. Případně u nich dochází k jiným kosmeticky nežádoucím změnám na vlasech.

Má tedy vůbec cenu proti vypadávání vlasů bojovat?

Rozhodně ano. Sice hlavu jako koleno nosí spousta slavných lidí a žádné mindráky z toho nemají. Jenže i ti „slavní“ plešatí nejspíše potvrdí, že jejich pleš či případně „elegantní“ přehazovačka nebývá vždy jen roztomilou ozdobou večírku. Často je také terčem „společenského štěbetání“.

Homer Simpson je také plešatý

Koneckonců Homera Simpsona je jeden z nejslavnějších plešatců na světě. Jaké míval za mlada husté kadeře a jak byl na ně hrdý. Na svou pleš hrdý není. Co s tím?

Homer s tím nic udělat nemůže, je to kreslená postavička, která má být humorná, proto jí její tvůrci nadělili pleš. Člověk to však ještě může vzít do svých rukou, aby mohl i nadále do svých rukou brávat i hřeben.

Vypadávání vlasů je nemoc

Vypadávání vlasů patří mezi frustrující onemocnění, které může mít psychosociální dopad na společenské uplatnění. Navíc existuje velké riziko neodůvodněného snížení sebevědomí, které je způsobeno subjektivním vnímání své vlastní malé atraktivity pro okolí. To trápí především ženy. Vypadávání vlasů je potřeba se bránit.

Co proti plešatění udělat?

Možností je více, rozhodně je vhodné navštívit dermatologickou kliniku nebo poradnu. Pro začátek si lze také vybrat některý z přírodních léčebných preparátů a stimulační kosmetiky, které vypadávání vlasů pomáhají zastavit.

Šampóny proti vypadávání vlasů

Na začátku každé léčby vypadávání vlasů se hodí vyzkoušet šampóny proti vypadávání vlasů. Je jich na trhu několik a jejich aplikace je snadná.

Tyto speciální kosmetické přípravky obsahují různé účinné látky, které příznivě působí na vlasové folikuly. Zkušenosti uživatelů hovoří o tom, že mezi osvědčené šampóny proti vypadávání vlasů patří jen ty, které obsahují buď ketokonazol nebo kofein.

Ketokonazol (ketoconazole) je syntetická látka, která působí proti tvorbě lupů a padání vlasů. Je obsažena např. ve známém šampónu Nizoral, který je však primárně určený proti lupům. Dalším šampónem s touto aktivní složkou, který lze použít na prevenci proti vypadávání vlasů, je přípravek Revita.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang