Co uvařit k večeři – zdravě, dětem, recepty

V každodenním shonu se člověk často dostává do situací, kdy hledá odpověď na otázku, co uvařit k večeři. Pak se hodí znát jednoduché a rychlé recepty, které uspokojí každého strávníka. Co bude dnes k večeři?
Nikdo nechce trávit v kuchyni zbytečně moc času. Dobrá zpráva je, že večeře mohou být snadné na přípravu a zároveň plné nutričních hodnot a lahodného zážitku. Tento článek obsahuje celou řadů receptů na něco rychlého k večeři.
Shrnutí článku
Rychlá večeře může být chutná, výživná a pestrá – od těstovinového salátu s avokádem po kuřecí kousky s quinoou a zeleninou.
Dětské večeře by měly být hravé, barevné a plné živin, například kuřecí pánvička s rýží nebo cuketové palačinky.
Zdravá večeře má obsahovat bílkoviny, zeleninu, celozrnné obiloviny, zdravé tuky a případně i ovoce.
Mezi rychlé a zdravé večeře patří třeba kuřecí salát s avokádem nebo losos s kuskusem a zeleninou.
Inspirací mohou být také různé pomazánky, které rychle zasytí a dají se upravit podle chuti celé rodiny.
Co rychlého k večeři?
Večerní příprava jídla může být občas výzvou, zejména když je potřeba najít rovnováhu mezi rychlostí, výživou a chutí. Receptů na rychlou večeři je doslova plný internet, který však vybrat? Výběr z toho, co udělat k večeři rychle, nemusí znamenat jen toast se šunkou a sýrem nebo vejce se sýrem. Za dlouhých letních dní si lze připravit například letní těstoviny. Recept na salát, co uvařit k večeři, je následující:
Těstovinový salát s avokádem a rajčaty
Ingredience:
- 250 g těstovin, uvařených al dente
- 1 avokádo, nakrájené na kousky
- 1 hrst cherry rajčat, rozkrojených
- 1/2 salátové okurky, nakrájené na plátky
- 50 g černých oliv, nakrájených na kroužky
- 2 lžíce olivového oleje
- bazalkového pesto
- sůl, pepř,
- parmezán
Postup:
- Těstoviny se uvaří podle návodu a nechají se vychladnout.
- V míse se smíchají těstoviny, avokádo, cherry rajčata, okurku a olivy.
- Přidá se olivový olej a bazalkové pesto, dochutí solí a pepřem podle chuti.
- Kdo má rád, může posypat parmezánem.
- Nechá se to vychladnout v lednici a podává se jako osvěžující letní večeře.
Dalším receptem na něco rychlého k večeři může být teplá varianta s masem:
Kuřecí kousky s quinoou a zeleninou
Ingredience:
- 250 g kuřecích prsou, nakrájených na menší kousky
- 1 šálek quinoy
- 1 paprika (červená nebo žlutá), nakrájená na proužky
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- kari
- tymián
Postup:
- Na rozpáleném oleji se osmaží pokrájené kuřecí kousky se solí, pepřem a kari dozlatova.
- Pak se přidá cibule a po chvíli se nechá rozvonět česnek.
- Až cibule změkne, přidá se nakrájená papriku, mrkev a chvíli se to nechá dusit.
- Mezitím se uvaří quinou ve dvojnásobném množství vody po dobu cca 15 min.
- Po uvaření se quina přidá k vytvořené směsi z kuřecího masa a zeleniny.
- Dochutí se to sójovou omáčkou a tymiánem, promíchá a nechá chvíli projít varem.
- Dle chuti na závěr se to osolí, opepří a ochutí kari.
Při shánění správných ingrediencí se vždy hodí vědět, jak ušetřit při nákupu potravin pro celou rodinu. A pro zdravé mlsání se dá využít Mixit slevový kód.

Co k večeři pro děti?
Děti potřebují pro správný vývoj a růst dostatek živin, vyvážené stravy a vitamíny. Navíc není snadné vždy potěšit chuťové buňky těchto nejmenších kritiků. Roli hraje i vizuální přitažlivost porce, proto je občas nutné zapojit do vaření i fantazii.
Večerní stravování pro děti může být tedy pořádnou výzvou. Následující recept pestré a hravé pánvičky je skvělý způsob, jak zapojit děti do přípravy večeře a zároveň jim nabídnout chutný a vyvážený pokrm.
Kuřecí pánvička s rýží
Ingredience:
- 250 g kuřecích prsou
- 1 šálek vařené rýže
- 1 červená paprika
- 1/2 hrstky hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 1 mrkev
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička oleje (olivový nebo rostlinný)
- sůl, pepř
- kurkuma (pro barvu)
Postup:
- Na oleji se osmaží na nudličky nakrájené kuřecí maso a promíchá se se solí, pepřem a kurkumou.
- Přidá se nastrouhaná mrkev, na kousky nakrájená paprika a hrášek.
- Obsah pánve se osmaží do změknutí zeleniny.
- Pak se přidá vařená rýže a sójová omáčka.
- Vše se důkladně promíchá, aby se chutě krásně spojily.
- Pokrm se podává na talíři tak, aby vytvořil „sluníčko“.
Děti baví aranžovat jednotlivé části pokrmu do tvarů a forem, např. sluníčko jako rýže s paprsky směsi a ozdobené mrkví místo nosu, 2 plátky okurky na místě očí a k tomu papriková ústa.
Palačinky z cukety
U dětí jednoznačně vítězí sladká jídla jako třeba lívanečky nebo palačinky. Co zkusit palačinky trochu jinak, tedy na slano?
Ingredience:
- 1 cuketa
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 60g ovesných vloček
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
- Děti se nechají opatrně nastrouhat cuketu, která se poté osolí. Přebytečná voda se vymačká.
- Nastrouhaná cuketa se smíchá s mlékem, ovesnými vločkami a vajíčkem až se vytvoří těsto.
- Poté se palačinkové těsto postupně peče na pánvi z obou stran na troše olivového oleje.
- Palačinky si děti mohou ozdobit třeba zakysanou smetanou nebo pomazat rozpuštěným máslem.
Pokud rodiče neví, co dětem k večeři, mohou se držet několika zásad. Jídlo by mělo být kreativní a zábavné. Děti milují hravost, při přípravě večeře se mohou zapojit a osvojit si tak základní motorické dovednosti.
Recepty by měly být vyvážené a výživné. Měly by obsahovat bílkoviny, zeleninu, obiloviny a živiny potřebné pro správný růst. Nakonec je důležitý i chuťový zážitek. Barevnost a pestrost chutí učí děti ocenit různorodost pokrmů a pomáhá rozvíjet jejich chuťové buňky.

Co zdravého k večeři?
Večeře jakožto poslední jídlo dne hraje klíčovou roli v celkové výživě. Zdravá večeře by měla být vyvážená, bohatá na živiny a chutná zároveň. Zde jsou některé tipy na to, co připravit zdravého k večeři, a dva recepty – jeden rychlý a druhý trochu náročnější – které potěší chuťové buňky a podpoří celkové zdraví.
Co by měla obsahovat zdravá večeře?
Bílkoviny | Kvalitní bílkoviny, jako jsou kuřecí prsa, ryby, fazole, quinoa nebo tofu. Bílkoviny jsou stavební kameny pro svaly a napomáhají pocitu sytosti. |
Zelenina | Barevná zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Večeře by měla zahrnovat např. listovou zeleninu, papriky, rajčata nebo brokolici. |
Obiloviny | Je dobré zvolit celozrnné varianty, jako je hnědá rýže, celozrnná těstovina nebo quinoa. Ty poskytují komplexní sacharidy a vlákninu. |
Zdravé tuky | Vyhýbat se přebytečným tukům a upřednostňovat zdravé tuky z avokáda, olivového oleje nebo ořechů. |
Ovoce | Je možné si dopřát i lehký dezert v podobě ovoce. Ovoce dodá sladkost a poskytne vitamíny. |
Zdravý večerní pokrm může ovlivnit celkovou pohodu a vitalitu. Následující recept je rychlý a zdravý zároveň.
Kuřecí salát s avokádem a řeckým jogurtem
Ingredience:
- 200 g kuřecích prsou
- mix listové zeleniny (špenát, rukola, ledový salát)
- 1 avokádo
- 1 rajče
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- olivový olej
- citrónová šťáva
- sůl, pepř
- oregano
Postup:
- V míse se smíchá grilované nebo na pánvi opečené tenké kuřecí plátky s listovou zeleninou.
- Přidá se avokádo nakrájené na kousky a rajčata na čtvrtky.
- V menší míse se připraví zálivka smícháním jogurtu, olivového oleje, citrónové šťávy a koření.
- Zálivkou se následně přelije směs masa se salátem a důkladně se vše promíchá.
Druhý recept je časově o trochu náročnější, jeho výsledek však určitě stojí za to.
Losos s kuskusem a pesto z baby špenátu
Ingredience:
- 2 lososí filety
- 1 šálek kuskusu
- 1 cuketa (nakrájená na tenké plátky)
- 1 mrkev (nastrouhaná)
- 1 červená paprika (nakrájená na proužky)
- baby špenát
- olivový olej
- vlašské ořechy
- parmezán
- česnek
Postup:
- Losos se osolí a opepří a vloží do trouby vyhřáté na 180°C. Nechá se péci asi 15 minut.
- Mezitím se připraví kuskus, který se zalije horkou vodou a nechá pod pokličkou 15 min nabobtnat.
- Poté se promíchá na pánvi se zeleninou a olivovým olejem.
- Pesto se připraví rozmixováním špenátu, olivového oleje, vlašských ořechů, parmezánu a česneku.
- Na talíři se vytvoří lůžko z kuskusu se zeleninou, položí se losos a na vrch se přidá lžíce pesta.
Zdravá večeře není jen o odstranění nezdravých potravin, které mohly způsobovat například podráždění žaludku, nýbrž také o vyváženosti a radosti z jídla. Vyzkoušením těchto receptů lze snadno zjistit, jak může být zdravá strava chuťově bohatá a prospěšná pro celkový stav zdraví.

Něco zdravého a rychlého k večeři
S těmito recepty jsou v kapse odpovědi na otázky – co dnes uvařit k večeři. Jsou nejen rychlé, chutné a zdravé, nýbrž také přizpůsobitelné podle chuti celé rodiny. Na své si přijde snad každý. Oblíbené mezi studenými večeřemi jsou i různé druhy pomazánek namazané třeba na kukuřičném nebo rýžovém plátku s nakrájenou zeleninou.
Inspirovat se lze recepty například na pomazánku z vepřového masa, domácí rybí pomazánku nebo tradiční vaječnou pomazánku.
Co připravit rychlého k večeři nemusí znamenat kompromis mezi kvalitou a časem. Může to být klíč k uspokojení všech chuťových pohárků a potřeb těla.