Smetanová omáčka – na těstoviny, špagety nebo k masu – recept

Smetanova omacka recept

Smetanová omáčka je pro spoustu lidí absolutním a téměř univerzálním favoritem. Omáčku ze smetany si můžete připravit na spoustu různých způsobů, a servírovat ji s celou řadou různých pokrmů. Představujeme vám ty nejlepší recepty na smetanovou omáčku.

Zajímá vás sýrová omáčka recept? Jak udělat smetanovou omáčku? Smetanová omáčka chutná výborně s masem, těstovinami, domácí šunkou, ale servírovat ji můžete třeba také ke zbylé rýži nebo na smetanovou pizzu, či jako zapečené brambory se smetanou a masem. Na těstoviny a k dalším pokrmům můžete také využít mascarpone recept!

Skvěle dochutí vaši večeři či oběd, jako je třeba vepřové z pomalého hrnce a skýtá spoustu možností úpravy a dochucení, počínaje pepřovou omáčkou, přes rajskou omáčku a konče třeba žampionovou omáčkou. Pokud máte doma po ruce dostatek čerstvé zeleniny, připravte italskou rajčatovou omáčka z rajčat nebo cuketovou omáčku na své oblíbené těstoviny se zeleninou. Smetanová omáčka patří mezi oblíbené omáčky k masu.

Ať už preferujete smetanovou omáčku v jakékoliv podobě, z naší várky receptů si zaručeně vyberete ten pravý pro vás.

Smetanova omacka recept
Smetanová omáčka chutná výborně nejen k těstovinám.

Smetanová omáčka – recept

Základní smetanovou omáčku můžete servírovat k rýži, těstovinám nebo třeba k flank steaku. Její příprava je jednoduchá, a výsledek je opravdu parádní.

Smetanová omáčka ingredience

  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/3 šálku husté smetany
  • 1/4 šálku bílého vína, volitelně
  • 1 špetka košer soli, více podle chuti
  • 1 špetka bílého nebo černého pepře, více podle chuti
  • 1 špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, nepovinně

Smetanová omáčka – postup

  1. Mléko zahřívejte v hrnci na mírném ohni, dokud se na okraji nezačnou objevovat bublinky.
  2. Máslo rozpusťte v samostatném hrnci na středně nízkém ohni.
  3. Přidejte mouku a míchejte, dokud se směs dobře nespojí a nevytvoří se jíška. Za stálého míchání pokračujte ve vaření po dobu 2 minut. Dbejte na to, aby nezhnědla.
  4. Do směsi mouky a másla postupně vmíchejte horké mléko. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud omáčka nezačne vřít a nezhoustne. Za častého míchání vařte na velmi mírném ohni 5 minut.
  5. Do hrnce se přidá mléko a dřevěnou lžící se míchá hustá hladká směs.
  6. Vmíchejte smetanu a víno, pokud je použito. Dochutíme solí a pepřem a podle potřeby přidáme trochu muškátového oříšku. Ihned podávejte.

Smetanová omáčka na těstoviny – recept

Smetanová omáčka chutná výborně třeba s těstovinami. Je jen na vás, zda touto vynikající omáčkou zalijete špagety nebo třeba domácí nudle.

Smetanová omáčka na těstoviny – ingredience

  • 2 šálky tučné smetany
  • 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • Sůl podle chuti

Smetanová omáčka na těstoviny – postup

  1. Smetanu zahřejte na pánvi na mírném ohni, ale nenechte ji vařit.
  2. Sundejte ji z ohně a zašlehejte nastrouhaný parmezán, dokud se nerozpustí a nezůstane hladký.
  3. Omáčku ochutnejte a podle potřeby dosolte. Sůl je zde důležitou ingrediencí, proto ji nevynechávejte.
  4. Chcete-li těstoviny přelít smetanovou omáčkou, přidejte těstoviny přímo do pánve s omáčkou a jemně pánví zatřeste, aby se těstoviny omáčkou obalily.
  5. Přidejte až ⅓ šálku vyhrazené vody z těstovin, aby se omáčka rozpustila.
  6. Ihned podávejte.
Smetanova omacka recept
Smetanovou omáčku si můžete připravit v hrnci i na pánvi.

Smetanovo sýrová omáčka – recept

Smetanovo sýrovou omáčku můžete servírovat třeba s vepřovou panenkou z trouby, ale také s kterýmkoliv jiným pokrmem.

Smetanovo sýrová omáčka – ingredience

  • 1 a 1/4 šálku husté smetany ke šlehání
  • 60 g smetanového sýra
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky mleté hořčice
  • 1/2 lžičky pepře
  • 170 g nastrouhaného čedaru
  • 85 g unce nastrouhaného sýra Gruyere

Smetanovo sýrová omáčka – postup

  1. Do středně velké pánve přidejte smetanu, smetanový sýr a máslo a vařte na mírném ohni, dokud se máslo a smetanový sýr nerozpustí.
  2. Vmíchejte mletou hořčici a pepř.
  3. Odstavte z ohně a zašlehejte čedar a Gruyere, dokud směs nebude hladká a krémová.
  4. Podávejte ihned, protože omáčka po vychladnutí zhoustne.

Těstoviny se smetanovou omáčkou – rychlé těstoviny se smetanou – recept

Připravte si rychlé, jednoduché vynikající těstoviny se smetanovou omáčkou. Tento recept si jistě okamžitě oblíbíte.

Těstoviny se smetanovou omáčkou – ingredience

  • 500 g těstovin penne
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžičky mletého česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 šálek mléka
  • 2 lžičky sušené petrželky
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • sůl a pepř podle chuti

Rychlé těstoviny se smetanou – postup

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Slijte je a dejte stranou.
  2. Mezitím ve velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte 1 minutu. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte další 1 minutu.
  3. Přidejte mléko a vývar a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 5 minut.
  4. Přidejte parmazán, petrželku, česnekovou sůl a pepř. Pokračujte v míchání, dokud se sýr nerozpustí.
  5. Do omáčky přidejte těstoviny a promíchejte. Přidejte mozzarellu a míchejte, dokud se nerozpustí. Podávejte teplé.

Smetanová omáčka k masu – recept

Smetanová omáčka k masu se rychle stane oblíbenou součástí vašich pokrmů. Chuť masa dokáže dokonale zjemnit, a navíc vás skvěle zasytí. Doporučujeme ji vyzkoušet ke steaku z hovězí svíčkové nebo si připravit maso na šlehačce.

Smetanová omáčka k masu – ingredience

  • ¼ šálku suchého bílého vína
  • ¼ šálku kuřecího vývaru
  • ¼ šálku husté smetany
  • ½ šálku nasekaných čerstvých bylinek (například plocholistá petržel, pažitka a bazalka)
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • Máslo

Smetanová omáčka k masu – postup

  1. Na vhodné pánvi rozehřejte máslo na středním stupi.
  2. Přidejte víno a vývar a za stálého míchání a seškrabávání dna pánve vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 2 minuty.
  3. Přidejte smetanu. Odstavte z ohně. V případě potřeby omáčku přeceďte. Vmíchejte bylinky, sůl a pepř. Lžící přelijte omáčku přes maso.

Smetanová omáčka na těstoviny bez masa – recept

Pokud se řadíte mezi vegetariány, určitě oceníte tento recept na žampionovou omáčku se smetanou bez masa – a samozřejmě bez masového vývaru.

Smetanová omáčka na těstoviny bez masa – ingredience

  • 2 lžíce veganského margarínu, rozdělené
  • 280 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/4 šálku neslazeného sójového mléka
  • 1 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky, více na ozdobu
  • 1 až 1 a 1/2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • Sůl, podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 285 g těstovin, uvařených podle návodu na obalu

Smetanová omáčka bez masa – postup

  1. Rozpusťte 1 lžíci veganského margarínu v hrnci na mírném ohni. Přidejte houby a česnek a smažte je asi 4 až 5 minut, dokud nezměknou. Houby a česnek vyjměte z pánve a dejte stranou.
  2. Opět na středním ohni rozpusťte druhou lžíci veganského margarínu. Vmíchejte mouku, aby vznikla pasta, a nechte ji asi 1 minutu vařit.
  3. Postupně vmíchejte sójové mléko a směs šlehejte, dokud nevznikne hladká a hustá pasta.
  4. Přidejte houby, čerstvou petrželku, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vařte 1 až 2 minuty nebo dokud nezhoustne.
  5. Teplé uvařené těstoviny nebo nudle přelijte čerstvou houbovou smetanovou omáčkou. Ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou (je-li to nutné). Ihned podávejte a pochutnejte si.
Smetanova omacka recept
Je jen na vás, jak se rozhodnete smetanovou omáčku dochutit.

Žampionová omáčka se smetanou – recept

Smetanové omáčky chutnají výborně s houbami Co takhle vyzkoušet tuto božsky jemnou žampionovou omáčku se smetanou?

Žampionová omáčka se smetanou – ingredience

  • ½ malé cibule nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce másla
  • 300 g hnědých nebo bílých žampionů, nakrájených na plátky
  • Sůl a mletý pepř podle chuti
  • 2 stroužky česneku rozetřeného najemno
  • 3 snítky čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • ½ šálku bílého vína
  • ½ šálku kuřecího vývaru
  • ⅔ šálku tučné smetany
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce čerstvé petrželky

Postup na žampionovou omáčku se smetanou

  1. Cibuli osmahněte na másle do změknutí, asi 3-5 minut.
  2. Přidejte houby, sůl a pepř. Vařte, dokud houby nepustí šťávu. Přidejte česnek a tymián a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  3. Přidejte víno, abyste odmastili a uvolnili všechny kousky z pánve, a vařte několik minut, dokud se víno téměř neodpaří.
  4. Přidejte kuřecí vývar a smetanu. Vařte 5 minut nebo do zredukování na polovinu.
    Pro další zahuštění omáčky smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi vody (nebo vývaru) a dobře promíchejte.
  5. Směs kukuřičného škrobu přidávejte po troškách do vývaru, abyste dosáhli požadované konzistence.
  6. Nechte 1 minutu povařit.
  7. Dochuťte petrželkou, solí a pepřem podle chuti.

Omáčka se smetanou – recept

K těstovinám, karlovarskému knedlíku na páře i k masu bude výborně chutnat také tato omáčka se smetanou a česnekem, která vašemu jídlu dodá mírně kořeněnou chuť.

Omáčka se smetanou – ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku, nastrouhané
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 a 3/4 šálku mouky
  • 1/3 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1-2 lžíce čerstvé petrželky, mleté (nebo 2 lžičky sušené petrželky)
  • Sůl a čerstvý černý pepř, podle chuti

Postup na omáčku se smetanou

  1. Ve velké nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo na středním ohni. Po rozpálení přidejte česnek a za stálého míchání ho 30 sekund nebo dokud nezapáchá. Dbejte na to, aby se česnek nepřipálil.
  2. Vmíchejte mouku a za stálého míchání vařte 1 minutu nebo dokud lehce nezezlátne. Chceš ji vařit jen tak dlouho, aby nechutnala jako syrová mouka.
  3. Postupně zašlehejte půl na půl. Dochuťte solí a pepřem. Za občasného míchání vařte do zhoustnutí asi 1-2 minuty. Pokud se vytvoří hrudky, jednoduše je vyšlehejte.
  4. Doba vaření závisí na více faktorech, jedním z nich je velikost pánve. V podstatě chcete, aby se omáčka vařila jen do zhoustnutí. Správně zahuštěná omáčka by měla pokrývat hřbet lžíce.
  5. Vmíchejte parmezán a petrželku. Odstavte pánev z ohně. Omáčka je nejlepší, když se podává ihned. Po odstátí zhoustne.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang